Bilanțul cazurilor de Coronavirus confirmate în ultimele 24 de ore

Alte 316 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.

Din numărul total de cazuri, 8 cazuri  sunt de import: 2-Romania, 2-Ucraina, 1-Egipt, 1-Franța, 1-Italia, 1-Turcia.

Numărul total de teste efectuate – 4.940, dintre care 1.268 – teste Rapid – Antigen.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 251.820.

Din numărul total de cazuri, 7 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (3-medic, 4-asistenți medicali, 0-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 1632  pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 194 în stare extrem de gravă (27 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 359 persoane au fost vindecate. În total, 241.912 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 2.161 persoane, iar 15.427 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, se anunță înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:

Deces 5870: Femeie de 69 de ani din r. Telenești, internată în SR. Telenești. Comorbidități: cardiopatie ischemică, diabet zaharat.

Deces 5871: Femeie de 70 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Gheorghe Paladi”. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 5872: Bărbat de 84 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Gheorghe Paladi”. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, fibrilație atrială.

Deces 5873: Femeie de 88 de ani din mun. Chișinău internată în IMSP SCM „Gheorghe Paladi”.  Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, BCVC.

Deces 5874: Femeie de 81 de ani din r. Florești, internată în SR. Florești. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 5875: Bărbat de 63 de ani din r. Glodeni, internat în SR. Glodeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat.

Deces 5876: Femeie de 78 de ani din r. Glodeni, internată în SR. Glodeni. Comorbidități: cardiopatie mixtă, fibrilaţie atrială, hipertensiune arterială.

Deces 5877: Femeie de 79 de ani din or. Drochia, internată în SR. Drochia.

Deces 5878: Femeie de 56 de ani din r. Hâncești, internată în SR. Ungheni. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate.

Deces 5879: Femeie de 89 de ani din or. Basarabeasca, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 5880: Bărbat de 82 de ani din mun. Bălți, internat în SR. Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 5881: Femeie de 80 de ani din mun. Chișinău, internată în SR. IMSP SCM „Sf. Arhanghel Mihail” Comorbidități: fibrilatie atrială, diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 5882: Bărbat de 50 de ani din r. Ungheni, internat în SR. Ungheni.

Deces 5883: Femeie de 69 de ani din r. Căușeni, internată în SR. Căușeni. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, cancer.

Deces 5884: Bărbat de 68 de ani din r. Leova, internat în SR. Leova. Comorbidități: cardiopatie hipertensivă.

Deces 5885: Bărbat de 75 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM ’’Gh.Paladi’’. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 5886: Bărbat de 72 de ani din or. Basarabeasca, internat în SR. Hâncești. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 5887: Femeie de 73 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate

Deces 5888: Bărbat de 68 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: boală hipertonică.

Deces 5889: Bărbat de 63 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 5890: Femeie de 63 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: ceroză, gastrită cronică, cardiopatie mixtă.

Deces 5891: Femeie de 73 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: boală hipertonică, ceroză.

Deces 5892: Bărbat de 83 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Servicii farmaceutice mai bune în Republica Moldova

Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul cu privire la  Regulile de bună practică de farmacie (Good Pharmacy Practice – GPP). Acestea urmăresc îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor farmaceutice în Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Documentul impune explicit implementarea Regulilor de bună practică de farmacie de către toate întreprinderile şi instituțiile farmaceutice din Republica Moldova. Acestea reprezintă o continuitate a Regulilor de bune practici de fabricație a medicamentelor de uz uman și celor de distribuție a medicamentelor de uz uman aplicabile întreprinderilor și unităților farmaceutice de producere și distribuție angro a medicamentelor.

Buna practică de farmacie răspunde nevoilor persoanei ce utilizează serviciile prestate de farmaciști cu aplicarea unei îngrijiri optime bazate pe dovezi.

Prezentele Reguli cuprind recomandări aplicabile în unitățile farmaceutice, destinate a garanta că serviciile furnizate de personalul farmaceutic sunt corespunzătoare, eficiente şi orientate către pacienți.

Regulile de  GPP se aplică în principal următoarelor domenii: informarea pacientului; organizarea spațiului şi dotarea farmaciei, personalul farmaciei, eliberarea medicamentelor pe baza prescripției medicale și a celorlalte medicamente şi produse de sănătate, încurajarea utilizării raționale a medicamentelor și prepararea medicamentelor în farmacie.

Proiectul stabilește inclusiv termenul de demarare a procedurii de certificare a farmaciilor, termenul limită de realizare a certificării, modelul Certificatului privind conformitatea cu buna practică de farmacie, care va fi eliberat de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), conform Regulamentului, aprobat de Ministerul Sănătății.

Potrivit datelor AMDM, actualmente, pe teritoriul Republicii Moldova activează circa 1604 farmacii comunitare, care asigură eliberarea medicamentelor, dispozitivelor medicale compensate, articolelor parafarmaceutice, etc, inclusiv valorificarea prescripțiilor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Vitamina care nu trebuie să le lipsească femeilor: protejează de cancer la sân și osteoporoză

Vitamina care să nu le lipsească femeilor. Toate femeile care au împlinit 20 de ani ar trebui să ia zilnic vitamina D pentru a reduce riscul de cancer la sân, potrivit unui medic britanic, scrie doctorulzilei.ro.

Profesorul Kefah Mokbel, chirurg la London Breast Clinic, susține că administrarea de vitamina D ar putea salva aproximativ o mie de vieți anual. El a început să prescrie vitamina D pacientelor sale și recomandă tuturor femeilor, inclusiv celor care nu au fost diagnosticate cu cancer de sân, să ia acest supliment.

„Cred că femeile care au împlinit 20 de ani ar trebui să primească gratuit suplimente de vitamina D, deoarece aceasta este foarte eficientă în prevenirea cancerului de sân”, a declarat profesorul Mokbel.

Profesorul subliniază că există dovezi științifice care arată că femeile cu niveluri mai ridicate de vitamina D au șanse mai mari să combată boala. Studiile arată, de asemenea, că femeile cu niveluri mai crescute de vitamina D au un risc redus de a dezvolta cancer la sân.

O analiză globală a unui studiu prospectiv amplu, împreună cu două trialuri clinice randomizate, realizată de cercetătorii de la Universitatea California, San Diego School of Medicine, a examinat legătura dintre nivelurile ridicate de vitamina D în sânge și un risc mai scăzut de cancer la sân.

Concluziile lor sugerează că niveluri mai mari ale vitaminei D sunt asociate cu o reducere „semnificativă” a riscului de cancer mamar. Aceste descoperiri au fost publicate în revista „PLOS ONE”.

Rolul extins al vitaminei D

Deși vitamina D este bine cunoscută pentru rolul său în menținerea sănătății sistemului osos, cercetările recente au arătat că aceasta joacă un rol crucial și în susținerea sistemului imunitar și în reglarea diviziunii celulare, ambele fiind esențiale în prevenirea și combaterea cancerului.

Conform Harvard School of Public Health din SUA, deficitul de vitamina D poate crește riscul de a dezvolta diverse boli cronice, inclusiv osteoporoză, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, scleroză multiplă și boli infecțioase precum tuberculoza și gripa.

Profesorul Mokbel menționează că, după ce a testat nivelurile de vitamina D la pacientele sale, a descoperit că jumătate dintre acestea aveau un deficit de vitamina D.

„Am recomandat vitamina D tuturor pacientelor mele, deoarece nivelurile mai mari protejează împotriva cancerului de sân. Vitamina D întărește sistemul imunitar și ajută la eliminarea celulelor canceroase”, explică chirurgul.

Atenție! Consultați întotdeauna un medic înainte de a începe orice supliment!

Oncologii au descoperit o nouă modalitate de a trata eficient cancerul

Nouă modalitate de a trata eficient cancerul. Cancerul este boala cruntă care seceră mii de oameni din întreaga lume., însă cercetătorii chinezi au descoperit un parazit care ajută la combaterea cancerului, scrie doctorulzilei.ro.

Oncologii chinezi de la Universitatea din Nottingham, Universitatea Ningbo și Universitatea Shanxi Agricolă au descoperit că parazitul Toxoplasma gondii, ce poate fi găsit în diverse surse de mediu, cum ar fi: carne insuficient gătită, ajută la combaterea cancerului, potrivit datelor publicate în Journal for ImmunoTherapy Cancer.

Acest parazit trăiește în interiorul celulelor gazdei și secretă cantități mari de proteine ​​pentru a contracara apărarea imunitară.

Experiment pe un parazit

Oamenii de știință au efectuat un experiment: au creat o tulpină mutantă a acestui parazit cu o capacitate limitată de reproducere. Specialiștii au injectat-o ​​direct în tumorile dezvoltate la șoareci.  Ei au constatat că astfel de neoplasme nu s-au inflamat și nu au provocat un răspuns imun.

Cu ajutorul acestei infecții, inflamația începe la locul tumorii și crește eficacitatea punctelor de control imunitar, datorită cărora supraviețuirea rozătoarelor crește și creșterea tumorii este încetinită.

Oncologii speră că în viitorul apropiat vor fi capabili să dezvolte tratamente tumorale pentru oameni.

Medicamentul care schimbă vieți

Un medicament experimental pare să ajute fiecare pacient care suferă de cancer rectal cu efecte secundare minime, dar oncologii spun că este prea devreme pentru a fi siguri că s-au vindecat.

Dr. Andrea Cercek, medic oncolog la MSKCC și co-autor al studiului, a spus că au existat „o mulțime de lacrimi” de la participanții la studiu când au descoperit că nu mai este nevoie de tratament, potrivit Times.

Medicamentul

numit dostarlimab, a fost administrat la 12 persoane cu un anumit tip de cancer rectal la fiecare trei săptămâni timp de șase luni într-un mic studiu la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York. După tratament, cancerul a fost nedetectabil la examenul fizic, endoscopie și scanări RMN pentru fiecare persoană, au spus cercetătorii de la MSKCC într-o prezentare la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică.

Tratamentul standard implică o combinație obositoare de intervenții chirurgicale, mai multe medicamente și radiații pentru a distruge celulele canceroase, adesea cu efecte secundare urâte și permanente, cum ar fi probleme nervoase, infertilitate și disfuncție intestinală și sexuală.

Igor Dodon și Alexandr Lukașenko, întâlnire cordială în Belarus
Articolul anterior
Oameni în etate se pregătesc să participe la marșul din 9 mai, organizat de PSRM
Articolul următor