Vehiculele vor putea fi înregistrate fără prezentarea documentului ce confirmă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor

Vehiculele vor putea fi înregistrate fără prezentarea documentului ce confirmă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor pentru anul curent. Un proiect de lege, elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii PAS, a fost votat în lectura a doua în cadrul ședinței plenare de ieri.

Sintagma „testarea tehnică obligatorie” din Codul Fiscal va fi înlocuită cu „inspecția tehnică periodică”. Potrivit proiectului, inspecția tehnică periodică a autovehiculelor este o activitate specializată, după reguli fixe și la perioade de timp exacte, prin care se certifică îndeplinirea unor reguli minime de siguranță pentru un anumit autovehicul. Prin trecerea acestei inspecții există siguranța că vehiculul nu va pune în pericol viața conducătorului auto și a celorlalți participanți la trafic din cauza unor defecțiuni tehnice.

Totodată, la înmatricularea unui vehicul (transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare), solicitantul nu va mai fi obligat să prezinte raportul de inspecție tehnică periodică în care este inclusă și dovada achitării taxei pentru folosirea drumurilor. Autorii argumentează că Agenția Servicii Publice, conform competențelor, asigură înregistrarea dreptului de proprietate, acțiune ce nu se referă la admiterea în circulație a vehiculelor. De asemenea, întreprinderile care efectuează inspecția tehnică periodică a autovehiculelor vor fi obligate să țină evidența autovehiculelor care au fost supuse inspecției tehnice periodice și să transmită Agenției Servicii Publice informația necesară pentru completarea Registrului de stat al vehiculelor. Proiectul mai presupune schimbarea, în toate actele normative, a denumirii Registrului de Stat al Transporturilor cu Registrul de stat al vehiculelor.

Modificările propuse vin să aducă în concordanță prevederile Codului fiscal cu prevederile actelor normative din domeniu, cum ar fi Legea privind siguranța traficului rutier, Codul transporturilor rutiere.

17 persoane, printre care și 4 copii au avut de suferit în urma accidentelor rutiere produse ieri din cauza ninsorii

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească pe parcursul zilei de ieri, 21.11.2024, în contextul condițiilor meteo nefavorabile, informează despre intervenția echipelor de asistență medicală urgentă la 12 accidente rutiere, produse pe traseele țării în urma cărora au avut de suferit 17 persoane, dintre care 13 maturi și 4 copii. După acordarea asistenței medicale urgente prespitalicești 12 pacienți, inclusiv 3 copii au fost transportați la spital pentru tratament corespunzător, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În dimineața zilei de ieri, la ora 08:06, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a recepționat un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență, pe motivul solicitării – „accident rutier cu multiple victime” pe traseul dintre orașul Cantemir și satul Cîrpești.

Un automobil a derapat de pe traseu tamponându-se într-un copac. Pentru deservirea cazului au fost alocate 2 echipe AMU, care au intervenit prompt și au acordat asistență medicală urgentă la etapa de prespital. Ulterior, 3 pacienți au fost transportați asistat cu monitorizarea parametrilor vitali la IMSP Spitalul Raional Cantemir.

Un alt accident rutier s-a produs în raionul Rezina, pe traseul între satele Țahnăuți și Cinișeuți. La ora 08:53 a fost solicitată intervenția ambulanței. Potrivit datelor preliminare un automobil a derapat de pe traseu. Echipa AMU a intervenit pentru a acorda ajutor medical victimei. Ulterior, pacienta de 60 ani a fost transportată la IMSP Spitalul Raional Rezina.

În acest context, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească recomandă tuturor participanților la trafic să respecte regulile de circulație, să manifeste o atitudine responsabilă, să folosească anvelope de iarnă și să conducă cu viteza adaptată unui carosabil alunecos, în cazul unor ninsori sau a poleiului.

Alerte de viscol și ninsori în aproape toată România: mii de locuințe au rămas fără curent electric

Meteorologii au emis alerte de viscol și ninsori în aproape toată țara. 7 județe sunt sub cod roșu, primul din acest sezon rece. În rest, sunt coduri portocaliu și galben. În zonele înalte ale lanțului carpatic  vântul suflă cu putere și ninge viscolit, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 12.16 Peste 11.600 de abonaţi din 33 de localităţi din judeţul Timiş au rămas fără energie electrică, din cauza vântului puternic de vineri dimineaţă. Echipele Reţele Electrice Banat se află pe teren pentru a remedia avariile. În judeţele Arad, Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin sunt afectate, în total, 61 de localităţi.

ACTUALIZARE 11.10 În judeţul Caraş-Sverin, pompierii au intervenit pentru îndepărtarea mai multor acoperişuri luate de vânt sau în pericol de cădere, în Reşiţa şi în Caransebeş, dar şi pentru îndepărtarea copacilor rupţi de vânt sau căzuţi. Între localităţile Şoşdea şi Măureni, un stâlp de electricitate a fost doborât de vânt. Peste 4.000 de locuinţe au rămas fără energie electrică.

Moldovenii cu cetățenie română vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

China a anunţat vineri că cetăţenii români vor putea călători fără vize în această ţară începând cu 30 noiembrie 2024, potrivit Reuters citat de Digi24.

China îşi va extinde regimul fără vize pentru a include România, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, Japonia şi alte ţări, începând cu 30 noiembrie 2024 şi până la 31 decembrie 2025, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de News.ro. China va extinde, de asemenea, perioada de şedere fără viză de la 15 zile la 30 de zile pentru cetăţenii tuturor celor 38 de ţări din cadrul programului său fără vize, a anunţat televiziunea de stat CCTV. China a acordat anterior regimuri de scutire de vize Coreei de Sud şi unor ţări europene pentru a stimula turismul şi comerţul în contextul unei economii în declin.

30 de antreprenori, susținuți de Suedia, Marea Britanie și PNUD pentru a dezvolta afaceri pe ambele maluri ale Nistrului
Articolul anterior
Foștii președinți ai țării nu vor mai beneficia de birou și asistent personal
Articolul următor