Vladimir Putin a ridicat miza în războiul gazelor

Rusia va menține, cel mai probabil, fluxurile de gaze către Europa la niveluri minime (Nord Stream 1 funcționează de azi la 20% din capacitate), cât timp războiul din Ucraina continuă, pentru a forța Uniunea Europeană să ridice sancțiunile impuse Rusiei, relatează Bloomberg citând surse apropiate Kremlinului. 

Dacă acest nivel minim al fluxului de gaze este păstrat până în iarnă, Europa, cea mai mare piață de export a Rusiei pentru gaze, va avea nevoie disperată de combustibil. În mod oficial, Rusia susține că o serie de probleme tehnice precum reparațiile unor turbine de gaz și lipsa documentelor pentru una dintre ele au forțat-o să reducă recent livrările.

Dar, în realitate, Kremlinul se folosește de Nord Stream 1, principala conductă care trimite gaz în Europa, pentru a face presiuni asupra liderilor din UE să ridice sancțiunile împotriva Rusiei și să reconsidere sprijinul oferit Ucrainei, susțin surse anonime, citate de Bloomberg. 

Potrivit acestora, Kremlinul și Gazpromul vor continua să găsească motive pentru a menține fluxul limitat, împiedicând europenii să își refacă depozitele de care au nevoie pentru cererea din timpul iernii. Oficialii UE au avertizat că urmează perturbări economice majore dacă fluxurile nu se reiau și cer consumatorilor să reducă consumul de gaze.

De ce e dispus Putin să renunțe la veniturile din exportul gazelor

Criza gazelor arată că Vladimir Putin a ridicat miza și demonstrează disponibilitatea Kremlinului de a renunța la venituri din export de zeci de miliarde de dolari pentru a-și promova obiectivele geopolitice. Potrivit unei persoane familiarizate cu situația, Gazprom a analizat impactul unei livrări limitate de gaze care ar dura până anul viitor și a găsit modalități de a reduce daunele financiare datorită creșterii prețurilor la gaze și a veniturilor obținute în primele 6 luni ale anului.

În privat, unele voci de la Kremlin și-au exprimat surprinderea că președintele Vladimir Putin nu a intervenit mai devreme pentru a opri robinetul gazelor, având în vedere sancțiunile fără precedent impuse de UE Rusiei și furnizarea de arme Ucrainei, susțin sursele Bloomberg. Rusia, spun acestea, își folosește pârghia energetică ca instrument politic pentru a riposta.

În ultimele zile, discursul Rusiei s-a înăsprit. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sugerat luni că problemele de la Nord Stream 1 sunt legate de impunerea sancțiunilor și a avertizat că deși Rusia ”nu este în prezent interesată” să întrerupă gazul în această iarnă, ”situația se poate schimba”.

Marți, Dmitri Medvedev, fost președinte, a mers chiar mai departe cu discursul agresiv. ”Isteria albastră și galbenă (n. red. culorile Ucrainei) a provocat diaree severă din cauza fricii de a îngheța în casele friguroase, privind pe geamurile acoperite de gheață la fabricile oprite”, a scris acesta pe Telegram. 

Europa este de departe cea mai mare piață de export a Rusiei pentru gaze naturale. O oprire a gazului ar putea reduce PIB-ul UE cu până la 1,5% dacă iarna este rece și cererea ridicată, potrivit Comisiei Europene. ”În mijlocul a ceea ce echivalează cu un război economic total între Rusia și Occident, este greu de așteptat ca ambele părți să respecte cu strictețe acordurile anterioare”, a declarat Andrey Kortunov, șeful Consiliului rus pentru afaceri internaționale, fondat de Kremlin.

Rusia riscă să piardă piața din Europa 

”Cel mai probabil Rusia nu speră serios că problemele energetice vor forța o schimbare în poziția UE față de Ucraina. Dar teoretic este posibil ca accelerarea dificultăților interne să ducă la schimbări de guverne în anumite țări europene, iar noii lideri se vor concentra mult mai mult pe afacerile interne și mai puțin pe Ucraina”, a declarat Andrey Kortunov. 

Acordul de compromis al UE privind reducerea consumului cu 15% în următoarele 8 luni a venit la o zi după ce Gazprom a anunțat că va reduce fluxul prin Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate, invocând necesitatea de a repara o altă turbină de gaz. Înainte de asta rușii au susținut că nu au primit documentele necesare pentru a reinstala o altă turbină, care a fost trimisă din Canada cu ajutorul unei scutiri speciale de la sancțiuni.

Problemele tehnice sunt reale, potrivit unei persoane familiarizate cu situația, dar Gazprom ar putea livra cantități mai mari de gaze prin Nord Stream 1, amânând reparațiile planificate ale unor turbine. Ar însemna riscuri suplimentare pentru conductă, iar Rusia nu vede niciun motiv să facă asta, având în vedere poziția dură a Europei față de Ucraina, a spus sursa.

”Acest lucru ar putea fi contraproductiv”, a spus Oksana Antonenko, director la Control Risks din Londra. Prin aceste acțiuni, Rusia va accelera planurile UE de diversificare a surselor de gaze iar Kremlinul va pierde accesul la o piață cheie pe care nu o va putea înlocui curând, susține ea.

Liderii UE au acuzat Rusia că folosește gazul ca armă politică pe măsură ce prețul gazului a explodat. Dar, după decenii de dependență de combustibil ieftin pentru căldură, energie și industrie, Europa are puține alternative care să fie disponibile imediat.

De partea cealaltă, Rusia neagă că și-a politizat exporturile de combustibili. Dar, are și ea puține opțiuni rapide unde să trimită gaze, deoarece marea majoritate trece prin conducte a căror construcție durează ani. Livrările de gaze către China au crescut în acest an, dar sunt încă cu mult sub ceea ce Rusia trimitea în trecut în Europa.

sursa: www.observatornews.ro

Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească

Administratorul unui restaurant din Viena, Austria, a decis să introducă o regulă conform căreia clienții care nu mănâncă tot din farfurie vor fi taxați. Aceasta regulă a fost adoptată și de un bar din Elveția.

Este vorba despre restaurantul cu specific chinezesc Lucky Wok, de tip „All you can eat (n.r. – mănânci cât poți), care se află în cartierul Florisdorf din Viena. Clienții care își umplu în exces farfuria și nu termină mâncarea sunt nevoiți să plătească o taxă în valoare de 2 euro.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția, relatează Blick.

Restaurantul atrage atenția asupra acestui lucru în meniul său: „Atenție! Vă cerem înțelegere! Se vor percepe 2 euro pentru fiecare farfurie rămasă neterminată!”, este scris vizibil pe prima pagină a meniului.

„Dar cine se uită la meniul unui restaurant unde mănânci cât poți?”, s-a întrebat un client după ce o chelneriță l-a atenționat.

„Dacă oaspeții nu își termină mâncarea, atunci este o risipă completă”, a precizat conducerea Lucky Wok. Abordarea „nu este în niciun caz intenționată ca hărțuire”, au explicat proprietarii localului.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția. Acesta percepe o taxă de 5,1 euro clienților care nu termină ce au în farfurie.

„Eu am învățat că mâncarea este valoroasă, nu o arunci!”, a explicat proprietarul Salman Ghauri, care a crescut în India. „Este foarte important să tratezi mâncarea cu respect. Întotdeauna îmi avertizez clienții de trei ori și oamenii înțeleg asta. Farfuriile se întorc aproape întotdeauna goale”, a spus el.

Johannes Hahn consideră că Moldova poate deveni membră a UE până în 2030

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, este convins că Republica Moldova poate deveni membră a UE până în anul 2030.

Oficialul european a făcut această declaraţie răspunzând joi la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei vizite la Chişinău, transmite infotag.md.

„Bineînţeles (Moldova poate deveni membră a UE până în 2030 – „I”). Mai este încă de lucru, dar trebuie să spun că „însoţesc” Moldova de mai bine de un deceniu, am văzut „ascensiuni şi declinuri”, dar acum văd doar o tendinţă pozitivă…. Mai este încă de lucru, dar dacă se face la timp, putem începe negocierile reale şi atunci totul este posibil…. Sunt mai mult decât sigur că totul este posibil”, a spus oficialul.

Hahn este încrezător că Moldova va reuşi să facă munca necesară şi să obţină aprobarea Consiliului UE pentru a putea începe negocierile oficiale. El a spus că „temele” pe care Moldova trebuie să le facă se referă la sistemul de justiţie şi la respectarea principiilor statului de drept.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Moldovenii care au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Acordul în domeniul securității sociale între cele două țări, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent, transmite ziar.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională.

„Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care R. Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant”, a notat MMPS.

Informații cu privire la țările cu care R. Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiilE responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. Totodată, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale.

Conform datelor oficiale, în prezent în Spania sunt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai R. Moldova. Țara noastră a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Grecia, Spania, dintre care 17 sunt deja în vigoare.

Ajustări la cadrul normativ național în domeniul prevenirii și combaterii dopajului în sport
Articolul anterior
Unul dintre autorii alertelor cu bombă, identificat. În doar 24 de ore au provocat panică în 43 de locații
Articolul următor