Chirurgul-plastician Anatolie Taran despre noile tehnici de corecție estetică a sânilor

Recent, doctorul habilitat în științe medicale Anatolie Taran a participat la Conferința Medicală organizată de Societatea chirurgilor plasticieni și esteticieni din Federația Rusă, unde au fost discutate și prezentate cele mai noi tehnici de mamoplastie augmentantă modernă.

separator

Despre noutățile din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive a glandelor mamare dar și cele mai răspândite mituri despre implanturi aflați în interviul de mai jos:
  • unicamdunica.mdCare sunt noile tehnici utilizate la nivel internațional în operațiile de mărire a sânilor cu implanturi mamare?

  • Anatolie T.În ultimul timp, au apărut implanturi biocompatibile cu organismul și cele biorezorobabile care sunt acoperite deasupra cu o peliculă, care timp de un de zile se rezorbă. Totodată, la nivel internațional tot mai mulți chirurgi-plasticieni practică metoda transaureolară de mărire a sânilor. Anume, acea incizie până la 3,5 – 4 cm din jurul aureolei, ne permite să vizualizăm mușchiul pectoral, hemostaza și nu în ultimul rând să vedem cât de bine este aplicat implantul în partea de sus a glandei mamare.
  • unicamdunica.mdOperația de augmentare mamară are ca și efect ridicarea sânilor?

  • Anatolie T.Evident că, operația respectivă este indicată la persoanele, sânul cărora este ptozat și mai puțin dezvoltat. Iar, rezultatul acestei intervenții are ca efect ridicare sânilor mai sus.
  • unicamdunica.mdCare sunt pașii necesari de urmat  înainte de operație?

  • Anatolie T.Orice femeie care vine la consultație, în primul rând trebuie să discute cu doctorul despre ultima naștere, cum a decurs alăptarea, când a efectuat utrasonografia glandei mamare și când a fost ultima dată consultată de un medic mamolog. În cazul când toate aceste etape nu au fost efectuate, obligatoriu pacienta va fi îndreptată către ultrasonografia glandei mamare și către consultația medicului mamolog, după care va face și anumite investigații de laborator, de ex. analiza de prolactină. Care indică dacă există careva dereglări în cadrul glandei mamare. Ulterior, urmează restul investigațiilor: analiza generală a sângelui, biochimia, colograma, radiografia pulmonară, spirograma dacă este indicat (controlul calității respirației)  și consultația medicului anesteziolog și a medicului internist.
  • unicamdunica.mdCine poate fi o candidată perfectă pentru o operație de mărire a sânilor?

  • Anatolie T.Orice femeie poate să facă această intervenție. Dar, iarăși avem două situații în care candidata perfectă, este acea femeie care nu are asimetrie a glandelor mamare, iar în cazul când avem diferența acestora, deja este o problemă. Și în al doilea rând, după implantare este indicat reducerea sau excizia de țesut cutanat ptozat, înlăturarea asimetriei unei glande față de altă glandă mamară.
  • unicamdunica.mdCe de fapt reprezintă buzunarul unde se va situa implantul mamar cu silicon? Și de câte tipuri este acesta?

  • Anatolie T.Intervenția de augumentare mamară are două etape: în prima etapă se formează buzunarul, chiar după glanda mamară, adică în fața mușchiului sub aponevroză. Sau în fața aponevrozei musculare se formează primul strat de lojă sau prima disecție asupra suprafeței de formare a lojei. Ulterior, prin mușchiul toracal mare se efectuează așa-zisul buzunar din spatele mușchiului pectoral, care după ce este format acolo se aplică însăși implantul. Conform ultimelor date de literatură și a ultimelor practici chirurgicale,  în cazul când buzunarul respectiv este mai mare fără careva schimb de poziții a implantului, acest mușchi noi îl secționăm pectoral și formăm buzunarul și din mușchi, și din glanda mamară. De asta, se efectuează buzunarul în așa mod, fiindcă s-a dovedit faptul că în cazul în care mușchiul nu este secționat și implantul este plasat după el, în timpul când pacienta încordează mușchiul, implantul poate să migreze în dreapta sau în stânga.
  • unicamdunica.mdExistă dezavantaje în plasarea submusculară a implantului?

  • Anatolie T.Dezavantaje nu ar trebui să fie dacă acesta este bine plasat. Eu personal, în timpul unei asemenea intervenții plasez implantul numai după mușchi, prin faptul că numai mușchiul pectoral sau buzunarul format din mușchiul pectoral respectiv, ascunde bine implantul propriu-zis. Adică, plasarea acestuia după mușchi voalează. Deci, în practica mea, eu plasez implantul numai după mușchi, și nu după glanda mamară.
  • unicamdunica.mdÎn practica dumnevoastră ce fel de implanturi folosiți cel mai des?
  • Anatolie T.Evident că folosesc cele mai bune. Am lucrat cu trei tipuri de implanturi mamare: eurosiliconul, McGhanul și implanturi din Anglia care se numesc NeoGen. Toate trei sunt autorizate și sunt importate în țara noastră, iar specialiștii le utilizează conform legislației în vigoare.
  • unicamdunica.mdAu „termen de valabilitate” aceste implanturi? Trebuie înlocuite la un anumit interval de timp?

  • Anatolie T.Desigur, toate implanturile au termen de valabilitate, adică până când urmează a fi aplicate. Termenul de valabilitate este obligatoriu să fie scris pe cutie de la producător. Dupăce se aplică implanturile la pacientă ele nu au indicații de a fi înlocuite după un timp oarecare. Ele sunt biocompatibile, iar faptul că acestea obligatoriu trebuie schimbate este un mit. Regula de înlocuire este valabilă, doar în cazul când unul dintre implanturi se deteriorează ( pot să fie și așa cazuri), sau în cazul când pacienta slăbește sau se îngrașă, la fel este nevoie de mări sau de a micșora implanturile sau glandele mamare. Anume atunci, noi decidem împreună cu pacienta respectivă că, ea are indicații de a schimba implanturile respective.
  • unicamdunica.mdSe poate de alăptat cu silicoane?

  • Anatolie T.Am paciente care au avut operația de implantare și nu a fost o problemă să alăpteze. De asemenea, sunt doamne care nu au bine dezvoltată glanda mamară, adică au așa zisă anomalia de dezvoltare a glandelor mamare și au indicații de efectuat operația de implantare. Iar după naștere, ele pot să alăpteze fără nici o problemă. Așadar, nu este o contraindicație.
  • unicamdunica.mdCele mai răspândite mituri despre implanturi mamare: 1. Am voie să mă expun la soare? 2. Pot zbura cu avionul? 3. Femeile cu silicoane pot dezvolta cancer mamar? 4. Asemenea intervenții se pot face cu laser? 5. Ce sfat le-ați da femeilor din țara noastră pentru a fi frumoase și fericite?

  • Anatolie T.1. Desigur toate pacientele care au avut asemenea intervenții chirurgicale au o perioadă de restricție. Expunerea la soare după o operație de augumentare mamară este contraindicată. Însă, scăldatul în mare doar în orele dimineții sau seara, chiar este recomandat. 2. Cu avionul se poate zbura chiar după recuperare. Nu este adevărat faptul că implanturile se sparg sau crapă în timpul zborului. Este un mit adevărat. 3. Evident că sunt cazuri, mai exact cu zece ani în urmă în literatura de specialitate au fost menționate cazuri de cancer mamar, cauza fiind silicoanele care nu erau atât de calitative cum sunt în prezent. 4. Evident că se pot face. Dar, iarăși nu este cea mai bună metodă fiindcă incizia pe interiorul glandei mamare se efectuează cu un bisturiu special sau cu cuțitul coagulator care ne permite să nu aibă loc hemoragia, dar și cu laserul de asemenea se pot face. 5. În primul rând să aibă grijă ca în fiecare an să efectueze ultrasonografia glandelor mamare, să facă un control la medicului mamolog și dacă au vârsta de 35 -36 de ani obligatoriu să efectueze mamografia de control.

SUA implică cercetători din întreaga lume pentru a găsi cauzele apariției autismului. Studiul trebuie să fie finalizat în septembrie

Un studiu care urmează să fie realizat de către autorităţile sanitare americane va permite să se stabilească cauzele a ceea ce secretarul american al Sănătăţii Robert F. Kennedy Jr. cataloghează drept o ”epidemie” de autism – până în septembrie -, dă asigurări acesta joi la Washington, relatează AFP.

”Am lansat lucrări de cercetare care vor implica sute de cercetători din întreaga lume”, anunţă secretarul american al Sănătăţii într-o reuniune a Guvernului lui Donald trump la Casa Albă.

”Până în septembrie vom afla ce a cauzat epidemia de autism”, dă el asigurări.

”Vom fi în măsură să eliminăm aceşti factori”, anunţă RFK Jr.

”Rata autismului, cele mai recente cifre credem că sunt de 1 la 31, de la 1 la 10,000 când eram eu copil”, a declarat el.

”Să ne gândim la asta. 1 din 10.000 au avut autism, iar acum este 1 la 31”, a repetat, la rândul său, Donald Trump

.”Nu 31.000, ci 31. Asta e o statistică oribilă”, a insitat el.

”Trebuie să fie ceva artificial acolo care face asta”, a continuat el.

”Deci crezi că vei avea o idee destul de bună?”, îl întreabă şeful statului american pe secretarul său al Sănătăţii.

”Vom şti în septembrie”, i-a răsouns RFK Jr.

”Nu va exista conferinţă de presă mai mare ca asta”, a declarat Donald Trump.

”Nu mai iei ceva, nu mai mănânci ceva sau poate e o injecţie. Ceva cauzează autismul”, a adăugat el.

Specialiștii au aprobat un medicament care încetinește evoluția cancerului mamar. „Nu mă mai privesc ca pe o persoană pe moarte”

Un nou tratament revoluționar împotriva cancerului, descris de pacienți drept „o schimbare totală”, este disponibil începând de vineri, 11 aprilie, prin sistemul național de sănătate britanic (NHS).

Cunoscută sub denumirea capivasertib, substanța a demonstrat în timpul studiilor efectuate că încetinește răspândirea celei mai comune forme de cancer de sân incurabil. Administrat împreună cu o terapie hormonală deja disponibilă, acesta a dublat perioada în care tratamentul oprește progresia celulelor canceroase, potrivit Sky News.

„Nu mă mai privesc ca pe o persoană pe moarte”, a declarat Elen Hughes, o pacientă care folosește medicamentul din februarie anul acesta. „Mă văd ca o persoană care trăiește din plin și care va continua să trăiască din plin cât mai mult posibil.”

Mai puține efecte secundare

Elen Hughes, din nordul Țării Galilor, a fost diagnosticată pentru prima dată cu cancer de sân primar în 2008. Opt ani mai târziu, la 46 de ani și mamă a trei copii mici, a aflat că boala a recidivat și s-a extins.

Ea susține că tratamentul cu capivasertib, pe care l-a putut accesa prin sistemul privat, nu doar că i-a prelungit viața, dar i-a și îmbunătățit calitatea acesteia, cu mai puține efecte secundare față de medicamentele anterioare.

De asemenea, a întârziat necesitatea unor tratamente mai agresive, precum chimioterapia.

„Ceea ce oamenii nu înțeleg este că ei văd statistici și zic că (terapia) funcționează opt luni în loc de două, sau cât durează”, spune Elen Hughes.

Decenii de cercetareInstitutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE) a aprobat utilizarea capivasertib în sistemul public după două decenii de cercetări realizate de echipe britanice.

Nicholas Turner, profesor la Institute of Cancer Research, care a condus studiul, a declarat pentru Sky News că este „o mare poveste de succes a științei britanice”.

Noul medicament este potrivit pentru tumorile pacienților care prezintă mutații sau modificări în genele PIK3CA, AKT1 sau PTEN, prezente la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer de sân avansat.

Turner spune că sute de pacienți ar putea beneficia imediat, iar în timp numărul acestora ar putea crește la mii.

„Avem nevoie de medicamente noi care să ajute terapiile existente să funcționeze mai mult timp, iar aici intervine capivasertib”, susține Turner.

„Dublează perioada în care tratamentul hormonal este eficient, oferindu-le pacienților timp prețios în plus alături de familie.”

Turner a făcut apel la testarea genetică de urgență a pacienților cu forme avansate de cancer mamar, pentru a vedea cine poate beneficia de noua terapie.

Un rinichi de porc, extras din corpul unei paciente din SUA, după o funcţionare record de 4 luni

Medicii din Statele Unite au extras un rinichi de porc din corpul unei paciente americane care beneficiase de un astfel de transplant, întrucât organismul ei a început să respingă acel organ după mai mult de patru luni, ceea ce reprezintă totuşi un record, au anunţat vineri reprezentanţii spitalului în care a fost realizată intervenţia chirurgicală, scrie digi24.ro

Towana Looney, o femeie în vârstă de 50 de ani din statul Alabama, a primit la sfârşitul lunii noiembrie 2024 un transplant de rinichi de porc modificat genetic, o practică încă experimentală, dar care oferă speranţe pentru acoperirea deficitului cronic de organe, relatează AFP preluată de Agerpres.

Această extragere a rinichiului de porc ilustrează cât de departe se află încă acest obiectiv, dar rezultatele sunt totuşi încurajatoare, deoarece organul transplantat şi-a îndeplinit funcţiile timp de 130 de zile, adică mai mult de patru luni, ceea ce reprezintă un record.

Până în prezent, niciun pacient nu a reuşit să supravieţuiască mai mult de două luni după un astfel de transplant.

„Pentru prima dată din 2016, am putut să mă bucur de prietenii şi familia mea, pentru că am avut parte de timp liber, fără a fi nevoită să planific totul în jurul tratamentelor de dializă”, a declarat pacienta într-un comunicat dat publicităţii de Spitalul NYU Langone din New York. Ea a adăugat că este „foarte recunoscătoare (…), chiar dacă rezultatul nu a fost cel la care toată lumea spera”.

Această femeie americană şi-a donat unul dintre rinichi mamei sale în 1999 şi trăia de opt ani făcând dializă, după ce o complicaţie apărută în timpul sarcinii i-a afectat rinichiul rămas. Ajunsă în imposibilitatea de a găsi un donator compatibil, ea a fost autorizată să primească un rinichi modificat genetic întrucât starea sa de sănătate se deteriora.

În pofida primelor rezultate încurajatoare, „la începutul lunii aprilie, ea a suferit o scădere a funcţiei renale din cauza unei reacţii acute de respingere a grefei”, a declarat chirurgul ei, Robert Montgomery, citat în acelaşi comunicat de presă.

„Cauza acestui episod de respingere după o lungă perioadă de stabilitate face obiectul unei anchete medicale, dar el s-a produs după o reducere a tratamentului imunosupresor pentru a trata o infecţie care nu are legătură cu rinichiul de porc”, a detaliat medicul american.

Acest tratament vizează inhibarea activităţii sistemului imunitar pentru a-l împiedica să atace organul transplantat şi să provoace respingerea acestuia, dar slăbeşte astfel capacitatea organismului de a răspunde la ameninţări externe.

Decizia de extragere a organului a fost luată de pacientă şi de medicii săi pentru a păstra „posibilitatea unui transplant viitor pentru ea”, a declarat Robert Montgomery.

Impresionant! O bunicuță merge zilnic într-un magazin ca să citească
Articolul anterior
Internet fără griji pentru copii și părinți
Articolul următor
Close menu