Zeci de elevi au ajuns la spital cu arsuri la ochi, după ce au fost expuși la o lampă cu ultraviolete

Caz îngozitor, într-o școală din Brașov. Aproape 20 de elevi au ajuns la spital cu arsuri la ochi, din cauza unei lămpi cu ultraviolete.

separator
Potrivit portalului transilvania365.ro, copiii sunt în clasa a VI-a și ar fi fost expuși la o lampă cu ultraviolete, uitată în funcțiune în clasă.

Unii părinți spun că elevii nu purtau echipament de protecție și ar fi stat cam două ore cu lampa în funcțiune, în apropierea lor.

Cazul a ajuns în atenţia inspectoratului şcolar judeţean.

sursa

Premieră pentru Chișinău: Semafoare pentru bicicliști, instalate pe strada 31 August

14 corpuri de semafoare pentru bicicliști se instalează joi, 11 aprilie, în cele 7 intersecții semaforizate de pe str. 31 August 1989 din capitală, anunță municipalitatea.

Primăria Chișinău menționează că a amenajat cea mai lungă pistă pentru utilizatorii transportului alternativ:

„Semafoarele sunt o premieră pentru Chișinău, având ca scop sporirea siguranței pentru cei ce utilizează pista. Acestea se instalează pe ambele sensuri de deplasare și sunt activate imediat.”, menționează sursa.

Ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, şi-a încheiat mandatul și a plecat definitiv la Moscova

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti şi-a încheiat mandatul şi a plecat defintiv la Moscova, conform unui anunţ postat pe pagina de Facebook a reprezentanţei diplomatice, transmite News.RO. 

”Astăzi, Excelenţa Sa Valeri Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, şi-a încheiat misiunea diplomatică şi a plecat definitiv la Moscova”, transmite Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Până la sosirea noului ambasador, ministrul-consilier Elena Kopnina este Însărcinata cu Afaceri a.i. a Federaţiei Ruse în România.

Marți, soția lui Valeri Kuzmin a decedat în reședința de la București.

Putin l-a numit pe Kuzmin ambasador al Federației Ruse în România în iunie 2016. Anterior, acesta fusese ambasador și în R. Moldova, mandat deținut în perioada 2007-2012.

Înainte de plecarea sa din Chișinău, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi partide politice, au solicitat rechemarea lui Kuzmin în legătură cu tragedia care s-a produs la 1 ianuarie 2012 la postul de pacificatori de la Vadul lui Vodă, când un pacificator rus l-a împuşcat pe Vădim Pisari, un tânăr moldovean în vârstă de 18 ani din satul Pîrîta, care a decedat ulterior.

Alexei Navalnîi a scris o carte autobiografică în timp ce se afla în închisoare. Soția sa anunță când va fi publicată

Aleksei Navalnîi a scris o carte autobiografică înainte de a muri, care va fi publicată la sfârșitul acestui an, a declarat joi văduva sa Iulia Navalnaia, dezvăluind existența unui text despre care numai cercul său de apropiați știa că există. Navalnîi, care a murit la 47 de ani într-o închisoare din Arctica, în februarie, a fost cel mai aprig critic rus al lui Vladimir Putin. Aliații săi, catalogați drept extremiști de către autorități, l-au acuzat pe Putin că l-a ucis. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea sa, scrie Reuters și Digi24.ro.

Navalnaia, văduva sa, a spus într-o postare pe X, făcută din afara Rusiei, că regretatul ei soț a început să-și scrie memoriile – carte intitulată „Patriot” – în 2020, după ce a fost otrăvit și a fost dus în Germania pentru tratament. Ea a spus că această carte va fi lansată simultan în cel puțin 11 limbi diferite pe 22 octombrie și va apărea și în limba rusă. „Nu mi-am imaginat deloc așa, că Alexei își va scrie biografia. M-am gândit că vom avea 80 de ani și că el va sta la computerul lui lângă fereastra deschisă și va scrie”, a spus Navalnaia.

„Dar lucrurile au stat altfel. Îngrozitor și foarte, foarte nedrept. Cu toate acestea, Alexei a început să scrie o carte în acel moment (în 2020) și a fost în mod neașteptat de rapid atras de acest proces. Îi plăcea să-și amintească evenimentele vieții sale în legătură cu evenimentele din țară. De exemplu, îi plăcea să-și descrie copilăria”, a spus Navalnaia. „Acum secretele s-au terminat” Kira Iarmiș, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a descris modul în care acesta a început să-i dicteze părți din carte în timp ce se afla în convalescență în Germania la două luni după otrăvire și că a terminat cartea când era în închisoare, după ce s-a întors în Rusia în 2021.

„Aleksei avea un talent rar de a putea pronunța instantaneu textul scris. Treaba mea era să țin pasul cu el și să intervin ocazional: „tocmai ai folosit același cuvânt recent!”, a scris Iarmiș pe serviciul de mesagerie Telegram. „Am auzit oameni vorbind despre postările lui din închisoare: „Aleksei scrie atât de bine, aș vrea să scrie o carte!”. Și am vrut să bat din palme și să strig: „El scrie una! El scrie una!” Dar am convenit să păstrăm totul secret. Acum secretele s-au terminat”, a spus ea. Editura Penguin Books din Marea Britanie, într-o declarație pe X, a descris cartea drept „povestea completă a vieții lui Navalnîi și un îndemn încurajat de a continua munca pentru care și-a sacrificat viața”.

Autobiografia este publicată în Statele Unite de către Knopf. Probabil că această carte de memorii nu va fi ușor de procurat în Rusia natală a lui Navalnîi, unde autoritățile i-au scos în afara legii mișcarea ca „extremistă” și i-au expus pe susținătorii săi ca agitatori susținuți de SUA pentru a stimula revoluția. Putin a numit luna trecută moartea lui Navalnîi „tristă” și a spus că a acceptat să-l predea pe politicianul întemnițat în Occident într-un schimb de prizonieri, cu condiția să nu se mai întoarcă niciodată în Rusia.

Love, Wine & Piano – sărbătorește un Valentine’s Day de neuitat la Château Vartely!
Articolul anterior
Chişinău a fost desemnat oraşul anului în Europa de Sud-Est pentru dezvoltarea IT
Articolul următor