Recent, doctorul habilitat în științe medicale Anatolie Taran a participat la Conferința Medicală organizată de Societatea chirurgilor plasticieni și esteticieni din Federația Rusă, unde au fost discutate și prezentate cele mai noi tehnici de mamoplastie augmentantă modernă.
Despre noutățile din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive a glandelor mamare dar și cele mai răspândite mituri despre implanturi aflați în interviul de mai jos:
- Anatolie T.În ultimul timp, au apărut implanturi biocompatibile cu organismul și cele biorezorobabile care sunt acoperite deasupra cu o peliculă, care timp de un de zile se rezorbă. Totodată, la nivel internațional tot mai mulți chirurgi-plasticieni practică metoda transaureolară de mărire a sânilor. Anume, acea incizie până la 3,5 – 4 cm din jurul aureolei, ne permite să vizualizăm mușchiul pectoral, hemostaza și nu în ultimul rând să vedem cât de bine este aplicat implantul în partea de sus a glandei mamare.
- Anatolie T.Evident că, operația respectivă este indicată la persoanele, sânul cărora este ptozat și mai puțin dezvoltat. Iar, rezultatul acestei intervenții are ca efect ridicare sânilor mai sus.
- Anatolie T.Orice femeie care vine la consultație, în primul rând trebuie să discute cu doctorul despre ultima naștere, cum a decurs alăptarea, când a efectuat utrasonografia glandei mamare și când a fost ultima dată consultată de un medic mamolog. În cazul când toate aceste etape nu au fost efectuate, obligatoriu pacienta va fi îndreptată către ultrasonografia glandei mamare și către consultația medicului mamolog, după care va face și anumite investigații de laborator, de ex. analiza de prolactină. Care indică dacă există careva dereglări în cadrul glandei mamare. Ulterior, urmează restul investigațiilor: analiza generală a sângelui, biochimia, colograma, radiografia pulmonară, spirograma dacă este indicat (controlul calității respirației) și consultația medicului anesteziolog și a medicului internist.
- Anatolie T.Orice femeie poate să facă această intervenție. Dar, iarăși avem două situații în care candidata perfectă, este acea femeie care nu are asimetrie a glandelor mamare, iar în cazul când avem diferența acestora, deja este o problemă. Și în al doilea rând, după implantare este indicat reducerea sau excizia de țesut cutanat ptozat, înlăturarea asimetriei unei glande față de altă glandă mamară.
- Anatolie T.Intervenția de augumentare mamară are două etape: în prima etapă se formează buzunarul, chiar după glanda mamară, adică în fața mușchiului sub aponevroză. Sau în fața aponevrozei musculare se formează primul strat de lojă sau prima disecție asupra suprafeței de formare a lojei. Ulterior, prin mușchiul toracal mare se efectuează așa-zisul buzunar din spatele mușchiului pectoral, care după ce este format acolo se aplică însăși implantul. Conform ultimelor date de literatură și a ultimelor practici chirurgicale, în cazul când buzunarul respectiv este mai mare fără careva schimb de poziții a implantului, acest mușchi noi îl secționăm pectoral și formăm buzunarul și din mușchi, și din glanda mamară. De asta, se efectuează buzunarul în așa mod, fiindcă s-a dovedit faptul că în cazul în care mușchiul nu este secționat și implantul este plasat după el, în timpul când pacienta încordează mușchiul, implantul poate să migreze în dreapta sau în stânga.
- Anatolie T.Dezavantaje nu ar trebui să fie dacă acesta este bine plasat. Eu personal, în timpul unei asemenea intervenții plasez implantul numai după mușchi, prin faptul că numai mușchiul pectoral sau buzunarul format din mușchiul pectoral respectiv, ascunde bine implantul propriu-zis. Adică, plasarea acestuia după mușchi voalează. Deci, în practica mea, eu plasez implantul numai după mușchi, și nu după glanda mamară.
- Anatolie T.Evident că folosesc cele mai bune. Am lucrat cu trei tipuri de implanturi mamare: eurosiliconul, McGhanul și implanturi din Anglia care se numesc NeoGen. Toate trei sunt autorizate și sunt importate în țara noastră, iar specialiștii le utilizează conform legislației în vigoare.
- Anatolie T.Desigur, toate implanturile au termen de valabilitate, adică până când urmează a fi aplicate. Termenul de valabilitate este obligatoriu să fie scris pe cutie de la producător. Dupăce se aplică implanturile la pacientă ele nu au indicații de a fi înlocuite după un timp oarecare. Ele sunt biocompatibile, iar faptul că acestea obligatoriu trebuie schimbate este un mit. Regula de înlocuire este valabilă, doar în cazul când unul dintre implanturi se deteriorează ( pot să fie și așa cazuri), sau în cazul când pacienta slăbește sau se îngrașă, la fel este nevoie de mări sau de a micșora implanturile sau glandele mamare. Anume atunci, noi decidem împreună cu pacienta respectivă că, ea are indicații de a schimba implanturile respective.
- Anatolie T.Am paciente care au avut operația de implantare și nu a fost o problemă să alăpteze. De asemenea, sunt doamne care nu au bine dezvoltată glanda mamară, adică au așa zisă anomalia de dezvoltare a glandelor mamare și au indicații de efectuat operația de implantare. Iar după naștere, ele pot să alăpteze fără nici o problemă. Așadar, nu este o contraindicație.
- Anatolie T.1. Desigur toate pacientele care au avut asemenea intervenții chirurgicale au o perioadă de restricție. Expunerea la soare după o operație de augumentare mamară este contraindicată. Însă, scăldatul în mare doar în orele dimineții sau seara, chiar este recomandat. 2. Cu avionul se poate zbura chiar după recuperare. Nu este adevărat faptul că implanturile se sparg sau crapă în timpul zborului. Este un mit adevărat. 3. Evident că sunt cazuri, mai exact cu zece ani în urmă în literatura de specialitate au fost menționate cazuri de cancer mamar, cauza fiind silicoanele care nu erau atât de calitative cum sunt în prezent. 4. Evident că se pot face. Dar, iarăși nu este cea mai bună metodă fiindcă incizia pe interiorul glandei mamare se efectuează cu un bisturiu special sau cu cuțitul coagulator care ne permite să nu aibă loc hemoragia, dar și cu laserul de asemenea se pot face. 5. În primul rând să aibă grijă ca în fiecare an să efectueze ultrasonografia glandelor mamare, să facă un control la medicului mamolog și dacă au vârsta de 35 -36 de ani obligatoriu să efectueze mamografia de control.