Chiar dacă legea interzice vânzarea terenurilor agricole cetăţenilor străini sau companiilor cu capital strain, totuși țara își vinde pământul bucată cu bucată, prin diverse metode de a ocoli legea.
Un calcul estimativ efectuat de Asociaţia Investitorilor Străini arată că în jur de 15% din terenurile agricole sunt deţinute de străini. Altfel spus, am cedat deja echivalentul a patru raioane din nordul ţării, se arată într-o investigaţie RISE Moldova.
CUM ESTE OCOLITĂ LEGEA?
Legea privind modul de vânzare-cumpărare a pământului interzice companiilor al căror capital social conţine investiţii străine să achiziţioneze terenuri agricole. Această prevedere, însă, este uşor de ocolit. Potrivit lui Alexander Koss, preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străini, una dintre metode este utilizarea lanţurilor de companii.
Alexander KOSS: Dacă un agent economic străin fondează o companie în Republica Moldova şi această companie, fiind o companie locală, chiar şi cu capital integral străin, fondează o altă companie, iată această a treia companie este un agent economic sută la sută moldovenesc, care are dreptul să cumpere pământ.
O altă metodă descrisă de Koss este folosirea unor cetăţeni moldoveni în tranzacţiile de vânzare-cumpărare.
Alexander KOSS: Ei cumpără pământul pe numele lor şi, în acelaşi timp, împrumută bani de la străini pentru achiziţia acestor terenuri. Pentru a garanta întoarcerea împrumutului, pun în gaj pământurile achiziţionate. Gajarea pământurilor este posibilă şi, de facto, străinul este proprietarul acestui pământ.