Zeci de pensionari își scot lucrurile la vânzare, ca să nu moară de foame

Când sărăcia te dă afară din casă, ești nevoit să vinzi tot ce ai mai de preț ca să nu mori de foame. Este formula luptei pentru supraviețuire, pe care o aplică, de ani buni, mai mulți bătrâni de la noi. Oamenii, cu frunțile încrețite de griji și frică, înșiră pe jos lucruri de care se pot lipsi.

separator
La ei, poți găsi cărți, jucării mai vechi, veselă și chiar tehnică. Unii ies din case pe ascuns, să nu-i vadă copiii, alții se plâng că familia i-a dat uitării, arată într-un reportaj echipa de la TV 8.

O doamnă, așezată pe un capac de la o gură de canalizare, vinde prosoape, fețe de masă și o geantă veche, un calculator, aproape nou, pe care spune că i l-a dat, cândva, fiica stabilită în Italia. Femeia se întreține din pensia care nici măcar nu ajunge la 1.000 de lei.Iar această femeie a scos la vânzare hainele pe care le-a purtat cândva, dar și alte lucruri pe care le-a procurat la preț mai mic, de la un second hand. Stă lângă o policlinică din capitală, lângă alți zeci de pensionari și ei afectați de lipsuri. Din vânzarea hainelor, bătrâna speră să adune mai mulți bani ca să se opereze la un genunchi.Și alți vânzători în etate, spun că sărăcia i-a scos în stradă. Unii ascund de copii săi faptul că își vând hainele, cum ar fi bătrânica din imagini, care ne-a rugat să nu-i arătăm fața. ”Dar eu văd că și lui îi este greu. El nu știe că eu am venit. Când el vine de la lucru, eu repede merg acasă. Nu mă lasă deloc”, spune bătrâna.Iar alți bătrâni se plâng că au fost dați uitării de copii, și ei copleșiți de grijile vieții de familie. ”Eu nu mă pot vârî în familia lor. Ei au a lor. A uitat cu totul de mamă. -Când ați discutat ultima dată cu el? -Acum un an de zile. Ni-i dor să-l vedem, dar nu știu cum să-l văd”, a spus o femeie.

Conform datelor oficiale, aproape 335 de mii de pensionari moldoveni, adică jumătate din numărul total al bătrânilor, primesc o pensie mai mică decât minimul de existență, ce constituie în jur de 1.726 de lei.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

O mamă și copilașul ei au dispărut fără urmă. Se cere ajutor!
Articolul anterior
O istorie emoționantă! O fetiță care s-a născut cu o greutate de 930 de grame, e deja fată mare și frumoasă
Articolul următor