Bilanțul cazurilor de Coronavirus confirmate în ultimele 24 de ore

Alte 316 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.

Din numărul total de cazuri, 8 cazuri  sunt de import: 2-Romania, 2-Ucraina, 1-Egipt, 1-Franța, 1-Italia, 1-Turcia.

Numărul total de teste efectuate – 4.940, dintre care 1.268 – teste Rapid – Antigen.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 251.820.

Din numărul total de cazuri, 7 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (3-medic, 4-asistenți medicali, 0-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 1632  pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 194 în stare extrem de gravă (27 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 359 persoane au fost vindecate. În total, 241.912 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 2.161 persoane, iar 15.427 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, se anunță înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:

Deces 5870: Femeie de 69 de ani din r. Telenești, internată în SR. Telenești. Comorbidități: cardiopatie ischemică, diabet zaharat.

Deces 5871: Femeie de 70 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Gheorghe Paladi”. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 5872: Bărbat de 84 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Gheorghe Paladi”. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, fibrilație atrială.

Deces 5873: Femeie de 88 de ani din mun. Chișinău internată în IMSP SCM „Gheorghe Paladi”.  Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, BCVC.

Deces 5874: Femeie de 81 de ani din r. Florești, internată în SR. Florești. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 5875: Bărbat de 63 de ani din r. Glodeni, internat în SR. Glodeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat.

Deces 5876: Femeie de 78 de ani din r. Glodeni, internată în SR. Glodeni. Comorbidități: cardiopatie mixtă, fibrilaţie atrială, hipertensiune arterială.

Deces 5877: Femeie de 79 de ani din or. Drochia, internată în SR. Drochia.

Deces 5878: Femeie de 56 de ani din r. Hâncești, internată în SR. Ungheni. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate.

Deces 5879: Femeie de 89 de ani din or. Basarabeasca, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 5880: Bărbat de 82 de ani din mun. Bălți, internat în SR. Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 5881: Femeie de 80 de ani din mun. Chișinău, internată în SR. IMSP SCM „Sf. Arhanghel Mihail” Comorbidități: fibrilatie atrială, diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 5882: Bărbat de 50 de ani din r. Ungheni, internat în SR. Ungheni.

Deces 5883: Femeie de 69 de ani din r. Căușeni, internată în SR. Căușeni. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, cancer.

Deces 5884: Bărbat de 68 de ani din r. Leova, internat în SR. Leova. Comorbidități: cardiopatie hipertensivă.

Deces 5885: Bărbat de 75 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM ’’Gh.Paladi’’. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 5886: Bărbat de 72 de ani din or. Basarabeasca, internat în SR. Hâncești. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 5887: Femeie de 73 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate

Deces 5888: Bărbat de 68 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: boală hipertonică.

Deces 5889: Bărbat de 63 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 5890: Femeie de 63 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: ceroză, gastrită cronică, cardiopatie mixtă.

Deces 5891: Femeie de 73 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: boală hipertonică, ceroză.

Deces 5892: Bărbat de 83 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Testul de sânge care poate depista cancerul în stadiu incipient

Un studiu arată că testul de sânge poate depista anumite tipuri de cancer în stadii incipiente, chiar și în lipsa simptomelor. Testul de sânge numit Galleri depistează ADN-ul celulelor canceroase și ajută la diagnosticare înainte ca pacienții să înceapă să dezvolte simptome.

Ce rezultate a avut testul de sânge care poate depista cancerul Studiul realizat pe 6.621 de persoane de peste 50 de ani a scos la iveală mai multe tipuri de cancer în stadiu incipient, iar aproape trei sferturi erau forme care nu ar fi fost testate în mod obișnuit, potrivit libertatea.ro.

Testul de sânge a detectat 19 tumori solide localizate la sân, ficat, plămâni și colon, dar și cancere ovariane și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuire scăzute. Dintre tipurile de cancer identificate, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod obișnuit.

Testul Galleri arată și unde este localizat cancerul Testul Galleri mai arată și unde este localizat cancerul, iar asta ajută medicii să pregătească pacientul pentru următoarele etape. Chiar dacă testul de sânge nu poate fi momentan aplicat la scară largă, „oferă un indiciu privind ceea ce poate rezerva viitorul, o abordare foarte diferită a screening-ului pentru cancer”, a transmis Deb Schrag, un medic care a luat parte la studiu.

Planta care încetineşte procesul de îmbătrânire și fortifică organismul slăbit

În unele țări, rozmarinul se cultivă ca plantă medicinală, condimentară şi ornamentală. Această plantă este energizantă, fortifică organismul slăbit şi încetineşte procesul de îmbătrânire.

Rozmarinul este recomandat pentru activarea şi îmbunătăţirea funcţiilor digestive şi în special pentru facilitarea funcţiei vezicii biliare. Este un antispastic şi are o acţiune stimulantă asupra sistemului nervos, fiind indicat în tratamentul diverselor cazuri de astenie.

Pe cale externă este folosit pentru reducerea durerilor reumatice sau pentru tratarea problemelor legate de circulaţia sanguină periferică. Se aplică sub formă de comprese cu decoct de rozmarin sau sub formă de creme, geluri sau loţiuni ce conţin ulei esenţial de rozmarin.

O baie în care se adaugă ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii, arată sursa citată, potrivit Agerpres.

Cel mai simplu mod de folosire este sub forma de infuzie sau decoct. Pentru tratamente de lungă durată se pot folosi capsulele cu rozmarin.

Uleiul de rozmarin se poate folosi pentru masaj, pentru baie, sau se poate lua pe cale orală, sub formă de picături

Ceaiul de rozmarin accelerează tranzitul intestinal, fortifică organismul slăbit, încetineşte procesul de îmbătrânire şi este energizant. De asemenea, calmează tulburările gastrice şi ajută funcţionarea optimă a ficatului.

În cosmetică, extractele pe bază de rozmarin sunt utilizate pentru obţinerea loţiunilor care ajută la regenerarea părului şi previn căderea excesivă a acestuia.

Cum păstrezi rozmarinul în ghiveci

Pe timpul iernii, rozmarinul în ghiveci va fi păstrat într-o încăpere luminoasă, dar rece. Temperatura potrivită pentru iernare este de 10-15 grade Celsius. De asemenea, spaţiul trebuie aerisit constant. Ghiveciul se udă rar în perioada de iernare.

Rozmarinul poate fi păstrat şi în grădină, planta trebuie însă să fie suficient de maturizată, tulpina să fie lemnoasă. În acest caz, pregătirea pentru iernare se face prin acoperirea plantei cu un strat gros de paie şi frunze.

sursa: www.frunza-verde.ro

Spitalele Raionale din Edineț și Cahul au fost dotate cu câte o unitate radiologică mobilă

La Spitalul Raional Edineț a avut loc evenimentul de transmitere oficială a unei unități radiologice mobile, cu capacități de utilizare în timpul operațiilor, care va asigura un diagnostic rapid și precis pentru cetățeni, inclusiv pentru refugiații din Ucraina, sprijinind astfel eforturile medicilor în furnizarea serviciilor medicale de calitate.

Echipamentul este deja instalat în secția de traumatologie și ortopedie a Spitalului Raional Edineț și este funcțional, iar primii trei pacienți au beneficiat de investigațiile necesare. Utilajul facilitează  vizualizarea cu precizie a poziționării fragmentelor osoase, ghidează proceduri precum fixarea fracturilor, introducerea șuruburilor și plăcilor în oase, evaluează articulațiile în timpul intervențiilor chirurgicale.

La eveniment au participat: Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, coordonatoarea de programe din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație, Vismara Margherita și conducerea spitalului.

Echipamentul reprezintă o donație a Ministerului Federal de Afaceri Externe al Germaniei, în cadrul proiectului „Asistență umanitară și de protecție a persoanelor vulnerabile din Ucraina și din țările învecinate afectate de conflict”. Suma totală a donației este de 140 000 de euro și include două unități radiologice mobile care au fost livrate către spitalele raionale din Edineț și Cahul.

Ministerul Sănătății, împreună cu partenerii internaționali, continuă să lucreze împreună pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate și pentru asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Igor Dodon și Alexandr Lukașenko, întâlnire cordială în Belarus
Articolul anterior
Oameni în etate se pregătesc să participe la marșul din 9 mai, organizat de PSRM
Articolul următor