Văduva lui Navalnîi: „Voi continua munca soţului meu şi voi lupta pentru o Rusie liberă”

„Vreau să trăiesc într-o Rusie liberă, vreau să construiesc o Rusie liberă”, a transmis luni într-un mesaj video Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, promițând că va continua munca soțului său.

„Acum trei zile, Vladimir Putin mi-a ucis soţul, pe Aleksei Navalnîi. Putin l-a ucis pe tatăl copiilor mei. Prin el, (Putin) a vrut să ne omoare speranţa, libertatea, viitorul nostru. Voi continua munca lui Aleksei Navalnîi. Voi continua pentru ţara noastră, alături de voi. Vă chem pe toţi să fiţi aproape de mine (…) Nu este o ruşine să faceţi puţin, este o ruşine să nu faceţi nimic, este o ruşine să vă lăsaţi speriaţi”, a declarat ea.

Iulia a acuzat autorităţile ruse că au ascuns cadavrul soţului său şi că aşteaptă să dispară din corpul său urmele agentul chimic Noviciok.

În timpul detenţiei sale, Aleksei Navalnîi a fost „brutalizat, rupt de lume” şi „totuşi nu a renunţat”, a mai spus ea.

„Soţul meu nu a putut fi înfrânt, şi de aceea Putin l-a ucis”, a afirmat văduva opozantului rus, promițând că va afla „cine a executat această crimă” şi în ce circumstanţe.

Cauza oficială a morţii lui Navalnîi nu a fost stabilită

Anchetatorii ruşi nu au stabilit deocamdată cauza morţii liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a declarat luni Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt a opozantului al cărui deces, în colonia penitenciară „Lupul polar” (IK-3 din Harp), dincolo de Cercul Polar, a fost anunțat vineri, relatează Reuters citat de adevarul.ro.

„Cauza decesului este ‘nedeterminată”’, a spus Iarmîş, care a acuzat autorităţile ruse că mint şi trag de timp.

Occidentul şi susţinătorii lui Navalnîi se îndoiesc de adevărul declaraţiei Serviciului Penitenciar rus, potrivit căreia Navalnîi (47 de ani) şi-a pierdut cunoştinţa şi a murit subit. 

Mama lui Navalnîi, Liudmila, a fost anunţată sâmbătă, la colonia penitenciară, că fiul său a decedat din cauza „sindromului morţii subite”, un termen vag pentru diferite afecţiuni cardiace, potrivit echipei opozantului rus.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a declarat că mama (69 de ani) şi avocaţii acestuia au fost informaţi că examinarea oficială a cauzei morţii a fost prelungită şi că nu este clar cât timp va dura.

Mama şi avocaţii săi nu au fost lăsaţi să intre luni la morga din oraşul arctic Salehard de lângă colonia penitenciară unde autorităţile au spus că el a murit, a declarat Iarmîş.

Întrebat dacă trupul lui Aleksei se află acolo, personalul nu a răspuns”, a spus Kira Iarmîş.

Navalnîi fusese transferat în decembrie în colonia penitenciară IK-3, la nord de Cercul Polar, situată la Harp, în regiunea Iamalo-Neneţk, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova.

Cu o zi înainte de moarte, Navalnîi a fost filmat glumind în instanţă prin intermediul unei legături video cu tribunalul. El îl tachina pe judecător, sugerându-i să folosească o parte din salariul său uriaş pentru a alimenta contul lui Navalnîi.

„Nu e treaba Kremlinului”

Kremlinul a declarat luni că ancheta oficială privind cauzele morţii în închisoare a liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi este încă în desfăşurare şi a refuzat să comenteze refuzul autorităţilor de a preda familiei trupul opozantului defunct.

„Ancheta este încă în desfăşurare, toate acţiunile necesare sunt în desfăşurare. Dar, în acest moment, rezultatele acestei anchete nu au fost făcute publice şi, de fapt, nu sunt cunoscute”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul briefingului de presă telefonic zilnic, potrivit EFE.

Peskov a subliniat că dacă trupul lui Navalnîi va fi sau nu predat rudelor sale „nu este treaba Kremlinului”.

„Noi nu ne implicăm în aşa ceva. Aceasta nu este funcţia administraţiei prezidenţiale”, a declarat purtătorul de cuvânt, care a negat de asemenea că liderul rus Vladimir Putin ar fi reacţionat la moartea duşmanului său numărul unu.

Cu toate acestea, el nu a ezitat să califice drept „nepoliticoase” şi „inacceptabile” afirmaţiile liderilor occidentali care consideră Kremlinul responsabil de moartea liderului opoziţiei.

„Astfel de declaraţii, bineînţeles, nu-i pot face rău şefului nostru de stat, dar nici nu fac cinste celor care le lansează”, a spus el.

Opozantul rus şi principalul adversar al preşedintelui rus Vladimir Putin a murit vineri, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de detenţie.

El a fost închis de la întoarcerea sa în Rusia, la începutul lui 2021, iar sănătatea sa s-a deteriorat în ultimele luni.

Zelenski face 5 ani de când este preşedintele Ucrainei

Ieri urma să se încheie mandatul de președinte al lui Volodimir Zelenski, însă pentru că Ucraina este în război și sub legea marțială, liderul de la Kiev rămâne la putere. Fostul actor de comedie a surprins o lume întreagă acum cinci ani, când a câștigat alegerile prezidențiale cu o majoritate covârșitoare de voturi. După invazia Rusă în țara vecină, însă, a ajuns unul din cei mai influenți lideri politici de pe glob. Iată câteva momente-cheie ale mandatului său, scrie TV8.md.

Volodimir Zelenski a devenit popular în Ucraina jucând într-o comedie TV rolul unui profesor de istorie onest și naiv care devine în mod neașteptat președinte, după ce un elev îi publică o tiradă anticorupție, care se viralizează. 

„Bună dimineața, domnule președinte!”

Aventura politică a lui Zelenski, pe atunci actor de comedie, a început aproape ca o farsă și a fost considerată inițial de unii ca fiind o glumă.

„Aceasta. Aceasta este o nouă față”.

Zelenski a ajuns la putere acum cinci ani cu un scor covârșitor de 73 la sută din voturi, promițând să lupte împotriva corupției și să aducă pacea în estul țării.

Pe 20 mai 2019, el a fost învestit în funcţia de preşedinte al Ucrainei şi s-a grăbit să confrunte regimul anterior. Chiar dacă Zelenski anunța atunci drept sarcină prioritară un armistiţiu durabil cu rebelii pro-ruşi din estul ţării, situația a devenit tot mai amenințătoare și a culminat cu o invazie rusă la scară largă, pe 24 februarie 2022.

„Astăzi, Rusia a început o invazie în Ucraina. Putin a început un război împotriva Ucrainei, împotriva întregii lumi democratice”.

La scurt timp au apărut zvonuri potrivit cărora președintele ar fi fugit din țară. Zelenski, însă, le-a dezmințit imediat, reușind astfel să consolideze nu doar populația țării vecine, ci și liderii occidentali.

„Suntem cu toții aici. Soldații noștri sunt aici. Cetățenii sunt aici și noi suntem aici. Ne apărăm independența”.

Câteva zile mai târziu, liderul de la Kiev a depus cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și a solicitat partenertilor din vest sprijin militar pentru a-și apăra țara. Deși inițial neexperimentat în politică, oficialul s-a făcut remarcat prin abilitățile sale de comunicare. În cei peste doi ani de război, Zelenski se adresează zilnic poporului pe rețelele sociale și menține dialogul cu partenerii. Chiar dacă sprijinul pentru liderul ucrainean a mai scăzut pe măsură ce războiul a continuat, un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev la începutul lunii februarie a arătat că 69% dintre respondenți consideră că Zelenski ar trebui să rămână la putere până la ridicarea legii marțiale.

Granturi de până la 1 milion de dolari pentru crescătorii de oi și capre

Granturi de până la 1 milion USD pentru crescătorii de ovine și caprine!

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, informează că în baza Ordinului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare  nr. 68 din 08.05.2024, în perioada 20 mai -02 august 2024, este lansat apelul II de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI pentru crescătorii de ovine și caprine din Republica Moldova.

Granturile, în valoare maximă de 1.000.000 dolari SUA per beneficiar, sunt destinate susținerii investițiilor în dezvoltarea infrastructurii de producere și procesare în sectorul zootehnic.

Fermierii eligibili trebuie să asigure o cofinanțare de cel puțin 50% din valoarea totală a investiției eligibile.

Eligibilitate și criterii de selecție:

Solicitanți eligibili: Fermieri individuali și grupuri de producători înregistrați și activi pe teritoriul Republicii Moldova, excluzând orașele Chișinău și Bălți. Aceștia trebuie să fie deținători legali ai bunurilor imobile și mobile implicate în investiție.

Cofinanțare: Solicitanții trebuie să dovedească existența cofinanțării prin mijloace proprii, credite bancare sau alte surse, înainte de semnarea contractului de grant.

Documente necesare: Cererea de grant trebuie să fie însoțită de un set complet de documente, inclusiv planul de afaceri pe 5 ani, documentația tehnică preliminară și avizele necesare.

Investiții eligibile:

Ø  Construcția și modernizarea exploatațiilor zootehnice.

Ø  Dotarea exploatațiilor cu utilaje și echipamente tehnologice.

Ø  Dezvoltarea infrastructurii pentru procesarea laptelui și cărnii.

Ø  Investiții în infrastructura aferentă, cum ar fi sistemele de alimentare cu energie și apă.

Lista completă a criteriilor de eligibilitate, precum și documentele care urmează a fi prezentate împreună cu cererea pot fi accesate aici.

 Dosarele pot fi depuse la direcțiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

ANSA a permis fermierilor găgăuzi să exporte în Rusia

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a permis fermierilor găgăuzi să exporte pe piețele rusești. Documentele relevante au fost deja primite, a declarat pentru portalul de știri Gagauzinfo.MD Serghei Ibrișim, șeful departamentului complexului agroindustrial Găgăuzia, scrie stiripesurse.md

El a menționat că toți liderii agricoli ai Găgăuziei care cultivă fructe și struguri de masă au primit permisiunea ANSA.

„Acum fermierii pot exporta produse în Federația Rusă, datorită negocierilor Evgeniei Guțul. Anterior, Rosselkhoznadzor a interzis exporturile, adică, acestea sunt caise, cireșe, mere Serghei Ibrișim.

Șeful departamentului complexului agroindustrial Găgăuzia, va putea exporta în Federația Rusă din autonomia Găgăuză, soiuri de struguri de masă.

Femeie lovită mortal de un microbuz pe trotuar, la Strășeni
Articolul anterior
Clipe de groază pentru un tată: Și-a găsit fiul mort în propria casă, la Dondușeni
Articolul următor