Vladimir Zelenski, discurs istoric în Westminster Hall: „Rusia va pierde și victoria va schimba lumea”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut miercuri, la Londra, un discurs istoric în fața Parlamentului britanic, făcând un apel către Regatul Unit să ofere avioane de luptă țării sale, mulțumind Regatului Unit pentru că a întins Ucrainei o “mână de ajutor” și adresându-i o reverență fostului premier Boris Johnson pentru susținerea acordată.

VIDEO // Zelenski, discurs ISTORIC în Westminster Hall: „Când am stat în fotoliul lui Churchill am simțit cum curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți. Rusia va pierde și VICTORIA noastră va schimba lumea”

În Marea Britanie, Zelenski a vorbit în fața unei audiențe de parlamentari, în Westminster Hall, inima medievală a parlamentului britanic, în timp ce Kievul se pregătește pentru o anticipată ofensivă rusă, relatează Politico Europe, citat de Calea Europeană. Doar câțiva lideri au ținut un astfel de discurs în Westminster Hall în ultimii 30 de ani, printre care Nelson Mandela, Barack Obama și, mai recent, Regele Charles al III-lea.

Vizita la Londra face parte dintr-un turneu diplomatic fulger și surpriză al lui Zelenski în Europa. Miercuri seară, liderul ucrainean se va întâlni la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz, iar joi este așteptat la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles.

Zelenski a sosit miercuri în Marea Britanie, în prima sa vizită în Regatul Unit de la invazia Rusiei, unde s-a adresat Parlamentului, s-a întâlnit cu prim-ministrul Rishi Sunak, a fost primit în audiență de regele Charles al III-lea, și a avut o întâlnire și cu trupele ucrainene antrenate de forțele armate britanice.

Adresându-se parlamentarilor britanici, Zelenski a mulțumit Marii Britanii pentru că „v-a întins mâna de ajutor” atunci când lumea nu știa încă cum să răspundă la invazia Rusiei.

Liderul ucrainean i-a adus un omagiu personal fostului premier Boris Johnson, care a fost o prezență proeminentă în audiența din Westminster Hall. „Boris, i-ai făcut pe ceilalți să se unească atunci când părea absolut imposibil”, a spus el.

Într-un apel reînnoit pentru ajutor aerian occidental, Zelenski i-a prezentat președintelui Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, casca unuia dintre cei mai de succes piloți ucraineni, pe care era inscripționată o pledoarie pentru avioane de luptă moderne, pe care scria: „Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o proteja”.

„Ştim că libertatea va triumfa, ştim că Rusia va pierde. Și mai știm că victoria va schimba lumea. Iar aceasta va fi o schimbare de care lumea are nevoie de mult timp. Va fi o victorie chiar împotriva ideii de război. După ce vom câștiga, orice agresor, indiferent cine, mare sau mic, va ști ce îl așteaptă dacă va ataca ordinea internațională”, a spus Zelenski

Intensificând presiunea asupra lui Sunak, Zelenski a glumit că acum doi ani a ieșit din Parlamentul britanic recunoscător pentru „ceaiul englezesc delicios”, dar de data aceasta a adăugat că va părăsi Parlamentul „mulțumindu-vă tuturor în avans pentru avioanele englezești puternice”.

Și a descris perspectiva unei audiențe cu regele ca fiind “un moment cu adevărat special pentru mine”, adăugând cu precizie: “Regele este un pilot al forțelor aeriene. Iar în Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege”.

Această afirmație a fost catalogată de BBC și The Guardian drept o replică care să iasă în evidență, de excepție.

Povestind despre prima sa vizită la Londra în 2020, când a stat în fotoliul liderului britanic din timpul războiului Winston Churchill, Zelenski a spus: „Cu siguranță am simțit ceva – dar abia acum știu care a fost acel sentiment. Este un sentiment al modului în care curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți pentru a te răsplăti în cele din urmă cu victoria.”

Anul trecut, Londra i-a furnizat Kievului ajutor militar în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline, iar guvernul s-a angajat să menţină acelaşi nivel şi în acest an, situându-se astfel pe poziţia a doua în lume după SUA, sub acest aspect. Londra i-a livrat armatei ucrainene arme letale chiar dinainte de lansarea invaziei ruse, pe 24 februarie anul trecut, şi a fost prima ţară care şi-a anunţat intenţia, în ianuarie, de a-i trimite şi tancuri grele – 14 Challengers 2 – urmată de Germania cu Leopard şi SUA cu Abrams.

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Unde ne adăpostim în caz de cutremur. Inginer: Povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii nu mai este actuală astăzi. Care sunt recomandările IGSU
Articolul anterior
Președinta Maia Sandu, întrevedere cu Subsecretarul de stat al SUA pentru creștere economică, energie și mediu, aflat în vizită la Chișinău
Articolul următor