Vicepreședintele raionului Sângerei riscă să rămână fără vedere

Vicepreședintele raionului Sângerei Tudor Tutunaru a fost stropit cu verde de briliant de către un membru al Partidului PACE, formațiune condusă de fostul șef-adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc.

Bărbatul a fost atacat pentru faptul că s-a vaccinat înaintea medicilor. El este internat la momentul actual în spital cu arsuri de gradul I și II la ambii ochii. Deocamdată nu vede.

Tudor Tutunaru susține că s-a vaccinat deoarece dânsul este și seful Comisiei Situații Excepționale din raionul Sângerei și face deseori vizite în spitale și contactează cu multe lume.

„Pacientul a fost internat ieri cu arsuri de gradul I și II. Nu vede deocamdată, dar sperăm că în câteva zile vederea îi va reveni. L-am consultat împreună cu medicul neurolog. Pe lângă durerea de ochi, a avut și un stres foarte mare. Este un gest incalificabil, ochiul este un organ foarte sensibil” , a declarat Valeriu Cucu.

Un reprezentant al formațiunii condusă de Gheorghe Cavcaliuc au menționat ieri într-o postare plasată pe facebook că acest gest a fost făcut în semn de protest, față de vaccinarea înaintea medicilor.

Din imaginile postate pe o rețea socială se vede cum un bărbat care poartă vesta partidului PACE l-a stropit pe Tudor Tutunaru cu verde de briliant. La fața locului au fost chemați oamenii legii.

„Acționăm în numele poporului, în numele legii, deoarece nu este de tolerat așa caz, când un funcționar de rang înalt, folosindu-se de statutul său, să se vaccineze înaintea medicilor”, declară unul din simpatizanții PACE, menționând că toți funcționarii care s-au vaccinat înaintea medicilor „vor fi pedepsiți” prin așa acțiuni.

O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviţi de fulger pe munte

Un tată şi fiica sa în vârstă de 11 ani au murit după ce au fost loviţi de fulger în Munţii Balcani din Bulgaria, informează DPA citat de stirileprotv.ro.

Bărbatul şi cei doi copii ai lui se aflau în drumeţie în apropiere de vârful Kupena, care are înălţimea de 2.169 metri, a relatat luni televiziunea de stat BNT.

Fiul acestuia, în vârstă de 13 ani, a fost salvat de un elicopter militar după ce băiatul a alertat serviciile de urgenţă în urma fulgerului.

Potrivit relatării, bărbatul decedat, în vârstă de 47 de ani, era un alpinist experimentat. Cu toate acestea, el a întreprins acea drumeţie montană în condiţii meteorologice nefavorabile, au precizat serviciile de urgenţă. 

O bătrână de 99 de ani din stânga Nistrului a dat foc la două balcoane după ce a fumat o țigară

O bătrână de 99 de ani din stânga Nistrului a incendiat două balcoane după ce a fumat o țigară, scrie stiripesurse.md.

A ars balconul ei și al vecinilor din cauza mucului de țigară nestins. Pompierii au fost alertați de martorii care au văzut focul. Femeia nu a înțeles că era cât pe ce să provoace o tragedie și s-a pomenit cu pompierii în casă.

Tot ce avea pensionara de 99 de ani la balcon a ars în totalitate.  

Ministerul Culturii explică de ce a fost demisă directoarea ansamblului „JOC”. Ancheta de serviciu s-a finalizat

Ministerul Culturii informează că ancheta de serviciu, inițiată în privința directoarei interimare a Instituției Publice Ansamblul Național Academic de  Dansuri Populare „JOC”, Aliona Strîmbeanu, s-a finalizat, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În zilele de 06 – 07 iunie 2024, în spațiul public au apărut mai multe informații privind aflarea unor salariați ai Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC” la Forumul economic internațional din Sankt Petersburg, Federația Rusă și participarea de către aceștia la unele evenimente culturale.

La data de 07 iunie 2024,  Aliona Strîmbeanu, fiind invitată la Ministerul Culturii pentru prezentarea explicațiilor pe cazul dat, a confirmat cele relatate în spațiul public, iar prin Nota informativă din 07 iunie 2024,  a recunoscut utilizarea, de către unii salariați ai Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC”, a costumelor din garderoba instituției publice în or. Sankt Petersburg din Federația Rusă.

Prin Ordinul ministrului culturii nr. 204 din 11 iunie 2024 a fost instituită Comisia de anchetă pentru desfășurarea anchetei de serviciu în privința dnei Aliona Strîmbeanu.

Prin Raportul anchetei de serciciu din 11.07.2024 s-au constatat mai multe încălcări:

1.           Doamna Aliona Strîmbeanu a creat și a admis situații de transmitere a costumelor și accesoriilor instituției publice salariaților în scopuri personale pentru folosirea acestora la activități private  în afara orelor de muncă, aceste acțiuni fiind în detrimentul beneficiului instituției publice, întrucât utilizarea costumelor și accesoriilor instituției publice duce la uzarea și devalorizarea costumelor și accesoriilor instituției publice.

Astfel, la capitolul eliberarea costumelor, s-a constatat că în cadrul instituției nu există un regulament/instrucţiune aprobată de directorul instituţiei, care să reglementeze procedura legală şi uniformă de eliberare a bunurilor (costumelor). Costumierele responsabile de eliberarea costumelor nu dețin un registru oficial pentru aceste acțiuni.

Or, primirea şi eliberarea bunurilor, precum şi a mijloacelor băneşti fără perfectarea documentelor corespunzătoare constituie, în condițiile art. 2111 lit. a) din Codul muncii, încălcare gravă a obligațiilor de muncă

2.           S-a stabilit încălcarea procedurilor de deplasare a  Alionei Strîmbeanu, director general interimar a instituţiei, peste hotarele republicii, fără acordul ministrului.

3.           S-a constatat că majoritatea ordinelor ce țin de activitatea de bază a personalului din cadrul instituţiei, concedii, deplasări – nu conțin în partea introductivă normele de drept material, care constituie temei de emitere a ordinelor respective.

4.           S-a constatat încălcarea procedurilor de cumulare a funcţiilor de către director.

5.           Prin Registrul de evidență a ordinelor, s-a constatat că un număr semnificativ de ordine nu au o consecutivitate numerică, dar sunt înregistrate cu litere suplimentare prin bară, ceea ce denotă că actele sunt întocmite post-factum.

6.           În contabilitatea instituției, s-a constatat că încasarea numerarului s-a efectuat în lipsa aparatului de casă cu memorie fiscală, doar prin ordin de încasare.  Potrivit art. 44 din Legea contabilității nr.113/2007, persoanele care aplică incorect Standardele Naționale de Contabilitate sunt trase la răspundere disciplinară, materială, administrativă sau penală.

7.           Analizând toate situațiile, faptele, încălcările/abaterile de la cadrul normativ în vigoare din domeniul de referință al fiecărei situații/fapte ale doamnei Aliona Strîmbeanu, director general interimar a ANADP „JOC”, care se prezumă a fi abateri disciplinare grave, ministerul  a aplicat dnei Aliona Strîmbeanu, director general interimar al Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC”, sancțiune disciplinară sub formă de concediere în baza art. 86 alin. (1) lit. k), lit. o) și lit. p) în coroborare cu prevederile art. 2111 din Codul muncii nr. 154/2003, și încetarea contractul individual de muncă, începând cu data de 22.07.2024.

Un copil din Comrat a fost forțat să bea alcool, după care a fost lăsat singur în pădure
Articolul anterior
Comediantul Demis Karibidis și soția sa au devenit părinți pentru a patra oară
Articolul următor