Victimele foametei din Ucraina și Basarabia, comemorate la Chișinău

Milioanele de victime ale foametei organizate de sovietici pe teritoriile Ucrainei şi Basarabiei au fost comemorate la Chișinău. Mai mulţi refugiaţi ucraineni au aprins lumânări şi au ţinut un moment de reculegere.

Alături de ei a fost şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dar şi ambasadorii Ucrainei și României la Chişinău, transmite tvrmoldova.md.

Holodomorul a fost un act de genocid al poporului ucrainean, pus la cale de sovietici în perioada 1932-1933. A fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor, cu un număr de morți estimat la 10 milioane. 

În timp ce foametea din Ucraina a fost parte a unei foamete care a afectat și alte regiuni ale Uniunii Sovietice, prin Holodomor se înțeleg strict evenimentele care au afectat teritoriile locuite de etnicii ucraineni.

Jennifer Perova, refugiată Ucraina: „Acest eveniment a fost până şi după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acele evenimente se repetă în Ucraina, într-o oarecare măsură, pentru că unele regiuni au rămas fără produse alimentare şi apă.”

„Satul unde locuiesc eu, jumătate dintre locuitori a murit din cauza Holodomorului. E un eveniment tragic care a avut loc. Trebuie să ţinem minte acele timpuri şi niciodată să nu uităm.”

Prin Holodomor, autoritățile de la Moscova doreau distrugerea națiunii ucrainene ca factor politic și entitate socială.

Marko Șevcenco, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova: „După 90 de ani de la Holodomor împotriva ucrainenilor, din nou sunt folosite metode de genocid. Nouă luni de război pe scară largă împotriva ţării mele au demonstrat, din nou, că Rusia îşi doreşte să distrugă naţiunea ucraineană.”

Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova: „Sunt împăcat că Parlamentul României a recunoscut această crimă împotriva umanităţii  şi a poporului ucrainean.  Din păcate, vedem cum aceeaşi ţară, din aceeaşi capitală, provoacă suferinţă.”

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova: „Statisticile foametei sunt îngrozitoare. În iunie, 1933 bunăoară, zilnic mureau câte 28 de mii de mii de ucraineni, peste 1.000 de oameni pe oră. Numai un regim criminal a putut să transforme o ţară exportatoare a grânelor în una a foametei, a morţii, a disperării.”

Săptămâna trecută, Parlamentul de la Chişinău a adoptat o declaraţie de condamnare a Holodomorului. În anii 1946-1947, şi Basarabia s-a confruntat cu o foamete fără precedent, organizată de către sovietici, în urma căreia, potrivit unor surse, au murit aproape 300 de mii de oameni.

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Accidentul a avut loc sâmbătă, 4 februarie, la intrarea în Reșița, România, după ce un copac a căzut peste autoturismul în care copilul se afla împreună cu familia, informează Opinia Timişoarei.

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Maşina care se afla în mers a fost distrusă de copacul rupt de vântul puternic, potrivit sursei citate. Băiatul rănit, în vârstă de 14 ani, a fost transportat de urgenţă la spital. Ulterior, acesta a decedat.

„În această după-amiază, la ora 16:20, polițiști de la Poliția Municipiului Reșița au fost sesizați despre faptul că în zona Minda un copac a căzut peste un autoturism.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că în timp ce un bărbat de 43 de ani conducea un autoturism, pe DJ 582, din direcția Cuptoare către Reșița, peste autoturismul condus de acesta a căzut un copac.

În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a unui minor de 14 ani, care a fost transportat de urgență la spital. La orele 18:10 a fost declarat decesul baiatului.

În acest moment polițiștii efectuează cercetarea la fața locului în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs tragicul eveniment”, au transmis autorităţile.

Un avion de luptă al SUA a doborât balonul spion chinezesc, deasupra Oceanului Atlantic

Statele Unite au doborât, sâmbătă, balonul chinezesc care a intrat în spaţiul aerian al țării. Dispozitivul a căzut în apropierea coastei Carolinei de Sud, potrivit Fox News.

Balon

Balonul chinezesc, despre care Pentagonul susţine că este un balon „spion”, a fost doborât de un avion de luptă al armatei americane, deasupra Oceanului Atlantic.

Anterior, preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite se vor „ocupa” de balonul chinez, fără a da mai multe detalii.

„Ne vom ocupa de aceasta”, a spus Biden, căruia i s-a cerut să reacţioneze la acest caz, care a provocat o răceală în relaţiile dintre Washington şi Beijing precum şi amânarea unei vizite a şefului diplomaţiei americane Antony Blinken în China.

Iar traficul aerian a fost suspendat pe trei aeroporturi din sud-estul Statelor Unite ca măsură de „securitate naţională”, a anunţat sâmbătă Autoritatea americană de reglementare a aviaţiei civile (FAA).

„FAA a suspendat plecările şi sosirile pe Aeroportul Wilmington (Carolina de Nord), Aeroportul Internaţional Myrtle Beach şi Aeroportul Internaţional Charleston (Carolina de Sud) în cadrul unei măsuri de securitate naţională luate de Departamentul american al Apărării”, a indicat FAA într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Înițial, americanii au decis să nu doboare balonul din cauza riscurilor pe care le prezintă posibilele resturi pentru oamenii de la sol, așteptând ca dispozitivul să ajungă deasupra Oceanului.

Beijingul a recunoscut că este într-adevăr un dispozitiv venit din China, dar a dat asigurări că este o „aeronavă civilă, folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”.

Aparatul ar fi „deviat de la traiectoria sa”, a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, exprimând „regretele” ţării sale pentru această încălcare „involuntară” a spaţiului aerian american.

Balonul a zburat în special peste statul Montana (vest), unde se află silozuri cu rachete nucleare, înainte de a se deplasa spre est.

sursa

Operațiune mixtă a medicilor și salvatorilor. O femeie a fost transportată de urgență din Polonia în Republica Moldova

O femeie, cetățeană a Republicii Moldova, a fost transportată de urgență din Polonia în R.Moldova cu echipajul SMURD. Femeia, în vârstă de 54 de ani, suferise în urma unui accident rutier și avea nevoie de îngrijiri medicale. Operațiunea transfrontalieră a fost efectuată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în comun cu lucrătorii medicali ai Institutului de Medicină Urgentă.

Femeia a fost stabilizată inițial de medicii din Polonia și spitalizată în orașul Ostrow Mazowecka.

Ulterior, în urma comunicării între autoritățile medicale din R.Moldova și Polonia s-a luat decizia ca femeia să fie adusă la Institutul de Medicină Urgentă  pentru ulterioare îngrijiri medicale.

Astfel, echipajul mixt de medici și paramedici a transportat în siguranță pacienta la Chișinău prin intermediul unei ambulanțe SMURD de terapie intensivă mobilă.

Pe parcursul drumului, femeia nu a suportat complicații fiind permanent monitorizată. 

Potrivit IGSU aceasta este a doua misiune terestră transfrontalieră SMURD realizată pentru cetățenii din țara noastră.

„Slava Ukraini”. Estonia a pus în circulație două milioane de monede dedicate Ucrainei
Articolul anterior
Podoliak: În Moldova deconectările sunt posibile cât timp Rusia bombardează Ucraina
Articolul următor