Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului! Ce trebuie să faci pentru a reduce riscul apariției maladiei: Vezi 6 măsuri importante!

Anual, la 4 februarie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, o inițiativă globală a Uniunii pentru Controlul Internațional al Cancerului, pentru generarea schimbării și mobilizarea acțiunilor, prin construirea de alianțe mai puternice intersectoriale și noi colaborări pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.

Cancerul Pulmonar: cum se depistează cauza celor mai multe decese!

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. În Regiunea Europeană, în anul 2022, s-au înregistrat aproximativ 2,7 milioane de persoane cu cancer și peste 1,3 milioane de decese, indicele mortalității fiind mai mare la bărbați, decât la femei.

La bărbați, cele mai des întâlnite tipuri de cancer au fost: cancerul de prostată (23%), cancerul pulmonar (14%) și cancerul colorectal (13%), iar la femei predomină cancerul de sân (29%), urmat de cancerul colorectal (12%) și cancerul pulmonar (9%).  De menționat, că cancerul de sân rămâne principala cauză de deces printre femei, cu aproximativ 95 mii de decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală.

Mai puțin de 15% din țările cu venituri mici au servicii de tratament al cancerului disponibile (comparativ cu 90% din țările cu venituri mari).

În țara noastră, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii  după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Mortalitatea totală prin tumori în anul 2021 a constituit 220,7 cazuri la 100 mii locuitori (bărbați – 275,1, femei – 171,2).

În 2021, cele mai diagnosticate tumori maligne în Republica Moldova au fost cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei care au însumat în total 52,6% din numărul total de tumori maligne.

O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, indicele masei corporale mărit, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume și lipsa activității fizice.

De asemenea, virusurile hepatitei B și C, papilomavirusul uman (HPV), ș.a. cresc substanțial riscul de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat. Până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament calitativ în timp util.

Puteți reduce riscul apariției cancerului prin:

— Evitarea consumului de tutun și a consumului de alcool;

— Abordarea unei alimentații sănătoase și menținerea greutății corporale optime;

— Efectuarea regulată a activității fizice;

— Vaccinarea împotriva HPV și a Hepatitei B;

— Evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete și ionizante;

— Limitarea expunerii la poluarea aerului exterior și a celui interior.

OMS/Europa enumeră prevenirea primară, depistarea precoce și cercetarea, inclusiv cea comportamentală drept factori-cheie pentru dezvoltarea unei strategii eficiente de sănătate publică pentru controlul cancerului.

Cetățenii vor beneficia de consultațiile medicilor specialiști fără bilet de trimitere eliberat de medicul de familie

Cetățenii asigurați vor beneficia de consultațiile medicilor specialiști de profil fără bilet de trimitere eliberat de medicul de familie, dar și de mai multe servicii medicale gratuite, majoritatea de înaltă performanță, anunță Ministerul Sănătății.

Comunicarea în practica medicală. Eficientizarea comunicării cu pacientul –  o necesitate - Jurmed - Medici

Extinderea volumului de investigații și alte modificări la Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost aprobate de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.

Astfel, persoanele asigurate vor avea acces la consultațiile medicilor specialiști de profil, din spitalele raionale și municipale, și inclusiv vor putea fi internați, fără trimitere de la medicul de familie.

Respectiv, se exclude necesitatea programărilor suplimentare, îndreptărilor neargumentate pentru investigații de laborator și instrumentale, acestea fiind realizate de medicul care trimite pacientul pentru spitalizare.

Totodată, urmare a modificărilor la program, pacienții cu tumori benigne vor beneficia gratuit, la fel ca și cei cu maladii maligne, de intervenții de reabilitare funcțională, estetică și psihologică. Persoanele vor fi asigurate cu proteze și implanturi, dar și consumabilele necesare pentru substituirea defectelor de țesut.

La fel, programul a fost completat cu o serie de servicii medicale noi, în total 46, în scopul depistării precoce a unor boli, stabilirii conduitei de tratament și reabilitare, cele mai multe fiind de înaltă performanță. Astfel, în premieră prin sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală, va fi oferit acces la servicii de asistență medico-genetică, pentru identificarea timpurie a maladiilor congenitale, dar și la imunofenotipare prin citometrie în flux.

De asemenea, a fost extinsă categoria pacienților care pot beneficia de tomografie cu emisie de pozitroni – tomografie computerizată (PET-CT), pentru detectarea tumorilor primare necunoscute, stadializarea procesului malign și evaluarea răspunsului la tratament.

Noile recomandări ale OMS privind vaccinarea anti-Covid

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a prezentat marți, 28 martie, noile recomandări privind vaccinarea anti-COVID-19, relatează Reuters.

România va furniza Republicii Moldova 200 de mii de doze de vaccin anti- COVID-19 | IPN

Agenția specializată din cadrul ONU afirmă că obiectivul este acela de a concentra eforturile de vaccinare asupra persoanelor care prezintă cele mai mari riscuri de a dezvolta forme grave de COVID-19 sau de a muri din cauza acestei boli, ţinând cont de nivelul înalt al imunităţii populaţiei mondiale dobândit prin infectarea pe scară largă şi prin vaccinare.

OMS a definit populaţiile de mare risc ca fiind persoanele vârstnice şi tinerii care prezintă alţi factori de risc importanţi. Pentru acest grup, agenţia recomandă o doză suplimentară la şase sau la 12 luni după primirea ultimului vaccin, în funcţie de factori precum vârsta şi afecţiunile care afectează imunitatea.

În schimb, copiii şi adolescenţii sănătoşi reprezintă ”o prioritate scăzută” pentru vaccinarea anti-COVID-19, iar OMS a îndemnat ţările să aibă în vedere factori precum ”povara bolii” înainte de a recomanda vaccinarea acestui grup. OMS a adăugat că vaccinurile anti-COVID-19 şi dozele lor booster sunt sigure pentru toate grupele de vârstă, însă noile sale recomandări au luat în considerare alţi factori, precum raportul costuri-beneficii.

În septembrie 2022, OMS a spus că sfârşitul pandemiei ”începe să se întrevadă”. În conferinţa sa de presă de marţi, agenţia pentru sănătate din cadrul ONU a precizat că cele mai recente recomandări ale sale reflectă tabloul actual al bolii şi nivelurile imunităţii globale, însă ele nu ar trebui considerate ca nişte îndrumări pe termen lung privind necesitatea unor rapeluri anuale.

Recomandările OMS au fost publicate în contextul în care ţările lumii utilizează abordări diferite în privinţa vaccinării. Unele dintre ţările bogate, precum Regatul Unit şi Canada, oferă deja persoanelor din categoriile de mare risc doze de rapel anti-COVID-19 în această primăvară, la şase luni după ce au primit doza precedentă.

”Foaia de parcurs revizuită evidenţiază din nou importanţa vaccinării acelor persoane care prezintă riscuri mari de a dezvolta forme severe ale bolii”, a declarat Hanna Nohynek, preşedinta Grupului strategic de experţi pentru imunizare din cadrul OMS, care a formulat noul set de recomandări.

Acel comitet a cerut, de asemenea, eforturi urgente pentru a recupera decalajul apărut prin ratarea vaccinărilor de rutină în timpul pandemiei de COVID-19 şi a avertizat în privinţa creşterii frecvenţei bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, precum rujeola.

În cazul COVID-19, acelaşi comitet a spus că vaccinurile administrate împotriva acestei boli, dincolo de cele două doze iniţiale şi doza booster, nu mai sunt recomandate în cazul persoanelor cu ”risc mediu”, întrucât beneficiile sunt marginale.

sursa

O femeie s-a ales cu o arsură de gradul III în timp ce făcea un RMN. A fost operată de urgență

O pacientă din Craiova a trăit o experiență traumatizantă, în timpul unei investigații tip RMN.

Femeia s-a ales cu o arsură de gradul trei, iar rana provocată de aparat a fost atât de adâncă, încât pacienta a fost operată de urgență. Reprezentanții clinicii private, unde femeia a fost rănită, spun că vor face propriile verificări, scrie protv.ro.

În urmă cu o lună și jumătate, din cauza unor dureri puternice la umărul stâng, pacienta în vârstă de 52 de ani s-a dus la o clinică privată din Craiova, pentru investigații. Medicii de acolo au decis să îi facă un examen RMN și pentru expertiză, i-au fixat cureaua aparatului pe umărul sănătos. În timpul radiografiei însă, femeia a simțit că ceva rău se întâmplă.

Verginica Burdulea, pacientă: „După vreo 5 minute, aparatul a început să ardă foarte rău. Doamnă chiar când aparatul a ars atât de puternic încât am simțit că, corpul meu este într-un șoc, doamna a și întrebat – sunteți ok? La care eu am răspuns nu, pentru ca aparatul arde foarte, foarte rău. aparatul a început să ardă foarte rău, exact ca și un cuptor.”

La un moment dat, pacienta a fost scoasă din aparat, pentru administrarea substanței de constrast.

Verginica Burdulea, pacientă: „Mi s-a răspuns, eu ce să vă fac pentru faptul că durează prea mult și că aveți cu substanța de contrast. M-a băgat iarăși la loc și a continuat examinarea. scrie arsura gradul 3 cu un metal încins pentru că era necrozat erau țesuturile necrozat, rană foarte adânca”.

Pacienta admite că înainte de examinare i s-a spus că există un buton de panică pe care poate să îl acționeze, însă susține că nu i s-ar fi arătat cum funcționează și nici nu ar fi știut unde se află.

Diana Totoiescu, director Tehnic Clinica Medicală: „Arsurile la RMN sunt lucruri care se întâmpla extrem de rar și se poate vedea oriunde în literatura de specialitate și acest lucru poate fi evitat dacă pacienții noștri își apasă un buton de panică care li se dă în momentul examinării.”

Pacienta a leșinat după procedură

Pacienta povestește că a leșinat, după ce procedură s-a încheiat, iar reprezentanții clinicii ar fi trimis-o la o altă unitate privată, unde urma să fie văzută de un chirurg. Pentru că medicul de acolo a refuzat intervenția, a ajuns în final la spitalul de stat, unde a fost operată. Femeia a avut nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale.

Fabiean Rucan, avocatul pacientei: „Urmează să sesizăm colegiul medicilor care are competentă în cercetarea acestor chestiuni sub aspect juridic, dar ne vom adresa și instanței de judecată”.

Pe foaia de externare a pecientei, scrie că a suferit o arsură de gradul trei, provocată de un metal. Reprezentanții clinicii spun că vor verifica aparatele.

Diana Totoiescu, directorul tehnic al clincii medicle private: „Aparatele nostre au verificările toate la zi, toate autorizațiile, absolut tot, tot!”.

După această experiență, femeia spune că nu își mai poate folosi mâna la capacitate maximă, așa că vrea să dea clinică în judecată.

Anastasia Nichita a cucerit medalia de aur la turneul internațional „Zagreb Open” din Croația
Articolul anterior
Mihailo Podolyak: Un tratat de pace cu Federația Rusă ar presupune dispariția Ucrainei, Moldovei și Georgiei
Articolul următor