“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

Îngrijorător! Pentru prima dată, avem o generație cu o rată de îmbolnăvire de cancer atât de mare

Pentru prima dată, există o generație cu o rată a cancerului mai mare decât cea a părinților săi, conform unui studiu al Institutului Național de Cancer din SUA.

Analiza, care a utilizat date de la 3,8 milioane de pacienți cu cancer, a relevat că persoanele născute între 1965 și 1980 (Generația X) prezintă o creștere semnificativă a incidenței cancerului comparativ cu generațiile anterioare, raportul fiind publicat în „Jama Network” și citat de Agerpres.

Cercetătorii au analizat tendințele prevalenței cancerului pe generații, folosind date din 13 registre ale programului Surveillance, Epidemiology, and End Results. Au fost examinate cancerele invazive diagnosticate la vârsta de 35-84 de ani între 1992 și 2018, fiind clasificate în funcție de zona afectată, sex și etnie. Rezultatele au arătat că Generația X este cea mai afectată.

Femeile din Generația X sunt mai predispuse la cancer tiroidian, renal, rectal, uterin, de colon, pancreatic, limfom non-Hodgkin și leucemie. La bărbați, crește incidența cancerelor tiroidian, renal, rectal, de colon, prostatic și leucemic. O veste pozitivă este scăderea incidenței cancerului pulmonar la ambele sexe și a cancerului de col uterin și limfom non-Hodgkin la bărbați.

Stilul de viață joacă un rol crucial în prevenirea cancerului, putând preveni până la 40% din neoplazii. Printre factorii de risc se numără fumatul, instabilitatea genomică, inflamația cronică, dezechilibrele imunitare și microbiota alterată, care pot favoriza trecerea celulelor pre-maligne la cele maligne.

Această problemă a fost discutată la ediția 2024 a Congresului Mondial de Oncologie (Asco) din Chicago. Saverio Cinieri, președintele Fundației Asociației Italiene de Oncologie Medicală, a subliniat că ne aflăm într-o „pandemie de cancer”, evidențiind că zilnic, în Italia, sunt diagnosticate 1.000 de noi cazuri de cancer.

Cinieri a explicat că procesul de cancerogeneză durează mulți ani, timp în care omul poate părea sănătos. Fumatul este un exemplu clasic de factor de risc, iar instabilitatea genomică, inflamația cronică, dezechilibrele imunitare și alterarea microbiotei sunt condiții care pot favoriza dezvoltarea cancerului.

Obiectivul este identificarea și modificarea acestor „factori de cancer” prin prevenție activă, inclusiv simple probe de sânge, combinate cu un stil de viață sănătos. Acest demers poate reduce povara bolii și permite concentrarea pe terapii din ce în ce mai personalizate și eficiente.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Servicii stomatologice gratuite pentru copiii din raioanele Cahul și Dubăsari

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla pe 17 și 18 iunie în Centrul de Sănătate Râșcani.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Cahul și Dubăsari, și anume:

– pe 17 și 18 iunie – în Vadul lui Isac, Cahul;

– în perioada 19–21 iunie – în Pașcani, Cahul;

– în intervalul 17–19 iunie – în Molovata, Dubăsari;

– în zilele de 20 și 21 iunie – în Mărcăuți, Dubăsari.

Săptămâna trecută au efectuat examene profilactice gratuite peste 500 de persoane, dintre care 425 – screening pulmonar, iar circa 90 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

TENA Lady oferă mostra gratuită de absorbant urologic tuturor femeilor!

Încontinența urinară (IU) este o problemă comună în rândul femeilor, manifestată prin pierderea involuntară a urinei în situații precum râsul, tusea sau activitățile sportive. Atunci când aceste episoade devin frecvente sau deranjante, se consideră că persoana suferă de incontinență urinară, adică pierderea controlului asupra vezicii urinare. O definiție simplă a IU este „pierderea de urină în mod involuntar și inoportun”.

Statisticile arată că peste 55% dintre femeile din Europa sunt afectate de IU, o afecțiune care poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, multe femei nu caută ajutor medical din cauza stigmei asociate și a credinței că IU este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Această reticență poate avea consecințe psihologice și sociale semnificative, afectând calitatea vieții personale și profesionale, inclusiv activitățile fizice și viața sexuală.

Există mai mulți factori care contribuie la IU, inclusiv predispoziția anatomică a femeilor (cum ar fi o uretră mai scurtă), schimbările hormonale legate de ciclul menstrual și menopauză, slăbirea mușchilor pelvieni, intervențiile chirurgicale pelvine, tusea cronică, diabetul, obezitatea și lipsa activității fizice. Este important de subliniat că IU nu ar trebui considerată o afecțiune legată de vârstă. Potrivit statisticilor fiecare a treia femeie după 35 ani se confruntă cu problema  incontinenței urinare. 

Absorbante pentru incontinenţă
Produsele absorbante concepute special pentru incontinenţă urinară sunt cele mai populare produse printre pacienţi, pentru protecţia împotriva pierderii de urină.

Mai uscat, mai sigur și mai confortabil decât un absorbant menstrual obișnuit.

Gama TENA Lady vă oferă protecţie triplă pentru scurgeri, mirosuri neplăcute şi umezeală. Vă ajută să menţineţi senzaţia de prospeţime, siguranţă şi încredere atât ziua cât şi noaptea.
*Absorbția rapidă asigură un nivel ridicat de protecție
Produsele TENA sunt prevăzute cu suprafețe de inserție rapidă pentru o absorbție rapidă. Capacitatea crescută de absorbție → stratul absorbant transformă lichidul în gel și îl menține în interiorul absorbantului.

*Fresh Odour Control înseamnă prospețime garantată
Mirosul distinctiv al urinei provine de la bacteria care produce amoniacul ce creează un miros ușor caustic ce pur și simplu nu poate fi acoperit de parfum. Sistemul pentru neutralizaraea mirosurilor neplăcute, Fresh Odour Control, este creat pentru a reduce înmulțirea bacteriilor, eliminând mirosurile neplăcute, pentru prospețime și siguranță.
*Confort
Forma anatomică a absorbantului asigură confort și siguranța, în condiții de dimensiune mică a absorbantului. Bariere elastice din parțile laterale a absorbantului evită scurgerile. În plus, startul exterior mătăsos dă o senzație sporită de confort pielii, cea ce previne iritațiile.

TENA Lady ofera mostra gratuita de absorbant urologic tuturor femeilor.
Vino în rețeaua Farmacia Familiei sau Hyper DITA, precum și la comanda on line, TENA Lady oferă gratuit, tuturor femeilor, o mostră de absorbant urologic.
Promoția este valabilă până pe 31 august.

Moment special la grădinița din Măgdăcești, de Ziua Internațională a Familiei! Părinți din toate grupele au cântat pentru picii lor
Articolul anterior
Putin reface total șubreda mașinărie de război a Rusiei. Ce urmărește și de ce a renunțat la Șoigu
Articolul următor