Vladimir Zelenski, discurs istoric în Westminster Hall: „Rusia va pierde și victoria va schimba lumea”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut miercuri, la Londra, un discurs istoric în fața Parlamentului britanic, făcând un apel către Regatul Unit să ofere avioane de luptă țării sale, mulțumind Regatului Unit pentru că a întins Ucrainei o “mână de ajutor” și adresându-i o reverență fostului premier Boris Johnson pentru susținerea acordată.

VIDEO // Zelenski, discurs ISTORIC în Westminster Hall: „Când am stat în fotoliul lui Churchill am simțit cum curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți. Rusia va pierde și VICTORIA noastră va schimba lumea”

În Marea Britanie, Zelenski a vorbit în fața unei audiențe de parlamentari, în Westminster Hall, inima medievală a parlamentului britanic, în timp ce Kievul se pregătește pentru o anticipată ofensivă rusă, relatează Politico Europe, citat de Calea Europeană. Doar câțiva lideri au ținut un astfel de discurs în Westminster Hall în ultimii 30 de ani, printre care Nelson Mandela, Barack Obama și, mai recent, Regele Charles al III-lea.

Vizita la Londra face parte dintr-un turneu diplomatic fulger și surpriză al lui Zelenski în Europa. Miercuri seară, liderul ucrainean se va întâlni la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz, iar joi este așteptat la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles.

Zelenski a sosit miercuri în Marea Britanie, în prima sa vizită în Regatul Unit de la invazia Rusiei, unde s-a adresat Parlamentului, s-a întâlnit cu prim-ministrul Rishi Sunak, a fost primit în audiență de regele Charles al III-lea, și a avut o întâlnire și cu trupele ucrainene antrenate de forțele armate britanice.

Adresându-se parlamentarilor britanici, Zelenski a mulțumit Marii Britanii pentru că „v-a întins mâna de ajutor” atunci când lumea nu știa încă cum să răspundă la invazia Rusiei.

Liderul ucrainean i-a adus un omagiu personal fostului premier Boris Johnson, care a fost o prezență proeminentă în audiența din Westminster Hall. „Boris, i-ai făcut pe ceilalți să se unească atunci când părea absolut imposibil”, a spus el.

Într-un apel reînnoit pentru ajutor aerian occidental, Zelenski i-a prezentat președintelui Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, casca unuia dintre cei mai de succes piloți ucraineni, pe care era inscripționată o pledoarie pentru avioane de luptă moderne, pe care scria: „Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o proteja”.

„Ştim că libertatea va triumfa, ştim că Rusia va pierde. Și mai știm că victoria va schimba lumea. Iar aceasta va fi o schimbare de care lumea are nevoie de mult timp. Va fi o victorie chiar împotriva ideii de război. După ce vom câștiga, orice agresor, indiferent cine, mare sau mic, va ști ce îl așteaptă dacă va ataca ordinea internațională”, a spus Zelenski

Intensificând presiunea asupra lui Sunak, Zelenski a glumit că acum doi ani a ieșit din Parlamentul britanic recunoscător pentru „ceaiul englezesc delicios”, dar de data aceasta a adăugat că va părăsi Parlamentul „mulțumindu-vă tuturor în avans pentru avioanele englezești puternice”.

Și a descris perspectiva unei audiențe cu regele ca fiind “un moment cu adevărat special pentru mine”, adăugând cu precizie: “Regele este un pilot al forțelor aeriene. Iar în Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege”.

Această afirmație a fost catalogată de BBC și The Guardian drept o replică care să iasă în evidență, de excepție.

Povestind despre prima sa vizită la Londra în 2020, când a stat în fotoliul liderului britanic din timpul războiului Winston Churchill, Zelenski a spus: „Cu siguranță am simțit ceva – dar abia acum știu care a fost acel sentiment. Este un sentiment al modului în care curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți pentru a te răsplăti în cele din urmă cu victoria.”

Anul trecut, Londra i-a furnizat Kievului ajutor militar în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline, iar guvernul s-a angajat să menţină acelaşi nivel şi în acest an, situându-se astfel pe poziţia a doua în lume după SUA, sub acest aspect. Londra i-a livrat armatei ucrainene arme letale chiar dinainte de lansarea invaziei ruse, pe 24 februarie anul trecut, şi a fost prima ţară care şi-a anunţat intenţia, în ianuarie, de a-i trimite şi tancuri grele – 14 Challengers 2 – urmată de Germania cu Leopard şi SUA cu Abrams.

O fetiță de 12 ani, în stare gravă la spital. S-a intoxicat cu monoxid de carbon

O fetiţă de 12 ani a ajuns la spital, după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la un cazan defect, care funcționa pe bază de combustibil solid. Cazul a avut loc marţi, 21 martie, într-o locuință din localitatea Izvoare, raionul Fălești.

copil-perfuzie-1 | Unica.md

Minora a fost transportată la spital, fiind în stare inconștientă. În prezent, pacienta este în stare gravă, dar stabilă. Potrivit IGSU, incendiu în încăpere nu s-a produs. Cazul este investigat pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență reamintește cetățenilor despre necesitatea respectării regulilor de utilizarea a surselor de încălzit locuințele, cum ar fi cazanele, dar și sobele alimentate cu combustibil solid și gazos. Mai mult, pompierii îndeamnă oamenii să nu obtureze canalele de ventilare, să aerisească bine încăperile, iar pe timpul nopții să stingă focul din sobe.

Totodată, pentru evitarea intoxicației cu monoxid de carbon, cetățenii sunt rugați să verifice sistematic starea cazanelor, sobelor și altor surse de încălzit, înainte de exploatare, iar în cazul în care depistează fisuri sau defecțiuni să le înlăture pentru a nu-și pune viața în pericol.

Potrivit IGSU, de la începutul anului, din cauza intoxicațiilor cu monoxid de carbon au avut de suferit 61 de persoane, dintre care 30 de copii, iar o persoană a murit.

Noi reguli anunțate în UE: Tinerii își vor putea lua permisul auto la 17 ani

Tinerii din UE vor putea să susțină examenul pentru obținerea permisului la vârstă 17 ani, anunță comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean. Însă există câteva condiții.

Potrivit unei directive europene, tinerii vor putea susține examenul pentru obținerea permisului la 17 ani, dar nu vor avea voie să conducă singuri până la vârstă majoratului.

Nouă directiva va introduce și o perioada de proba pentru șoferii tineri, de cel puțin 2 ani de la luarea examenului.

Oficialii europeni vor să introducă și unele măsuri prin care să crească gradul de conștientizare a riscurilor de către șoferi.

Sunt schimbări și în ceea ce privește permisele de conducere. Ar putea fi digitale, iar perioada de valabilitate va crește la 15 ani, în loc de 10, așa cum este acum. Iar aceste documente noi emise într-un stat membru vor fi recunoscute în întreagă Uniune. Acum sunt recunoscute doar permisele auto în format fizic.

Aceste prevederi ar putea intră în vigoare la trei ani de la adoptarea directivei, a precizat Adina Vălean.

Apar regului noi și pentru șoferii de peste 70 de ani. Aceștia ar putea fi nevoiți să își reînnoiască permisele la fiecare 5 ani. În acest fel, vor fi evaluați medical mai des, pentru a vedea dacă au probleme de sănătate și dacă sunt apți să conducă. Ad

Iar pentru șoferii cu permise anulate în țară lor, Comisia Europeană propune interzicerea dreptului de a sofa în toate statele membre ale Uniunii Europene.

sursa

„Îmbrățișează-mă dacă ești contra războiului”. Pentru acest mesaj scris pe un afiș, un tânăr din Ijevsk este cercetat pentru discreditarea armatei ruse

Nikita, 20 de ani, un activist din Ijevsk, vestul Rusiei, a fost reținut de poliție, duminică, 19 martie, în Parcul Kirov, și acuzat de „acțiuni publice care vizează discreditarea utilizării forțelor armate ale Federației Ruse”, relatează Libertatea.ro, conform IdelReal.

„Îmbrățișează-mă dacă ești contra războiului”. Pentru acest mesaj scris pe un afiș, un tânăr din Ijevsk este cercetat pentru discreditarea armatei ruse

Sâmbătă, în parcul Kirov din orașul din Republica Udmurtia, angajații de stat au fost aduși la un „festival” dedicat aniversării anexării Crimeei și sprijinului pentru războiul din Ucraina.

A doua zi, Nikita a mers în același loc cu un afiș în mâini, pe care scris: „Îmbrățișează-mă dacă ești împotriva războiului”. Și chiar a avut succes, mai mulți tineri dialogând cu el. Acțiunea nu a fost pe placul poliției, care l-a săltat și l-a dus la secție, fără nicio explicație. A

fost acuzat de încălcarea articolului 20.3.3 din Codul Contravențiilor Administrative, „acțiuni publice care vizează discreditarea utilizării forțelor armate ale Federației Ruse”. A fost eliberat. Încă nu a fost programată o ședință de judecată.

Videoclipul acțiunii sale s-a răspândit în toată țara. A fost publicat de jurnalista Katerina Gordeeva, de cântăreața Monetocika și de mii de ruși care, probabil, și-ar fi dorit să-l îmbrățișeze pe Nikita.

Unde ne adăpostim în caz de cutremur. Inginer: Povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii nu mai este actuală astăzi. Care sunt recomandările IGSU
Articolul anterior
Președinta Maia Sandu, întrevedere cu Subsecretarul de stat al SUA pentru creștere economică, energie și mediu, aflat în vizită la Chișinău
Articolul următor