Zeci de personalități de renume mondial îi cer lui Putin să-l elibereze pe Aleksei Navalnîi

Zeci de personalităţi celebre, între care scriitori şi actori, au semnat o scrisoare deschisă prin care îi cer preşedintelui rus Vladimir Putin să-l elibereze pe politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi şi să pună capăt a ceea ce ei au numit torturarea sa în închisoare.

Doi ani după gratii: Navalnîi, neînduplecat, spune că „întunericul va  dispărea”

Scriitorii laureaţi ai premiului Nobel Svetlana Alexievici, JM Coetzee, Herta Mueller, Orhan Pamuk, Olga Tokarczuk şi Mario Vargas Llosa figurează printre cei care au semnat acest apel.

Navalnîi, un fost avocat care s-a făcut cunoscut ridiculizând elita lui Putin şi denunţând o vastă corupţie în rândul acesteia, execută pedepse totalizând 11,5 ani de închisoare într-o colonie penitenciară pentru acuzaţii de fraudă care – potrivit lui – ar fi în întregime fabricate pentru a-l împiedica să-l sfideze pe Putin, idee pe care Kremlinul o respinge.

Autorităţile ruse afirmă că Navalnîi şi susţinătorii lui sunt extremişti având legătură cu agenţia de informaţii americană CIA, hotărâţi să încerce să destabilizeze Rusia. Acestea i-au interzis organizaţia, iar Navalnîi însuşi se confruntă cu noi acuzaţii care ar putea să-i adauge ani la pedeapsa actuală cu închisoarea.

Susţinătorii lui Navalnîi sunt din ce în ce mai îngrijoraţi pentru sănătatea sa în ultimele săptămâni, afirmând că se tem ca el să nu moară în închisoare. Ei afirmă că el a suferit grave dureri la stomac şi o pierdere în greutate.

„El a fost trimis constant în izolare şi este închis într-o celulă din beton de mărimea unei cuşti, fără ventilaţie”, declară semnatarii scrisorii, dintre care fac parte de asemenea balerinul Mihail Barâşnikov, actorii Jude Law, Benedict Cumberbatch şi scriitorii Margaret Atwood, JK Rowling şi Salman Rushdie.

„Vizitele rudelor şi apelurile telefonice îi sunt interzise, întâlnirile avocat-client au fost anulate. În pofida febrei, el este obligat să rămână în picioare toată ziua”.

Semnatarii afirmă că îşi alătură vocile celor ale medicilor ruşi, care ceruseră îngrijiri medicale imediate pentru Navalnîi, şi celor ale avocaţilor ruşi şi ale unor deputaţi regionali, care cereau încetarea a ceea ce ei au numit „torturarea” lui Navalnîi.

Kremlinul a refuzat să comenteze tratamentul aplicat lui Navalnîi şi starea sănătăţii lui, afirmând că problema este de competenţa serviciului penitenciar, care a declarat în trecut că îi asigura toate îngrijirile medicale necesare, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Navalnîi a câştigat admiraţia opozţiţiei dezbinate din Rusia prin revenirea sa voluntară în Rusia în 2021 din Germania, unde fusese îngrijit pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat ca fiind o tentativă de otrăvire cu agent neurotoxic de tip militar Noviciok în Siberia.

Kremlinul a negat că ar fi încercat să-l ucidă şi a declarat că nu există nicio probă că ar fi fost otrăvit cu vreun agent neurotoxic, potrivit Reuters.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

Atenție! Se atestă trafic sporit la punctul vamal Leușeni-Albița. Recomandările Poliției de Frontieră
Articolul anterior
Air Moldova, obligată să întoarcă în termen de 7 zile banii pasagerilor ale căror zboruri au fost anulate
Articolul următor