Vezi ce interpreți autohtoni au învățat limba română de dragul cântecului!

Republica Moldova este o țară în care limba rusă este ca la ea acasă. Nimeni nu este impus să studieze limba de stat. O faci doar dacă te stimezi pe tine și oamenii care te înconjoară. Un motiv ar fi poziția care o ai în societate. Fiind o persoană publică, trebuie să cunoști limba țării în care trăiești, mai ales dacă anume aici te-ai născut

separator
.

Din păcate mulți dintre artiștii autohtoni sau oamenii din showbiz nu realizează că limba în care vorbesc este deseori o barieră în comunicarea cu presa sau publicul. Limbajul cântecului este universal, dar nu și limba în care vrei să vorbești despre tine sau creația ta. Unii interpreți din generația tânără au învățat foarte bine acestă lecție și chiar dacă au deja un nume în scena muzicală de la noi și nu numai, au decis să comunice mai mult în limba română. Ce i-a motivate să ia acestă decizie și la ce metode de învățat au apelat, am încercat să aflăm de la Pasha Parfeni și Olia Tira.

”Nu am luat lecții și nu mi-am pus ca scop acest lucru. Contează foarte mult anturajul în care te afli. Prietena mea și părinții ei vorbesc foarte frumos și corect românește și atunci când comunic cu ei vreau să o fac și eu în limba română. Dar totul cred că a început acum 3 ani, când am stat la București două luni. Acolo am auzit cum se vorbește corect. Aici, la noi, când nu știi un cuvânt în română îl spui în rusă și lumea te înțelege. De aceea, nu depui efort să cauți și respectiv să înveți cuvântul corect. După ce am revenit acasă, am început să atrag mai multă atenție felului în care mă exprim. De mare ajutor mi-au fost și cântecele pe care le cântăm când ne adunăm cu prietenii. Chiar dacă pare mai puțin credibil, noi foarte des cântăm cântecele Doinei și lui Ion Aldea-Teodorovici și anume cântecele patriotice”, a declarat pentru unica.md Pasha Parfeni.

”Cea mai mare și mai puternică motivație este comunicarea cu publicul. Orice apariție TV sau radio este o provocare și un imbold pentru a învăța să faci lucrurile mai bine. Atunci când îți este greu să găsești un cuvânt pentru a răspunde unui prezentator, te superi pe tine și cauți să înveți acest cuvânt. Uite așa, cu fiecare interviu, apariție public devii mai bună la capitolul comunicare în limba română. Nu am apelat la profesori pentru a învăța limba de stat. Profesori îmi sunt prietenii mei și persoanele care au continuat să vorbească cu mine în română și să mă corecteze acolo unde greșesc”, a spus Olia Tira.

text: Natalia Bodiu

Vreme rea în România! De la 20 de grade Celsius, temperaturile au scăzut brusc! Grindina a lovit deja mai multe localități

Vremea s-a schimbat în unele zone din România. De la 20 de grade Celsius, temperaturile au scăzut brusc în mai multe judeţe. Câteva localităţi din Brăila şi Bacău au fost lovite astăzi de grindină. Bucăţile de gheaţă au distrus copacii abia înfloriţi. De mâine, vremea se strică în jumătate de ţară. În Est, Vest şi Nord vor fi coduri galbene de vânt și ploi, scrie observatornews.ro.

Specialiștii au emis o informare meteorologică valabilă în intervalul luni, ora 6.00 – miercuri, ora 21.00. În documentul meteorologilor se face referire la intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, răcire accentuată, îngheț la sol și brumă.

În intervalul menționat, precipitațiile se vor extinde treptat dinspre vest și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopții de luni spre marți (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitații mixte (măzăriche, lapoviță și ninsoare), iar la munte vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă. Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp

Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile

Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile cu viteze în general de 45…65 km/h, iar în zona montană înaltă va sufla tare. Marți și miercuri vremea va deveni rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative și se va produce brumă sau îngheț la sol. În sud-estul teritoriului în seara zilei de luni vor fi averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice și posibil căderi de grindină.

Cea mai mare grevă din Germania din ultimii ani, anunțată pentru luni. Transportul va fi paralizat

Milioane de oameni care fac naveta la serviciu trebuie să se aștepte luni la o paralizare a transporturilor în Germania. Atât traficul feroviar, cel cu mijloacele de transport în comun, cât și aeroporturile vor fi în mare parte în grevă la nivel federal, au anunțat atât sindicatul prestatorilor de servicii, Verdi, cât și sindicatul căilor ferate și transporturilor EVG, conform Deutsche Welle citată de radiomoldova.md.

Conflictul tarifar de la căile ferate Deutsche Bahn și din serviciile publice riscă să se transforme în cea mai mare grevă care a avut loc în Germania în ultimii ani, notează DW.

Greva va paraliza transportul feroviar, aproape toate aeroporturile, căile navigabile, porturile germane și serviciile de autostradă.

Compania feroviară germană Deutsche Bahn a anunțat că din cauza grevei de avertisment se vede nevoită să suspende luni în totalitate traficul feroviar pe distanțe lungi, fiindcă nu există posibilitatea organizării unui plan de avarie.

Și în traficul feroviar regional și urban „trenurile nu vor circula decât prin excepție”, a comunicat compania.

Lupta pentru majorarea salariilor va afecta și mare parte din aeroporturi.

Sindicatul cere majorarea salariilor cu 10,5%, minimum cu 500 de euro lunar. EVG negociază la rândul său cu patronatul în numele a 230.000 de angajați în cadrul a 50 de companii feroviare și firme de transport în comun, și insistă asupra creșterii cu 12% a salariilor, minimum cu 650 de euro în plus pe lună.

Ofertele făcute de Deutsche Bahn și de ceilalți angajatori se rezumă la o creștere cu cinci procente a salariilor și de plăți unice de maximum 2500 de euro. Partenerii sociali se acuză reciproc de eșuarea negocierilor salariale desfășurate în lunile februarie și martie, mai scrie DW, care citeaza DPA și AFP.

Tragedie pe mare! Cel puțin 29 de migranți care încercau să ajungă în Italia au murit înecați

Cel puțin 29 de migranți au murit după ce cel puțin două ambarcațiuni s-au scufundat în largul coastelor tunisiene la câteva ore distanță una de cealaltă, transmite Mediafax. Migranții subsaharieni încercau să traverseze Mediterana pentru a ajunge în Italia.

Este cel mai recent caz dintr-o serie de răsturnări de ambarcațiuni cu migranți în largul coastei tunisiene în ultimele zile, alte cinci ambarcațiuni scufundându-se în ultimele patru zile, potrivit BBC. Acest lucru vine după ce Tunisia a lansat o campanie împotriva migranților africani fără documente.

Între timp, oficialii italieni de pe insula Lampedusa spun că sunt copleșiți, după ce un număr record de 2.500 de migranți au sosit în ultimele 24 de ore.

Giorgia Meloni avertizează Europa că se află în pragul unei crize a refugiaților

Premierul italian de extremă-dreapta, Giorgia Meloni, a avertizat că Europa riscă un val uriaș de refugiați sosind pe coastele sale.

Tunisia a devenit un punct de legătură pentru migranții care doresc să ajungă în Europa, cifrele ONU arătând că cel puțin 12.000 de migranți care au debarcat anul acesta pe coastele Italiei au plecat din Tunisia. Această cifră a fost de doar 1.300 în aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, paza de coastă tunisiană afirmă că ia măsuri pentru a opri trecerea migranților, după ce a oprit aproximativ 80 de nave care se îndreptau spre Europa în ultimele patru zile, potrivit agenției de știri Reuters. De asemenea, aceasta spune că a reținut peste 3.000 de migranți.

Cel mai dorit burlac se afişează cu o nouă iubită!
Articolul anterior
Uită de celulită pentru totdeauna!
Articolul următor