Vladimir Putin, surprins la Volgograd cu ”valiza nucleară”

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a luat cu el „valiza nucleară” la Volgograd, în sud-vestul ţării, unde a participat la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 80 de ani de la victoria armatei sovietice asupra forţelor naziste în bătălia de la Stalingrad, relatează publicaţia britanică The Mirror , citată de Agerpres.

Cei doi agenţi de securitate care l-au însoţit la ceremonia depunerii de flori la monumentul consacrat soldaţilor sovietici căzuţi în cursul bătăliei de la Stalingrad au fost văzuţi şi fotografiaţi cu două valize negre în mâini. Se presupune că unul ducea aşa-numita „valiză nucleară”, iar cel de-al doilea, valiza cu un presupus scut pliabil pentru intervenţie în cazul unui posibil atac armat împotriva preşedintelui rus.

La Volgograd, Putin a fost văzut în limuzina sa blindată Aurus, într-un convoi format din 25 de vehicule, inclusiv o ambulanţă, şi sub o pază strictă.

Lunetişti au fost postaţi pentru a-l proteja pe preşedinte, iar guvernatorul local Andrei Bocearov a fost forţat să intre în carantină timp de nouă zile înainte de a se apropia de Putin.

Localnicii au primit ordin să îşi ia liber de la serviciu pentru fi ţinuţi departe de străzi, cu excepţia câtorva rezidenţi aleşi – care au trebuit de asemenea să treacă prin mai multe zile de carantină şi cărora li s-a interzis să se apropie de Putin.

Politicianul de opoziţie Boris Vişnevski l-a acuzat pe Putin că a folosit ceremoniile prilejuite de această dată istorică pentru a ţine un „discurs propagandistic” legat de războiul său din Ucraina, care a dus deja la moartea a mii de cetăţeni ruşi, potrivit The Mirror.

Potrivit lui Vişinevski, mesajul lui Putin a fost că „operaţiunea militară specială (formularea pe care o foloseşte pentru războiul declanşat de el împotriva Ucrainei – n.r.) ar trebui să fie asimilată Marelui Război pentru Apărarea Patriei (Al Doilea Război Mondial – n.r)” şi că „Occidentul a fost mereu împotriva noastră, inamicul nostru, nu un aliat”. „Or, aceasta este o falsificare a istoriei”, a spus el.

Au existat relatări că autorităţile locale au curăţat oraşul înainte de vizita lui Putin, câinii fără stăpân au fost îndepărtaţi de pe străzi, iar casele dărăpănate au fost dărâmate, pentru ca preşedintele rus să nu vadă sărăcia în care trăiesc oamenii aici, conform tabloidului britanic.

Preşedintele rus a ameninţat în mod repetat că ar putea recurge la arma nucleară în cursul războiului pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei, notează Unian.

Chiar şi în discursul de joi, liderul rus a afirmat că răspunsul Rusiei la livrările de tancuri moderne occidentale Ucrainei „nu se va limita la utilizarea de blindate”, făcând aluzie şi la puterea nucleară a ţării, cu care Moscova şi liderii săi s-au lăudat în mai multe rânduri, mai ales după ce conflictul din Ucraina s-a prelungit, comenta joi EFE.

În acelaşi timp, Putin a declarat în diferite ocazii, ultima oară la sfârşitul anului trecut, că Rusia ‘în niciun caz’ nu va fi prima care va recurge la armele nucleare, întrucât doctrina sa militară stipulează un astfel de atac doar sub formă de ripostă la un atac similar.

Până și aliații lui Putin se întorc împotriva lui. Kremlinul a transmis un mesaj clar

Cu arme nucleare tactice desfășurate în țară, Kremlinul se va simți îndreptățit să reprime orice revoltă serioasă contra regimului Lukașenko. Vladimir Putin a anunțat că va detașa arme nucleare tactice în Belarus. Acest nou zăngănit de sabie e menit în mod evident a intimida Occidentul, și în special țările libere ale Europei de Est; odată desfășurate, astfel de arme ar amenința o porțiune apreciabilă a continentului, de la statele baltice în nord la România și Moldova în sud-est, scrie stiripesurse.ro.

Dar în spatele deciziei mai există încă un motiv. Cum până și cei mai vechi aliați își pierd încrederea în puterea Kremlinului, Putin devine profund paranoic, relatează The Telegraph citat de Rador.

Nu e nicidecum o coincidență faptul că anunțul a fost făcut de Ziua Libertății Belarusului, eveniment marcat în fiecare an de opoziția belarusă, care e hăituită și reprimată de președintele Alexander Lukașenko. În definitiv, a fost o amenințare prost disimulată.

Kremlinul a transmis un mesaj clar, neîndoielnic: cu armele sale nucleare desfășurate în Belarus, Rusia se va simți îndreptățită să reprime orice revoltă pro-occidentală serioasă contra lui Lukașenko. După cum a apreciat și secretarul consiliului național de securitate și apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, Belarus a devenit un „ostatic nuclear” al lui Putin.

Această etalare a mușchilor reflectă o schimbare a peisajului geopolitic: Kremlinul încalcă una dintre dogmele principale ale propriei politici antiamericane pe termen lung. Putin a susținut dintotdeauna că retragerea armelor nucleare de pe teritoriul fostelor state sovietice în anii ’90 demonstrează buna credință a Rusiei, în contrast cu persistența detașării de armament american în Europa.

Însă acum nu prea mai are sens să te prefaci că Rusia, iar nu SUA, ar fi cea care respectă suveranitatea țărilor est-europene. Natura respectului Kremlinul a fost acum expusă în văzul tuturor prin ororile pe care le dezlănțuie zilnic asupra Ucrainei. Nu e de mirare că acele țări care încă mai ascultă de Rusia au început să-și reconsidere poziția.

Manifestațiile de amploare din Georgia trebuie să fi speriat Kremlinul. Guvernul georgian practică o echilibristică cinică între Rusia și Occident, urmărind aderarea la UE în timp ce strânge relațiile economice cu Moscova. Legăturile cu Rusia pe care le au influenții oligarhi ai țării se află într-un contrast puternic cu simpatiile pro-occidentale ale populației.

Luna aceasta guvernul georgian a renunțat la un proiect de lege care ar fi afectat entitățile finanțate din străinătate, considerat o tentativă de a apropia Georgia de Rusia. Protestele febrile au fost întâmpinate cu duritate de poliție, iar diplomații occidentali cu care am discutat se întreabă dacă tulburările nu vor duce la apariția unei mișcări revoluționare pro-vestice similare cu revolta Maidan din Ucraina.

Între timp, de cealaltă parte a Mării Negre, Rusia și-a pierdut influența pe care o avea în UE înainte de invazie. Premierul ungar Viktor Orbán, liderul UE cel mai înclinat să mențină relații cu Putin, a declarat recent că schimbarea realităților geopolitice ar putea impune o modificare a poziției sale. Și alte țări, care vor să adere la UE dar au relații prietenoase de lungă durată cu Moscova, încep să vadă legăturile cu Rusia ca pe un impediment.

Serbia, cel mai mare aliat ideologic al Kremlinului din Europa, ar putea fi o altă țară aflată într-un punct de cotitură, gata să se dezbare de influența Rusiei. Sprijinul popular pentru Rusia rămâne puternic, dar establishment-ul politic al țării începe să realizeze datorită invaziei din Ucraina că un viitor în UE nu e compatibil cu relațiile strânse cu Putin.

Un acord mediat de Occident între Serbia și Kosovo – țara separatistă pe care Serbia și Rusia nu o recunosc – pare a fi ca și convenit, având potențialul să înlăture un obstacol considerabil din calea lentei îndepărtări a Belgradului de Moscova. E posibil de asemenea ca guvernul sârb să pregătească acum în mod subtil populația pentru o eventuală adoptare de sancțiuni contra Rusiei, conform solicitărilor Vestului; duminică ministrul de externe Ivica Dačić a admis că Serbia ar putea sancționa Rusia, dacă inacțiunea în acest sens ar ajunge la un moment dat să aibă consecințe suficient de grave.

Influența Rusiei în Europa de Est se erodează de mulți ani, însă invazia din Ucraina a accelerat imediat acest proces – chiar și în regimuri considerate până acum de Putin aliați apropiați. Cu cât războiul se lungește și victoria Kremlinului întârzie, cu atât mai mare va fi imboldul pentru politicienii și populația din țări precum Serbia și Georgia să se descotorosească de influența sufocantă a Rusiei.

Enormitatea greșelii strategice a lui Putin de a invada Ucraina a dus nu numai la extinderea NATO și distrugerea controlului vital al Moscovei asupra energiei Europei. Încet dar sigur, Putin își pierde și ultimii amici europeni care-i mai rămăseseră. Amplasarea armelor nucleare în Belarus e o tentativă disperată a Rusiei de a-și conserva cea mai strânsă alianță.

Cele mai interesante evenimente care se desfășoară în acest weekend

Bucurați-vă de o pauză bine meritată de la rutina zilnică și luați parte la unele dintre cele mai interesante evenimente care se desfășoară în acest weekend! Vezi mai jos care sunt recomadările noastre din această săptămână.

Alegerea de a fi puternică

Te invităm la un eveniment de suflet, cu discuții de neuitat la o cafea sau vin, cu gustări și istorii impresionante de viață. Lasă zona de confort și vino să devii o versiune mai bună a ta depășind momentele grele.

Unde?

Leon’s wine house

Când?

2 aprilie 2023, ora 12:00

Bilete: aici

Wine UP

Pentru toți iubitorii de vin și bucate delicioase vă dăm întâlnire la un eveniment tematic vinerea aceasta la Wine Up! Cumpără un bilet la eveniment și beneficiezi de o reducere de 50% la excursia în beciurile CRICOVA care sunt atracția turistică de top în Moldova! Pentru detalii și rezervări, vezi aici.

Unde?

str. Chișinăului 124, Cricova

Când?

31 martie, ora: 19:00

Bilete: aici

Deja nu-i de râs!

Pregătește-te să râzi în hohote de Ziua Internațională a Umorului alături de Standupovka! Dacă nu ai fost încă la un show Standupovka, profită acum și simte live doza de glume!

Unde?

Teatru Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”

Când?

1 aprilie 2023, ora 19:30

Bilete: aici

Nuntă în cer

Dacă vrei să te transpui și tu în contextul romanului scris de Mircea Eliade, dar și să vezi cum dragostea poate influența atât de mult personalitatea unei femei. Rezervă-ți locul la spectacolul „Nuntă în cer” și fii parte dintr-o experiență inedită.

Unde?

Teatru Geneza Art

Când?

2 aprilie 2023, ora 19:00

Bilete: aici

Micul Prinț

Un spectacol pentru toată familia!  Descoperă aventura fascinantă a Micului Prinț și învață alături de copii valoare prietenii, iubirii și altruismului într-o lume magică. Nu rata acest spectacol și rezervă-ți un bilet aici.

Unde?

Teatru Alexei Mateevici

Când?

2 aprilie 2023, ora 17:00

Bilete: aici

Paiațe

Descoperă frumusețea și emoția operei „Paiațe”, o capodoperă a genului clasic italian, și lasă-te purtat într-o lume fascinantă, plină de pasiune și dramatism. Rezervă-ți locul la spectacol acum!

Unde?

Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”

Când?

31 martie  2023, ora 18:00

Bilete aici

Chirița în provincie

Invită-ți prietenii și familia și bucurați-vă împreună de unul dintre cele mai iubite și longevive spectacole din Republica Moldova, dacă nu ai văzut încă acest spectacol ce face parte din patrimoniul cultural, te provocăm să o faci acum!

Unde?

Teatrul Național ”Eugene Ionescu”

Când?

1-2 aprilie 2023, ora 18:30, 17:30

Bilete aici

Романтика гончарного круга! (Romantismul roții olarului)

Ai șansa să-ți divesifici viața amoroasă la o întâlnire unică și creativă în atelierul de ceramică! Vă provocăm să experimentați împreună lumea olăritului cu ajutorul unui maestru experimentat și să creați propriul produs din ceramică.

Unde?

Арт студия „Семь цветов счастья”, Puskin 12

Când?

31 martie  2023, ora 20:00

Bilete aici

Fantezii Pascale

Fiți creativi și creați cele mai frumoase decorațiuni de Paște alături de meșterul popular și designerul Iulia Laur. Înscrieți-vă acum la workshop și asigurați-vă că sunteți gata de sărbătoarea ce se apropie!

Unde?

str. V.Lupu. 25, CAMPANULA Studio

Când?

1 aprilie 2023, ora 14:00

Bilete: aici

Ursul păcălit de vulpe

Bucurați-vă de o experiență teatrală în compania personajelor îndrăgite din Povestea lui Ion Creangă ”Ursul păcălit de vulpe”, o poveste plină de umor și învățăminte pentru cei mici. Nu ratați spectacolul și rezervați bilete acum!

Unde?

Cinematograful ”Odeon”

Când?

2 aprilie 2023, ora 15:00

Bilete aici

19 servicii de stare civilă, prestate online

Agenția Servicii Publice (ASP) a lansat în regim de pilotare prestarea a 19 servicii din domeniul stare civilă prin noua platformă de dezvoltare a serviciilor electronice (PDSE), elaborată în conlucrare cu Agenția de Guvernare Electronică, scrie studio-l.online.

„Serviciile de stare civilă pot fi accesate online, prin intermediul portalului serviciilor publice: https://servicii.gov.md/ro de pe orice calculator sau dispozitiv mobil conectat la Internet, fără a fi nevoie să vă deplasați la subdiviziunile teritoriale ale Agenției Servicii Publice”, indică instituţia, citată de Studio-L.

Pentru a solicita online serviciile de stare civilă, prin intermediul noii platforme, beneficiarul trebuie să dispună de semnătură electronică.

„Încurajăm cetățenii Republicii Moldova să obțină o semnătură digitală”, potrivit ASP. În prezent, documentele de stare civilă comandate online pot fi obţinute de către beneficiar doar pe hârtie. Actele pot fi ridicate la sediul unui centru multifunctional, pe care l-a selectat beneficiarul atunci când a plasat comanda, ori să le primească direct la adresa indicată, utilizând serviciul guvernamental de livrare MDelivery.

Serviciile de stare civilă, comandate online, se furnizează contra plată şi se achită prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay.

O bătrână din Odesa locuiește de aproape un an într-un cort, la frontiera cu Ucraina. Nu vrea să plece, zice că se simte mai aproape de casă
Articolul anterior
Bătrână de 90 de ani, sfâșiată de câinele din curtea casei. Femeia a fost dusă la spital cu elicopterul SMURD
Articolul următor