Vezi ce interpreți autohtoni au învățat limba română de dragul cântecului!

Republica Moldova este o țară în care limba rusă este ca la ea acasă. Nimeni nu este impus să studieze limba de stat. O faci doar dacă te stimezi pe tine și oamenii care te înconjoară. Un motiv ar fi poziția care o ai în societate. Fiind o persoană publică, trebuie să cunoști limba țării în care trăiești, mai ales dacă anume aici te-ai născut

separator
.

Din păcate mulți dintre artiștii autohtoni sau oamenii din showbiz nu realizează că limba în care vorbesc este deseori o barieră în comunicarea cu presa sau publicul. Limbajul cântecului este universal, dar nu și limba în care vrei să vorbești despre tine sau creația ta. Unii interpreți din generația tânără au învățat foarte bine acestă lecție și chiar dacă au deja un nume în scena muzicală de la noi și nu numai, au decis să comunice mai mult în limba română. Ce i-a motivate să ia acestă decizie și la ce metode de învățat au apelat, am încercat să aflăm de la Pasha Parfeni și Olia Tira.

”Nu am luat lecții și nu mi-am pus ca scop acest lucru. Contează foarte mult anturajul în care te afli. Prietena mea și părinții ei vorbesc foarte frumos și corect românește și atunci când comunic cu ei vreau să o fac și eu în limba română. Dar totul cred că a început acum 3 ani, când am stat la București două luni. Acolo am auzit cum se vorbește corect. Aici, la noi, când nu știi un cuvânt în română îl spui în rusă și lumea te înțelege. De aceea, nu depui efort să cauți și respectiv să înveți cuvântul corect. După ce am revenit acasă, am început să atrag mai multă atenție felului în care mă exprim. De mare ajutor mi-au fost și cântecele pe care le cântăm când ne adunăm cu prietenii. Chiar dacă pare mai puțin credibil, noi foarte des cântăm cântecele Doinei și lui Ion Aldea-Teodorovici și anume cântecele patriotice”, a declarat pentru unica.md Pasha Parfeni.

”Cea mai mare și mai puternică motivație este comunicarea cu publicul. Orice apariție TV sau radio este o provocare și un imbold pentru a învăța să faci lucrurile mai bine. Atunci când îți este greu să găsești un cuvânt pentru a răspunde unui prezentator, te superi pe tine și cauți să înveți acest cuvânt. Uite așa, cu fiecare interviu, apariție public devii mai bună la capitolul comunicare în limba română. Nu am apelat la profesori pentru a învăța limba de stat. Profesori îmi sunt prietenii mei și persoanele care au continuat să vorbească cu mine în română și să mă corecteze acolo unde greșesc”, a spus Olia Tira.

text: Natalia Bodiu

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

Cel mai dorit burlac se afişează cu o nouă iubită!
Articolul anterior
Uită de celulită pentru totdeauna!
Articolul următor