Cele șase reguli care întârzie îmbătrânirea și previn bolile, dezvăluite de profesorul David I. Katz

Potrivit doctorului David I. Katz, director al Centrului de Cercetare și prevenție din Yale, SUA, sunt șase factori cheie, pe care îi numește ,,Super 6”, care asigura o viață lungă și o stare bună de sănătate.

separator
Cei Super 6 sunt: exerciții fizice, alimentație echilibrată, fără țigară, somn suficient, controlul stresului și sexul. Există în această lista și un top 3 al factorilor indispensabili, fiecare cu simbolul lui: activitatea fizică și picioarele; alimentația echilibrată și furculița; tabagismul și degetele.

În opinia doctorului Katz, respectarea recomandărilor în privința factorilor din top 3 diminuează cu 80% riscul unei boli cronice. Cantitatea și calitatea somnului are repercusiuni majore asupra psihicului, sistemului imunitar și nervos, fiind serios implicat în apariția cancerului. În termeni similari, trebuie să ne raportăm și la stres, care, în plus poate genera dezechilibre hormonale și inflamații ce favorizează dezvoltarea cancerului.

În privința sexului, doctorul Katz are și o explicație: oamenii sunt ființe sociale asupra cărora relațiile cu semenii au influențe majore. Astfel, indivizii care au relații sexuale bazate pe afecțiune reciprocă sunt mai bucuroși, mai puțin expuși bolilor cronice și trăiesc mai mult decât cei care nu au parte de acest tip de relații. Combinarea factorilor din Super 6 ar putea oferi beneficii până la nivelul cromozomilor.

Totuși, doctorul Katz recunoaște că nimic nu e garantat și pentru a explică el apelează la o comparație din domeniul maritim: toate regulile pot fi respectate zilnic, dar curențîi și vantulpot să dea totul peste cap. Dar doctorul Katz riscă să dea că sigur faptul că respectarea celor Super 6 face diferența, în sensul că Super 6 ne poate spori șansele să trăim mulți ani, sănătoși.

Sursa

 

Modificări la punctele vamale. Unii șoferi își vor putea programa ora de trecere a frontierei, de pe telefonul mobil
Articolul anterior
Cod galben de caniculă, în Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante