Ce s-a întâmplat cu al 2-lea om din lume care a primit o inimă de porc. Corpul său a reacționat după 6 săptămâni

Lawrence Faucette, a doua persoană care a primit o inimă de porc modificată genetic în cadrul unui transplant, a murit la șase săptămâni după procedura experimentală, scrie stirileprotv.ro.

Centrul Medical al Universității din Maryland (SUA), unde a fost efectuată procedura experimentală, a anunțat că inima a început să prezinte semne de respingere în ultimele zile.

„Ultima dorință a domnului Faucette a fost ca noi să valorificăm la maximum ceea ce am învățat din experiența noastră, astfel încât și altora să li se poată garanta șansa de a primi o inimă nouă atunci când un organ uman nu este disponibil. El a spus, apoi, echipei de medici și asistente, care s-a adunat în jurul său, că ne iubește. Ne va lipsi enorm„, a declarat Dr. Bartley Griffith, directorul clinic al programului de xenotransplant cardiac de la Facultatea de Medicină a Universității din Maryland (UMMC), potrivit CNN.

Griffith este unul dintre medicii care a făcut parte din echipa care a realizat operația experimentală.

Faucette, în vârstă de 58 de ani, a fost internat pentru prima dată la UMMC pe 14 septembrie, după ce a prezentat simptome de insuficiență cardiacă și a fost supus transplantului experimental șase zile mai târziu.

De ce a acceptat o inimă de porc

Boala sa cardiacă și afecțiunile preexistente l-au făcut neeligibil pentru un transplant tradițional de inimă umană.

Singura mea speranță reală care mi-a mai rămas este să aleg inima de porc, xenotransplantul„, a declarat Faucette într-un interviu intern care a avut loc cu reprezentanți ai spitalului, cu câteva zile înainte de operație.

„Nu avem alte așteptări decât speranța de a petrece mai mult timp împreună”, a declarat atunci soția sa, Ann Faucette. „Asta ar putea fi la fel de simplu ca și cum am sta pe veranda din față și am bea o cafea împreună”.

În săptămânile care au urmat imediat după transplant, medicii săi au raportat că făcea progrese semnificative, inclusiv participarea la terapie fizică.

La o lună după operație, medicii au declarat că, în opinia lor, funcția sa cardiacă este excelentă și au renunțat la toate medicamentele de susținere a funcției sale cardiace.

Nu am avut nicio dovadă de infecții și nicio dovadă de respingere în acest moment„, a declarat Griffith la momentul respectiv.

Tratament experimental cu anticorpi, pentru a accepta inima de porc

Medicii l-au tratat pe Faucette cu un tratament experimental cu anticorpi pentru a suprima și mai mult sistemul imunitar și a preveni respingerea.

Cu toate acestea, respingerea organelor este „cea mai importantă provocare în cazul transplanturilor tradiționale care implică și organe umane„, a precizat UMMC într-un comunicat.

Într-o declarație referitoare la decesul soțului ei, Ann le-a mulțumit celor implicați în îngrijirea soțului ei la UMMC.

„Larry a început această călătorie cu o minte deschisă și cu încredere totală în Dr. Griffith și în personalul său. El știa că timpul petrecut cu noi era scurt, iar aceasta a fost ultima lui șansă”, a spus ea.

Potrivit guvernului SUA, există peste 113.000 de persoane pe lista de transplant de organe, inclusiv peste 3.300 de persoane care au nevoie de o inimă, în SUA.

Grupul Donate Life America spune că 17 persoane mor în fiecare zi în așteptarea unui organ de la un donator.

În ianuarie 2022, Universitatea din Maryland a efectuat, de asemenea, prima astfel de operație experimentală pe David Bennett, în vârstă de 57 de ani, care a murit la două luni după operație.

Deși nu au existat semne de respingere în primele săptămâni după transplant, autopsia a concluzionat că Bennett a murit în cele din urmă de insuficiență cardiacă din cauza unei „serii complexe de factori”, inclusiv starea lui Bennett înainte de operație.

Un studiu de caz publicat în Lancet a remarcat, de asemenea, că existau dovezi ale virusului porcin care nu fusese identificat anterior.

Testul de sânge care poate depista cancerul în stadiu incipient

Un studiu arată că testul de sânge poate depista anumite tipuri de cancer în stadii incipiente, chiar și în lipsa simptomelor. Testul de sânge numit Galleri depistează ADN-ul celulelor canceroase și ajută la diagnosticare înainte ca pacienții să înceapă să dezvolte simptome.

Ce rezultate a avut testul de sânge care poate depista cancerul Studiul realizat pe 6.621 de persoane de peste 50 de ani a scos la iveală mai multe tipuri de cancer în stadiu incipient, iar aproape trei sferturi erau forme care nu ar fi fost testate în mod obișnuit, potrivit libertatea.ro.

Testul de sânge a detectat 19 tumori solide localizate la sân, ficat, plămâni și colon, dar și cancere ovariane și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuire scăzute. Dintre tipurile de cancer identificate, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod obișnuit.

Testul Galleri arată și unde este localizat cancerul Testul Galleri mai arată și unde este localizat cancerul, iar asta ajută medicii să pregătească pacientul pentru următoarele etape. Chiar dacă testul de sânge nu poate fi momentan aplicat la scară largă, „oferă un indiciu privind ceea ce poate rezerva viitorul, o abordare foarte diferită a screening-ului pentru cancer”, a transmis Deb Schrag, un medic care a luat parte la studiu.

Planta care încetineşte procesul de îmbătrânire și fortifică organismul slăbit

În unele țări, rozmarinul se cultivă ca plantă medicinală, condimentară şi ornamentală. Această plantă este energizantă, fortifică organismul slăbit şi încetineşte procesul de îmbătrânire.

Rozmarinul este recomandat pentru activarea şi îmbunătăţirea funcţiilor digestive şi în special pentru facilitarea funcţiei vezicii biliare. Este un antispastic şi are o acţiune stimulantă asupra sistemului nervos, fiind indicat în tratamentul diverselor cazuri de astenie.

Pe cale externă este folosit pentru reducerea durerilor reumatice sau pentru tratarea problemelor legate de circulaţia sanguină periferică. Se aplică sub formă de comprese cu decoct de rozmarin sau sub formă de creme, geluri sau loţiuni ce conţin ulei esenţial de rozmarin.

O baie în care se adaugă ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii, arată sursa citată, potrivit Agerpres.

Cel mai simplu mod de folosire este sub forma de infuzie sau decoct. Pentru tratamente de lungă durată se pot folosi capsulele cu rozmarin.

Uleiul de rozmarin se poate folosi pentru masaj, pentru baie, sau se poate lua pe cale orală, sub formă de picături

Ceaiul de rozmarin accelerează tranzitul intestinal, fortifică organismul slăbit, încetineşte procesul de îmbătrânire şi este energizant. De asemenea, calmează tulburările gastrice şi ajută funcţionarea optimă a ficatului.

În cosmetică, extractele pe bază de rozmarin sunt utilizate pentru obţinerea loţiunilor care ajută la regenerarea părului şi previn căderea excesivă a acestuia.

Cum păstrezi rozmarinul în ghiveci

Pe timpul iernii, rozmarinul în ghiveci va fi păstrat într-o încăpere luminoasă, dar rece. Temperatura potrivită pentru iernare este de 10-15 grade Celsius. De asemenea, spaţiul trebuie aerisit constant. Ghiveciul se udă rar în perioada de iernare.

Rozmarinul poate fi păstrat şi în grădină, planta trebuie însă să fie suficient de maturizată, tulpina să fie lemnoasă. În acest caz, pregătirea pentru iernare se face prin acoperirea plantei cu un strat gros de paie şi frunze.

sursa: www.frunza-verde.ro

Spitalele Raionale din Edineț și Cahul au fost dotate cu câte o unitate radiologică mobilă

La Spitalul Raional Edineț a avut loc evenimentul de transmitere oficială a unei unități radiologice mobile, cu capacități de utilizare în timpul operațiilor, care va asigura un diagnostic rapid și precis pentru cetățeni, inclusiv pentru refugiații din Ucraina, sprijinind astfel eforturile medicilor în furnizarea serviciilor medicale de calitate.

Echipamentul este deja instalat în secția de traumatologie și ortopedie a Spitalului Raional Edineț și este funcțional, iar primii trei pacienți au beneficiat de investigațiile necesare. Utilajul facilitează  vizualizarea cu precizie a poziționării fragmentelor osoase, ghidează proceduri precum fixarea fracturilor, introducerea șuruburilor și plăcilor în oase, evaluează articulațiile în timpul intervențiilor chirurgicale.

La eveniment au participat: Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, coordonatoarea de programe din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație, Vismara Margherita și conducerea spitalului.

Echipamentul reprezintă o donație a Ministerului Federal de Afaceri Externe al Germaniei, în cadrul proiectului „Asistență umanitară și de protecție a persoanelor vulnerabile din Ucraina și din țările învecinate afectate de conflict”. Suma totală a donației este de 140 000 de euro și include două unități radiologice mobile care au fost livrate către spitalele raionale din Edineț și Cahul.

Ministerul Sănătății, împreună cu partenerii internaționali, continuă să lucreze împreună pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate și pentru asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

O mamă singură din Rusia a fost ”invitată” la război în Ucraina pentru a-și achita datoriile la bancă
Articolul anterior
Un băiat pe care familia îl credea mort și-a sunat mama cu apel video chiar în ziua în care toți îl înmormântau
Articolul următor