Uniunea Europeană investește în infrastructura orașului Ungheni

Deja de 28 de ani, UE este un partener de încredere pentru Republica Moldova. Dovadă sunt investițiile partenerilor externi în mai multe domenii.

Uniunea Europeană investește în infrastructura orașului Ungheni

Cu sprijinul Uniunii Europene, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și a Băncii Europene de Investiții (BEI), în țara noastră se află în proces de construcție peste 300 km de drum, iar drumul național de centură Bahmut,  a fost deja inaugurat oficial. Acesta are două benzi, podețe, un pasaj pietonal subteran și două intersecții, transmite nordnews.md.

,,Deschiderea acestui drum la care asistăm astăzi este foarte importantă, pentru că aceasta nu este o linie de creditare, dar este o susținere integrală de construcție a acestui drum de ocolire”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în R. Moldova.

Segmentul de drum, construit grație unui grant de aproape 8 milioane de euro oferit de UE, face parte din drumul național Chișinău-Ungheni-Sculeni spre frontiera cu România, fiind o arteră cheie de transport care leagă Moldova cu UE.

,,Eu nu cred că noi vom putea dezvolta infrastructura rutieră într-un ritm rapid doar cu banii pentru bugetul de stat. Din păcate, bugetul este încă limitat, iar fără acest suport din partea BERD, BEI, Comisiei Europene și al altor parteneri, evident că viteza de reabilitare a drumurile este mult mai lentă”, a menționat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Cei șase kilometri de drum nou creează condiții mai sigure și confortabile atât pentru transportul de mărfuri, cât și pentru cel de pasageri.

,,Marcaj rutier, marcaj bicomponent care are o durată de exploatare mult mai mare. Are o garanție de 7 ani de exploatare, ceea ce va permite să investim mai puțini bani pentru întreținerea acestui sector de drum”, a adăugat Iulian Mornealu, Director Adjunct la Administrația de Stat a Drumurilor.

Tot grație UE, GIZ Moldova și Ministerului Federal al Germaniei, cei peste 1200 de elevi de la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni își fac studiile în condiții europene. Cu ajutorul celor 3 milioane de euro, instituția a fost eficientizată energetic, în clase a devenit mai cald, iar instalarea panourilor fotovoltaice va reduce considerabil din facturile la energie. Iernile erau o adevărată provocare pentru elevi și profesori. Acum, toate cele 5 blocuri ale liceului au fost izolate termic, astfel, instituția arată ca nouă.

,,Noi singuri ne asiguram, puneam lipici la ferestre ca să nu pătrundă aerul rece. Încercam să economisim căldură, veneam mai îmbrăcați la școală. Condițiile sunt foarte bune, sălile au fost dotate cu echipament, sălile de clasă deja au tablă interactivă, metodele de predare sunt mult mai ușoare, astfel și nouă ne este mai ușor să învățăm.”

,,Condițiile, căldura, toate aceste lucruri ne-au împiedicat procesul de învățare. Condițiile nu erau bune la sigur și datorită acestui proiect totul s-a schimbat. În această perioadă a anului va fi mult mai ușor să învățăm.”

,,Liceul era urât, era trist și era frig în liceu, nu prea îmi plăcea. Acum este foarte frumos, este foarte cald, sunt ferestre noi. Este căldură în interior, este foarte bine iluminat, nu este așa ceva să fie întuneric și să nu poți să scrii normal”, au spus elevii LT ,,M.Eminescu”, din mun. Ungheni.

Dacă anterior, administrația liceului plătea anual câte un milion de lei pentru agentul termic, de acum încolo, instituția va face o economie de cel puţin 30% din consumul de energie.

,,Consider că este un proiect foarte impunător. Doar cu aceste trei panouri fotovoltaice, ei au posibilitatea să economisească 13% din energie. Dacă numărul panourilor va ajunge la opt, ceea ce este posibil pe acest acoperiș, atunci școala nu va mai consuma energie din alte surse”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în R. Moldova.

,,Acesta este al patrulea liceu, unde lucrările au fost finalizate, urmează și altele să fie finalizate în perioada următoare.  Cel puțin, pentru luna septembrie, factura pe energie electrică, grație panourile fotovoltaice, a scăzut cu 12%. Chiar dacă nu este pornit sistemul centralizat de încălzire, în liceu este cald. Acest lucru înseamnă că efectul acestui proiect este mare și este simțit chiar acum”, a menționat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Odată cu implementarea proiectului a crescut și numărul de elevi.

,,Numărul copiilor a crescut comparativ cu anul trecut, cu 60 de copii, cu două clase.  Balustrada trebuie schimbată. Afară am demarat un proiect de lărgire a stadionului cu acoperire artificială a liceului, fiindcă necesitățile cresc. Noi am accesat un proiect cu o clasă specializată de fotbal”, a spus Petru Langa, Directorul LT ,,M. Eminescu” din Ungheni.

Tot în Ungheni, UE aduce și apă de calitate pentru 38 mii de locuitori ai municipiului. Cu cei peste 247 mii de euro câștigați în cadrul proiectului ,,EU4Moldova-regiuni cheie”, administrația publică locală a reușit să construiască un rezervor nou pentru apă potabilă, cu o capacitate de 1000 metri cubi.

,,Scopul este să furnizăm servicii tuturor localităților învecinate. Noi în raion avem 33 de primării. Sperăm să avem conexiuni foarte bune ca să putem să furnizăm apă de calitate, pentru că, în prezent, apa de la serviciul ,,Apă-Canal” este de o calitate foarte bună”, a spus Dionise Ternovschi, viceprimarul mun. Ungheni.

Lucrările demarate în luna septembrie vor oferi posibilitatea întreprinderii ,,Apă-Canal” să furnizeze apă potabilă locuitorilor din cele 28 de localități rurale din raionul Ungheni.

,,Apa vine din râul Prut, merge prin stația de tratare și ajunge în aceste trei rezervoare.  E de dorit ca toate să fie funcționale, dar în cazul în care cele două vechi cedează, acesta nou face față”, a menționat Eugenia Lebeda, inginer la programul ,,EU4Moldova-regiuni cheie”.

Tot grație proiectului ,,EU4Moldova-regiuni cheie”, Vladislav Glodeanu din satul Vulpești, raionul Ungheni, a reușit să-și construiască o seră conform standardelor europene. Costul total al proiectului este de 30 de mii de euro.

,,Sunt senzori care sunt puși în toate locurile care dau informația la calculator, ce temperatură este în seră și pereții de sus se deschid automat, se deschid și se închid.  Este senzor și de vânt. Când bate vântul, ele automat se închid. Producem în câmp protejat mai mult roșii, gogoșari, ardei dulci. Sunt crescute în sol, nu sunt crescute în substrat, s-a irigat, s-a plantat și foc la ghete”, a povestit Vladislav Glodeanu, agricultor.

Agricultorul a reușit să-și construiască și un sistem de încălzire ultra modern, reprezentat de un cazan și accesorii ce funcționează pe biomasă.

,,Când se face focul, para nu iese direct afară, el are niște circuite care merg și nu dă voie la căldură să iasă afară pe huceag. Aici este un calculator care se instalează.  Aici sunt ventilatoare, ele se opresc când para e mare, ca să nu sufle căldura afară”, a spus a povestit Vladislav Glodeanu, agricultor.

,,Aceasta ar trebui să fie mult mai eficientă din punct de vedere energetic și să îi ofere mai multe cicluri de creștere a recoltelor în cadrul acestei noi construcții. El va putea să crească mai multe produse, într-un timp mai scurt”, a conchis Lilia Surdu, coordonatoare de granturi în cadrul ,,EU4Moldova”.

Menționăm că, în cadrul vizitei sale în R. Moldova, președintele Comisiei Europene, Ursula von de Leyen a anunțat că UE va oferi 200 de milioane de Euro pentru a ne ajuta să depășim criza energetică.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Contul unui vlogger, golit după o filmare pe youtube
Articolul anterior
Ambasadorul Marjut Akola: Finlanda sprijină cursul european al Moldovei
Articolul următor
Close menu