Zeci de pensionari își scot lucrurile la vânzare, ca să nu moară de foame

Când sărăcia te dă afară din casă, ești nevoit să vinzi tot ce ai mai de preț ca să nu mori de foame. Este formula luptei pentru supraviețuire, pe care o aplică, de ani buni, mai mulți bătrâni de la noi. Oamenii, cu frunțile încrețite de griji și frică, înșiră pe jos lucruri de care se pot lipsi.

separator
La ei, poți găsi cărți, jucării mai vechi, veselă și chiar tehnică. Unii ies din case pe ascuns, să nu-i vadă copiii, alții se plâng că familia i-a dat uitării, arată într-un reportaj echipa de la TV 8.

O doamnă, așezată pe un capac de la o gură de canalizare, vinde prosoape, fețe de masă și o geantă veche, un calculator, aproape nou, pe care spune că i l-a dat, cândva, fiica stabilită în Italia. Femeia se întreține din pensia care nici măcar nu ajunge la 1.000 de lei.Iar această femeie a scos la vânzare hainele pe care le-a purtat cândva, dar și alte lucruri pe care le-a procurat la preț mai mic, de la un second hand. Stă lângă o policlinică din capitală, lângă alți zeci de pensionari și ei afectați de lipsuri. Din vânzarea hainelor, bătrâna speră să adune mai mulți bani ca să se opereze la un genunchi.Și alți vânzători în etate, spun că sărăcia i-a scos în stradă. Unii ascund de copii săi faptul că își vând hainele, cum ar fi bătrânica din imagini, care ne-a rugat să nu-i arătăm fața. ”Dar eu văd că și lui îi este greu. El nu știe că eu am venit. Când el vine de la lucru, eu repede merg acasă. Nu mă lasă deloc”, spune bătrâna.Iar alți bătrâni se plâng că au fost dați uitării de copii, și ei copleșiți de grijile vieții de familie. ”Eu nu mă pot vârî în familia lor. Ei au a lor. A uitat cu totul de mamă. -Când ați discutat ultima dată cu el? -Acum un an de zile. Ni-i dor să-l vedem, dar nu știu cum să-l văd”, a spus o femeie.

Conform datelor oficiale, aproape 335 de mii de pensionari moldoveni, adică jumătate din numărul total al bătrânilor, primesc o pensie mai mică decât minimul de existență, ce constituie în jur de 1.726 de lei.

Detalii noi în cazul morții tinerei din Orhei: Cadavrul, găsit într-o groapă acoperită cu crengi

Noi detalii au ieșit la iveală, în cazul tineri de 19 ani, însărcinată în luna a 6-a, care a fost găsită astăzi, 20 aprilie, moartă, după ce a dispărut din Orhei pe 12 aprilie. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru jurnaliști că trupul neînsuflețit al tinerei fost găsit cu greu, lângă un pârâu. Potrivit TV8, cadavrul a fost aruncat într-o groapă, acoperită cu crengi.

Sursa citată precizează că, deocamdată, medicii legiști și criminaliștii fac investigații la fața locului. Poliția nu poate da o cauză preliminară a morții, urmând să comunice mai multe detalii, în urma expertizei.

Cernăuțeanu a declarat că poliția a decis să intensifice căutările la Chițcanii Vechi, după ce o echipă de experți a analizat camerele de supraveghere de la casa principalului suspect, un bărbat în vârstă de 45 de ani, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar.

Menționăm că sute de polițiști, voluntari și localnici au căutat-o pe Ana-Maria Guja timp de opt zile, inclusiv cu drone.

O universitate din Republica Moldova, prezentă la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România

Reprezentanții Universității de Stat din Moldova participă, în perioada 19 – 21 aprilie, la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România. 

Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și reunește peste 100 de reprezentanți de la 10 universități.

Printre aceste instituții de învățământ superior se numără Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice, Universitătea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Universitatea de Stat din Moldova este reprezentată la eveniment de rectorul Igor Șarov și de prorectorii Sergiu Corlat și Violeta Cojocaru.

În cadrul reuniunii, se va discuta despre dezvoltarea programelor de cercetări științifice și transfer de cunoștințe, studiile doctorale, digitalizare și dezvoltarea relațiilor internaționale și parteneriate de studii, dezvoltarea managementului calității, strategie și dezvoltare instituțională, etc.

Consorțiul „Universitaria” a fost creat în 2009 și este cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România.

O delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a oferit ajutor pentru deținuții din Cahul

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a transmis joi, 18 aprilie, un ajutor umanitar pentru deținuții din penitenciarul din Cahul, Republica Moldova.

Donația constă în 60 de perechi de încălțăminte și 60 de cărți de rugăciune, care vor ajunge la persoanele private de libertare din penitenciarul Cahul.

Transportul umanitar a fost realizat de o delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, formată din pr. Vlad Țuțurlan, inspector eparhial și pr. Cornel Iftimie, slujitor al parohiei Măgura II.

Reprezentanții Episcopiei Basarabiei de Sud au întâmpinat oaspeții din România la centrul eparhial, mulțumindu-le pentru darul și grija față de cei aflați în suferință.

Menționăm că această acțiune s-a desfășurat în baza parteneriatului dintre Episcopia Basarabiei de Sud și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

sursa

O mamă și copilașul ei au dispărut fără urmă. Se cere ajutor!
Articolul anterior
O istorie emoționantă! O fetiță care s-a născut cu o greutate de 930 de grame, e deja fată mare și frumoasă
Articolul următor