„Republica Moldova trebuie să facă niște schimbări ireversibile în timp scurt. Doar aceste schimbări ne vor pune pe făgașul european. Sunt o serie de lucruri pe care trebuie să le facem și pe dimensiunea de digitalizare”.
Foto: Facebook
Despre asta a vorbit viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la TVR Moldova.
„Țara noastră în iunie curent a obținut perspective clare europene. Ne bucurăm, fiindcă integrarea în UE înseamnă bunăstare, înseamnă un stat de drept, lucruri pe care ni le-am dorit și pe care le avem ca priorități. Pe de altă parte, asta înseamnă o responsabilitate și o aliniere. Trebuie să demonstrăm că suntem apți să ne aliniem rapid, țara noastră trebuie să producă schimbări în timp scurt, care ne vor pune pe făgașul UE.
Sunt o serie de lucruri pe care trebuie să le facem pe dimensiunea de digitalizare. La multe dintre ele ne-am aliniat pe parcursul ultimului deceniu, cum ar fi schimbul de date care este o infrastructură esențială când vorbim de simplificarea serviciilor publice”, a menționat Țurcanu.
Viceprim-ministrul a mai menționat că infrastructura de schimb de date este construită pe cadrul european de interoperabilitate, la toate nivelurile, și că autoritățile noastre își doresc compatibilitate digitală cu UE.
„Este important să avem interoperabilitate la nivel de identitate digitală, pentru că schimbul de date și semnătura digitală sunt pilonii pe care se bazează tot ce înseamnă transformare digitală. Ne dorim foarte mult ca investitorii din România, din Italia, din Germania să poată să utilizeze cheițele lor digitale eliberate de statele lor de origine în raport cu autoritățile din Moldova.
Acest lucru este fezabil, este posibili, deoarece unilateral Republica Moldova recunoaște semnăturile emise de statele membre UE.
Companiile din UE pot depune oferte cu semnătura digitală. Nu avem deocamdată recunoaștere bilaterală, adică acele semnături pe care Republica Moldova le emite cetățenilor nu sunt cunoscute în țările membre ale UE. Însă pe această dimensiune se lucrează cu diplomația. Este un proces în două trepte.
Mai întâi trebuie recunoscută de UE pe ansamblu, după care Republica Moldova trebuie să negocieze cu fiecare stat în parte. În special cu România avem nevoie de această legătură, pentru că România este principalul partener comercial, economic, suntem sprijiniți de România în fiecare domeniu, avem relații economice foarte strânse, deci avem nevoie de această interoperabilitate”, a spus vicepremierul pentru Digitalizare.