Cele mai importante realizări medicale ale anului 2018

Anul 2018 a fost remarcat printr-o mulțime de realizări medicale revoluționare, precum dezvoltarea unui nou vaccin împotriva rotavirusului sau eliminarea malariei din Paraguay. Vezi și restul descoperirilor care vor contribui la o stare mai bună de sănătate la nivel global și chiar la schimbarea istoriei.

separator

1. A fost aprobată dezvoltarea unui nou vaccin anti-rotavirus

În luna ianuarie 2018, producătorul de vaccin Bharat Biotech a anunțat că Organizația Mondială a Sănătății a aprobat dezvoltarea unui nou vaccin împotriva rotavirusului, ROTAVAC, cu prețul de numai 1$ pe doză. Un vaccin pentru prevenirea acestui virus contagios are capacitatea de a împiedica milioane de decese deoarece rotavirusul și alte boli diareice sunt pe locul 2 în clasamentul mondial al cauzelor de deces la copii sub 5 ani.

2. Terapie inovatoare anti-cancer

Un nou tip de tratament, denumit terapie cu celule CAR T, personalizează un medicament pentru fiecare pacient, colectând celulele sale imunitare și apoi modificându-le pentru a distruge cancerul. Reprezintă un tratament pe termen lung sau chiar pentru întreaga viață.

3. În Italia au fost vaccinați un procent de 95% dintre copii împotriva bolii a șasea

Guvernul italian a anunțat în luna martie că s-a atins obiectivul la nivel național de vaccinare, după ce a impus obligativitatea vaccinurilor în cazul copiilor care merg la grădiniță și la școală. Cu câteva luni mai târziu, ministrul italian al sănătății, Giulia Grillo, a anunțat că dovada vaccinării nu va mai fi necesară. Nu se cunoaște încă impactul acestei decizii asupra viitoarelor obiective din domeniul vaccinării.

4. Epidemia de Ebola a fost ținută sub control datorită unui nou vaccin

În decursul anului 2018 au existat două focare epidemice în Republica Democratică Congo; unul continuă să reprezinte o amenințare serioasă la nivel național, însă cel de-al doilea a fost eradicat grație utilizării unui nou vaccin. Acest vaccin poate să reducă semnificativ numărul de decese asociat acestei boli și să prevină o epidemie devastatoare precum cea care a condus la 11 000 de decese din vestul Africii între 2014-2016.

5. Implanturi spinale 3D

O serie de astfel de implanturi sunt fabricate din pudră de titaniu și dispun de structură poroase și suprafețe abrazive, care le permit să se integreze mai rapid și complet în corp. Ele sunt concepute să permită creșterea oaselor în și prin implant. În 2018 două implanturi 3D au fost aprobate de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA: unul poate stabiliza coloana în zone în care au fost îndepărtate vertebre, iar al doilea poate fi implantat în pacienți cu probleme ale articulației sacro-iliace, cauza pentru aproape ¼ din durerea cronică de spate.

6. În Paraguay a fost eliminată malaria în mod oficial

În luna iunie a anului 2018 s-a confirmat faptul că nu a mai existat niciun caz de malarie de 5 ani, așadar Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în mod oficial că statul a eliminat această boală.

7. Trachoma a fost eliminată din Ghana

Ghana a devenit primul stat din Regiunea Africană a Organizației Mondiale a Sănătății care a eliminat cu succes trachoma (infecție bacteriană localizată oculară cauzată de lipsa condițiilor de igienă și a apei curate) de pe lista de probleme ale sistemului public de sănătate. Această boală face parte din sfera bolilor tropicale trecute cu vederea, deși reprezintă principala cauză de orbire prevenită la nivel mondial (afectează un număr de aproximativ 1.9 milioane de persoane, conform OMS).

8. Un nou medicament pentru cancerul ovarian și mamar

Un nou tip de medicament, denumit inhibitor PARP, poate întârzia uneori evoluția cancerului ovarian până la 2 ani și poate fi de asemenea eficient împotriva cancerului mamar. Două medicamente sunt în prezent disponibile pe piață. S-a crezut inițial că funcționează doar în cazul femeilor care poartă mutații ale genelor BRCA1 și BRCA 2, însă se pare că poate fi folosit la toți pacienții cu cancer ovarian relevant.

9. O modalitate de a realiza compatibilitate între toate grupele sanguine

Cercetătorii din cadrul Univesității British Columbia, Canada, au descoperit o nouă modalitate de a transforma toate tipurile de sânge în tipul universal 0 negativ, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Grupa de sânge 0 negativ funcționează ca donator universal – poate fi transfuzată persoanelor cu grupa de sânge A, B, AB sau 0, dar este cea mai rar întâlnită și adesea cea mai necesară.

10. În Australia a fost eliminată rubeola în mod oficial

Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că în luna noiembrie Australia a reușit să elimine în mod oficial rubeola, alăturându-se astfel unui grup de peste 30 de state care au eliminat cu succes această boală prevenibilă prin vaccinare.

11. Primul transplant dublu de față

Chirurgii francezi au reușit în luna ianuarie 2018 să efectueze primul transplant dublu de față, după ce corpul unui pacient a respins grefa inițială inserată în urmă cu 10 ani. Astfel de intervenții chirurgicale sunt extrem de dificile, iar riscul de respingere a țesutului facial este ridicat. S-a dovedit însă că re-transplantarea este posibilă.

12. Alăptarea în public a fost legalizată în toate cele 50 de state din SUA

Alăptarea oferă beneficii numeroase atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș și nu ar trebui să fie niciodată stigmatizată. În această vară a devenit legală pe întregul teritoriu al SUA. Alăptarea poate preveni 823 000 de decese infantile și 20 000 decese materne în fiecare an, la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

13. Lentile de contact medicinale – câștigătorul premiului MIT de inovație

Sub denumirea de Theraoptix, aceste lentile de contact au fost create de către cercetătorii din cadrul Școlii de Medicină Harvard, având capacitatea de a elibera medicație în timpul purtării. Lentilele pot fi folosite pentru a trata o mulțime de afecțiuni oculare, inclusiv glaucomul. Theraoptix a câștigat premiul de 25 000$ din acest an pentru inovație și este fabricat din materiale aprobate de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA. Durata maximă de purtare este de 2 săptămâni și faptul că elimină necesitatea picurării de picături le transformă într-o soluție mult mai eficientă de a trata bolile ochilor.

sursa

Efecte devastatoare! Cât de grav ne poate îmbolnăvi navigatul pe telefon în timpul nopții

Utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor și a oricărui dispozitiv care generează lumină, mai ales albastră, în timpul nopții poate să ne îmbolnăvească grav, pe termen lung, spun specialiștii. Din cauza tehnologiei omenirea a început să sufere din cauza poluării luminoase, scrie adevarul.ro.

Electricitatea și aplicațiile sale sunt indispensabile în lumea modernă. Totul funcționează cu ajutorul curentului electric. Sunt lumini peste tot, pe străzi, firmele luminoase ale magazinelor, în casă și la serviciu.

Orașele dezvoltate, în special, sunt luminate și în timpul nopții, aproape ca în timpul zilei.  Noile dispozitive precum calculatoarele, televizoarele sau telefoanele inteligente ne fac să stăm cu ochii în lumină mai tot timpul. Specialiștii au făcut însă o descoperire tulburătoare: lumina ne îmbolnăvește, mai ales noaptea. Evident, efectele sunt pe termen lung. Oamenii de știință au definit o nouă formă de poluare: poluarea luminoasă. Efectele ei sunt devastatoare, de la diabet la cancer sau alzheimer.

Conceptul de poluare luminoasă s-a conturat în anii 50. Specialiștii au constatat că lumina intensă, pe timpul nopții, ar putea să ne afecteze sănătatea. În anii 80 s-a născut o mișcare globală odată cu fondarea organizației International Dark-Sky Association( IDA). În ultimele două deceniii studiile asupra efectelor poluării luminoase s-au intensificat iar efectele nocive ale acesteia au fost studiate în mod amplu. Un studiu din anul 2024 care a folosit datele din satelit pentru a măsura poluarea luminoasă a 13.000 de locuințe, a demonstrat faptul că cei care trăiesc în orașe foarte luminate pe timpul nopții au un risc de a face hipertensiune arterială cu peste 31% la sută mai mare. Un alt studiu, realizat în Hong Kong, unul dintre cele mai luminate orașe pe timpul nopții, a scos la iveală faptul că persoanele aflate în zone foarte expuse poluării luminoase au un risc de deces provocat de bolile cardiovasculare cu 29% mai ridicat.

Alte studii indică faptul că poluarea luminoasă, mai ales din orașele mari, poate crește riscul de anevrism sau accident cerebral vascular cu 17%. Poluarea luminoasă este provocată de o combinație nocivă de iluminat stradal intens, panouri publicitare și firme luminate intens, circulația și activitatea nocturnă. La această poluare luminoasă exterioară se adaugă și poluarea luminoasă din interiorul locuințelor, provocată mai ales de tot felul de dispozitive care utilizează lumina albastră. Tot statisticile indică faptul că din anul 2011, procentul de iluminare a orașelor pe timpul nopții crește cu cel puțin 10% în fiecare an. Concomitent cu această creștere a poluării luminoase, se înmulțesc și studiile care indică faptul că lumina puternică din timpul nopții are consecințe devastatoare asupra organismului uman: diabet, cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer și chiar infertilitate. ”Fiecare foton contează„ a precizat pentru webmed John Hanifin, medic și director asociat al  Thomas Jefferson University’s Light Research Program. 

„Lumina albastră„ inamicul sănătății noastre, pe timp de noapte

Până în epoca industrială, adică secolul al XIX lea, oamenii obișnuiau să doarmă în două etape. Prima dintre acestea începea seara, odată cu lăsarea întunericului, adică în jur de ora 7-8 seara iarna și 9-10 seara în timpul verii. În  jur de ora 1.00 antemeridian, urma o perioadă de veghe în care oamenii se trezeau. După o oră de veghe, somnul era continuat până în jur de 5-6 dimineața. Odată cu iluminatul locuințelor dar mai ales odată cu apariția surselor de petrecere a timpului liber, precum radioul sau televizorul, somnul în două etape a dispărut.

Oamenii stau până mai târziu și folosesc lumina artificială pentru a-și continua activitățile chiar și după lăsarea întunericului. În era digitală, abundența gadgeturilor, prezența internetului în toate locuințele și colțurile lumii, țin tot mai mult oamenii în fața ecranelor cu lumină albastră, pe timpul nopții.

Dacă utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor, laptop-urilor sau a calculatorelor pe timpul zilei nu este neapărat o problemă, evident dacă nu există o utilizare excesivă, pe timpul nopții poate duce la complicații serioase pentru organism. Prima dintre acestea este tulburarea somnului. Expunerea la lumina albastră pe timpul nopții afectează producția de melatonină, un hormon foarte important care are rolul de alternare a stării de veghe cu cea de somn. Tulburarea producției de melatonină duce la tulburări de somn, precum insomnie și întreruperea ciclurilor circadiene. Pe termen lung, această întrerupere a ciclurilor circadiene, ca o consecință a expunerii repetate la lumină albastră pe timpul nopții înainte de culcare, duce la boli grave precum diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer sau disfuncții cognitive. 

Cum ne poate îmbolnăvi poluarea luminoasă

Poluarea luminoasă care a devenit o problemă tot mai gravă în era digitală, fie că vorbim de iluminatul exterior, cel interior al locuinței sau despre lumina albastră a dispozitivelor, poate cauza probleme deosebit de serioase pe termen lung.

De exemplu, Randy Nelson, un medic și om de știință în domeniul neurologiei de la West Virginia University spune că între poluarea luminoasă și creșterea riscului de cancer la sâng este o legătură foarte strânsă. Acesta a participat la realizarea unui studiu asupra a peste 100.000 de profesori din California, privind impactul poluării luminoase asupra organismului. Rezultatele au indicat faptul că femeile care trăiau în zonele cu poluare luminoasă accentuată aveau un risc cu 12% mai mare de a dezvolta cancer la sân.

Riscurile produse de poluarea luminoasă sunt mai mare cu 2% decât cele cauzate de alimente ultra-procesate, arată același studiu. Totodată expunerea pe termen lung, la lumină, în timpul nopții, arată un studiu recent, comportă riscuri mai mari de îmbolnăvire decât consumul de alcool sau obezitatea. În plus, cercetările au demonstrat că iluminatul nocturn, fie în exterior, fie în interior, întrerupe ciclurile circadiene, crește inflamația în organism, afectează diviziunea celulară și are rol de supresor al melatoninei cunoscut drept „hormonul întunericului”.

Un alt studiu de această dată din China, indică faptul că oamenii care trăiesc în cele mai luminate zone au un risc de a face diabet cu 28% mai mare. Oamenii de știință chinezi spun că peste 9 milioane de chinezi suferă de diabet din cauza poluării luminoase. 

Circa 13% dintre adolescenții de 13-15 ani din R. Moldova fumează țigări electronice. Campanie lansată în toată țara

12,7% dintre adolescenții de 13-15 ani din Republica Moldova întrebuințează în prezent țigări electronice. La nivel mondial, datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 37 de milioane de copii cu vârste între 13 și 15 ani utilizează țigări electronice și alte produse din tutun și nicotină, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În contextul creșterii alarmante a consumului produselor de tutun și nicotină, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, lansează campania antifumat și despre pericolul țigărilor electronice NU TE LĂSA ABURIT(Ă)!

Evenimentul va avea loc astăzi, 19 noiembrie 2024, ora 12:30, în incinta Liceul Teoretic Republican „Aristotel” (Chișinău, Telecentru, str. Sprîncenoaia, 1).

În cadrul experimentelor interactive, elevii vor afla despre conținutul substanțelor chimice din țigările electronice și efectele acestora asupra sănătății.

De asemenea, va fi lansat și concursul de videouri „Viața fără nicotină și tutun. Reportaj din viitor”, dedicat tuturor elevilor din Republica Moldova. Aceștia vor avea ocazia să participe și să devină reporteri ai unui viitor mai sănătos, liber de substanțe nocive.

Abuzul de antibiotice – o provocare în domeniul sănătății publice din țara noastră

În ciuda eforturilor autorităților și a campaniilor de conștientizare, utilizarea incorectă sau excesivă a antibioticelor continuă să reprezinte un risc major, nu doar pentru sănătatea individuală, ci și pentru întreaga comunitate. În acest context, medicii îi atenționează pe oameni să nu folosească antibiotice fără prescripție, pentru că astfel sporește rezistența bacteriilor la acestea, scrie moldova1.md.

„Riscurile rezistenței la AB pot fi echivalate cu pierderi de vieți omenești și dacă spunem pe glob mor din cauza infecțiilor rezistente la AB, vorbim despre 700 de mii, dar dacă continuăm ritmul ăsta nerațional, riscăm ca în 2050 să creștem cifra la 10 milioane și asta se întâmplă pentru că ne-am obișnuit să considerăm că AB este o pastilă magică, care ne rezolvă toate întrebările”, a declarat asistentul universitar de la USMF, Valeria Cotelea.

Anume rezistența la antibiotice face ca infecțiile comune să devină din ce în ce mai greu de tratat. Și mai complicată devine situația când oamenii practică auto-medicația și tratează diverse simptome cu antibiotice fără a consulta un specialist, de multe ori bazându-se pe recomandările din cercul de prieteni sau pe informații de pe internet.

„Omul la orice infecție apelează la AB, dar infecția este și virală, majoritatea sunt virale, antibioticul este anume pentru bacterii. Aș vrea că oamenii să înțeleagă că luând un antibiotic în virus, face presiune pe bacteriile rezistente și luând AB nimicim toate bacteriile care sunt străjeri, sunt bune, de protecție”, a apus Valeria Cotelea.

Potrivit datelor statistice, antibioticele constituie peste 10 la sută din numărul total de medicamente administrate de moldoveni.

Cât și ce trebuie să mănânce un copil
Articolul anterior
De ce să nu pui lapte matern în ochii și nasul bebelușului
Articolul următor