Luna octombrie este luna de conștientizare a prevenției cancerului de sân. „Cancerul de sân este un tip ce cancer care poate fi depistat la timp și astfel crește șansa de supraviețuire. În scop preventiv, este benefic să avem un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată, să facem sport și să eliminăm stresul din viața noastră”, ne sfătuiesc specialiștii.
Peste 40 de ani, screening mamografic pentru depistarea cancerului de sân
„Mai mult decât atât, pentru femeile de peste 40 de ani, în special pentru cele cu vârsta peste 45 de ani, se recomandă anual un screening mamografic, o evaluare imagistică a sânilor, care poate să depisteze precoce eventuale probleme la sân.
Din păcate, cancerul de sân nu este o boală care să dea neapărat simptome. Cancerul de sân nu doare și dacă așteptăm să apară simptome serioase, atunci boala poate fi destul de avansată. Pe de altă parte, există noduli care pot apărea la sâni și aceștia sunt motivul pentru care majoritatea pacientelor se prezintă la medic, însă la fel de bine sunt noduli care nu sunt neapărat cancer”, afirmă Dr. Laura Mustață, medic ginecolog.
Cauzele apariției cancerului de sân
Lipsa educației medicale ține femeile departe de medic prea mult timp. ,,Din lipsa educației uităm să facem o conștientizare mai aprigă în rândul populației”, a mai spus medicul.
„Sunt mai mulți factori de risc, cum ar fi cel genetic. Este puțin probabil să putem modifica ceva în viața noastră că să prevenim apariția cancerului de sân, în acest caz”.
Analizele genetice care indică riscul de cancer de sân
,,Cancerul de sân este un cancer în general determinat hormonal, apare cel mai frecvent la femeile la menopauză. Expunerea pe termen lung la estrogen, poate fi un factor de risc”, explică medicul.
„Există teste genetice care se pot face. Sunt testările BRCA1, BRCA2, dar sunt și alte mutații genetice care pot da cancer”.
După vârsta de 40 de ani, examenul clinic și mamografia se face anual.
Femeile care au un istoric familial de cancer de sân se află într-un grup de persoane cu risc mai mare de a face boala. Totuși, majoritatea femeilor care au fost diagnosticate cu cancer mamar nu au antecedente medicale de acest gen în familia lor. Statistic vorbind, doar aproximativ 10% dintre persoanele diagnosticate cu cancer mamar au un istoric familial al acestei boli.
Dacă ai o rudă de gradul întâi cu cancer mamar (dacă mama ta, fiica sau sora au dezvoltat cancer de sân înainte de vârstă de 50 de ani), ar trebui să iei în considerare efectuarea unui examen medical regulat, începând cu 10 ani mai devreme decât vârsta la care ruda ta a fost diagnosticată.