logo Arus

Mai mulți moldoveni au mers beți la votare, iar un bărbat din Dondușeni a venit de două ori la secția de votare

Au încurcat secția de votare cu… barul. Câțiva moldoveni au mers să-și exercite dreptul la vot, aflându-se în stare de ebrietate. S-a întâmplat în Hîncești, Orhei și Dondușeni, relevă datele prezentate de Asociația Promo-LEX. În toate aceste cazuri, a fost nevoie de intervenția oamenilor legii, scrie realitatea.md.

SV 20/38, Hîncești, Lăpușna. O alegătoare în stare de ebrietate, a refuzat să pună buletinele în urna de vot. Președintele BESV a chemat poliția pentru că aceasta făcea gălăgie. Poliția a escortat cu forța alegătoarea din SV, iar buletinele i-au fost luate cu forța de un membru BESV și aruncate în urna de vot”.

Și la Orhei, a fost necesară intervenția Poliției pentru a liniști un cetățean agresiv.

SV 25/04 Orhei. La 20:15, în incinta SV a venit un alegător în stare de ebrietate. Acesta a manifestat un comportament agresiv, strigând și insultând reprezentanții lui Alexandr Stoianoglo (PSRM) și PR. Președintele BESV a solicitat intervenția poliției pentru a aplana situația. În rezultat, alegătorul s-a liniștit, a votat și a plecat”.

Iar în raionul Dondușeni, un bărbat a fost de două ori la secția de votare.

SV 13/22, Dondușeni, Sudarca. La 18:55 în incinta SV s-a prezentat un alegător în stare de ebrietate, apoi a votat. La 20:20 a revenit în SV și a dorit să voteze, când operatorii au zis că el a votat astăzi, domnul a început să zică că altă persoană a votat în locul lui. La fața locului a fost invitată politia. După verificarea camerei video s-a confirmat că domnul deja a fost prezent astăzi”, se arată în comunicatul Asociației Promo-LEX.

În localitatea Mingir, cu aproape jumătate de oră înaintea închiderii unei secțiii de votare, s-a produs un incendiu într-un spațiu adiacent biroului electoral. În consecință, s-a deconectat energia electrică, iar alegătorii, dar și funcționarii electorali, au utilizat lanterne și luminile de la telefon, întrucârt activitatea secției nu a fost suspendată.

Locuitorii din regiunea transnistreană, mai deciși pentru integrarea în UE decât cei din nordul și sudul țării

Raioanele Briceni, Edineț, Râșcani, Glodeni, Fălești, Ungheni, au spus un „nu” mai ferm în cadrul referendumului republican constituțional decât cetățenii din regiunea transnistreană, scrie jurnal.md.

sursa foto: jurnal.md

Astfel, la cele 30 de secții de votare destinate locuitorilor din regiunea transnistreană 37,44 % au spus „DA” integrării europene a RM, iar 63,56% au spus „NU”.

La Briceni doar 28, 63% au spus „DA”, iar 71,37 au spus „NU”.

În raionul Edineț – 29,74% au spus „DA”, iar 70,26 % au spus „NU”

La Râșcani – 32,11% au optat „DA”, iar 67,89 „NU”

La Glodeni – 34,28% au spus „DA”, iar 65,72% au spus „NU”

Fălești – 33,49% au spus „DA”, 66,51 – „NU”

Ocnița – 21,06% au spus „DA”, iar 78,94 % – „NU”

Dondușeni – 27,16% au spus DA, iar 72,84 – NU

O situație similară e și la Drochia și Râșcani.

Cel mai mic scor în favoarea integrării europene s-a atestat în UTA Găgăuzia unde doar 5,16% au spus „DA”, iar 94,84 au spus „NU”.

ATENȚIE! Crește numărul infecțiilor respiratorii, precum și riscurile de pneumonii și bronhopneumonii

Șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, a comunicat despre situația în sistemul medical, menționând că săptămâna trecută a fost una intensă, cu peste 2.700 de adresări către unitățile de primire urgențe din cadrul spitalelor municipale. În pofida perioadei dificile, eforturile se concentrează pe menținerea unei rate de 50% a cazurilor rezolvate la nivelul acestor unități și ghidarea pacienților către asistența medicală specializată de ambulator în policlinici, informează unica.md.

Având în vedere debutul sezonului rece și perioada de tranziție către conectarea agentului termic, numărul infecțiilor respiratorii este în creștere, iar riscurile de pneumonii și bronhopneumonii sunt mai ridicate. Domnul Bolocan a subliniat importanța ca populația să fie precaută cu privire la sănătatea proprie, în acest context.

Totodată, acesta a reamintit despre campaniile de vaccinare în curs, precum campania antigripală și vaccinarea împotriva COVID-19. El a îndemnat populația, în special persoanele din categoriile de risc, să se adreseze medicului de familie pentru a se vaccina. Referitor la infecția COVID-19, a raportat că situația epidemiologică este pe un trend descrescător, dar monitorizarea continuă pentru menținerea controlului.

De asemenea, săptămâna trecută au avut loc mai multe activități de monitorizare împreună cu Centrul de Sănătate Publică, precum și un seminar municipal intitulat “Contribuții la managementul gripei și altor infecții virale la copii’”.Astfel de seminare tematice vor continua, oferind suport metodologic și instrumente medicilor pentru gestionarea patologiilor respiratorii acute.