VIDEO RISE: Străinii ne cumpără pământul, chiar dacă legea interzice acest lucru!

Chiar dacă legea interzice vânzarea terenurilor agricole cetăţenilor străini sau companiilor cu capital strain, totuși țara își vinde pământul bucată cu bucată, prin diverse metode de a ocoli legea.

Un calcul estimativ efectuat de Asociaţia Investitorilor Străini arată că în jur de 15% din terenurile agricole sunt deţinute de străini. Altfel spus, am cedat deja echivalentul a patru raioane din nordul ţării, se arată într-o investigaţie RISE Moldova.

CUM ESTE OCOLITĂ LEGEA?

Legea privind modul de vânzare-cumpărare a pământului interzice companiilor al căror capital social conţine investiţii străine să achiziţioneze terenuri agricole. Această prevedere, însă, este uşor de ocolit. Potrivit lui Alexander Koss, preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străini, una dintre metode este utilizarea lanţurilor de companii.

Alexander KOSS: Dacă un agent economic străin fondează o companie în Republica Moldova şi această companie, fiind o companie locală, chiar şi cu capital integral străin, fondează o altă companie, iată această a treia companie este un agent economic sută la sută moldovenesc, care are dreptul să cumpere pământ.

O altă metodă descrisă de Koss este folosirea unor cetăţeni moldoveni în tranzacţiile de vânzare-cumpărare.

Alexander KOSS: Ei cumpără pământul pe numele lor şi, în acelaşi timp, împrumută bani de la străini pentru achiziţia acestor terenuri. Pentru a garanta întoarcerea împrumutului, pun în gaj pământurile achiziţionate. Gajarea pământurilor este posibilă şi, de facto, străinul este proprietarul acestui pământ.

Doi bărbați și o femeie, cercetați penal pentru punerea în circulație a banilor falși

Doi bărbați de 26 și 30 de ani și o femeie de 27 de ani din capitală, sunt cercetați penal, fiind suspectați de punerea în circulație a banilor falși, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Poliția a fost sesizată de angajatul unui local dintr-o suburbie a capitalei, precum că ar fi fost înșelat de către un grup de persoane cu o presupusă bancnotă falsă. Suspecții l-ar fi rugat să le schimbe o bancnotă de 200 de euro, după care au plecat.

Expertiza judiciară a bancnotei a stabilit că era falsă.

Suspecții au fost identificați de polițiști, iar în timpul percheziției autorizate, la domiciliile bănuiților au fost depistate probe relevante în acest sens.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru fabricarea și punerea în circulație a semnelor bănești false, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 10 ani.

Un avion de pasageri rusesc a luat foc la aterizare, în Turcia

Un avion de călători rusesc a luat foc imediat după aterizarea pe aeroportul Antalya de pe coasta mediteraneană a Turciei. Toți pasagerii au fost evacuați, scrie adevarul.ro.


Aeronava rusească Suhoi Superjet 100, aparţinând companiei aeriene ruse Azimut, a aterizat pe pistă, iar la scurt timp a luat foc unul dintre motoare. Pompierii aeroportului au intervenit rapid să stingă incediul izbucnit. Toți cei 95 de pasageri ai avionului, 89 de călători şi şase membri ai echipajului, au fost evacuaţi în siguranţă din aeronavă. Aceasta venea din staţiunea rusă Soci, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Operaţiunile de zbor pe aeroportul din Antalya au fost reluate după o scurtă întrerupere.

Aeronava a prezentat în mod repetat în ultimii ani probleme tehnice. Azimut, cu sediul în Krasnodar şi Rostov-on-Don, susţine pe site-ul său că operează 20 de aeronave de acest tip.Mai multe videoclipurile partajate pe rețelele sociale au arătat cum pompierii acționează asupra incendiului, stropind motorul din partea stângă pentru a-l răci.

https://twitter.com/i/status/1860786639498576268

Euro coboară sub pragul de 19 lei

Moneda unică europeană începe săptămâna curentă cu o ieftinire de 17 bani. Ca rezultat, euro coboară sub pragul de 19 lei și are un preț oficial de 18 lei și 98 de bani, transmite MOLDPRES.

Pe de altă parte, dolarul se scumpește. Acesta adaugă doi bani și ajunge la nivelul de 18 lei și 22 de bani, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Leul românesc se ieftinește cu trei bani și are o valoare de 3 lei și 81 de bani. Hrivna ucraineană își menține prețul de 44 de bani. Pentru rubla rusească, BNM a anunțat o cotație de 17 bani, în scădere cu un ban.

O pildă înțeleaptă! Învațătorul i-a rugat pe elevi să scrie numele oamenilor, pe care îi urăsc…
Articolul anterior
Testul cheii nu minte! Alege o cheie și descoperă personalitatea ta ascunsă!
Articolul următor