Chirurgul-plastician Anatolie Taran despre noile tehnici de corecție estetică a sânilor

Recent, doctorul habilitat în științe medicale Anatolie Taran a participat la Conferința Medicală organizată de Societatea chirurgilor plasticieni și esteticieni din Federația Rusă, unde au fost discutate și prezentate cele mai noi tehnici de mamoplastie augmentantă modernă.

separator

Despre noutățile din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive a glandelor mamare dar și cele mai răspândite mituri despre implanturi aflați în interviul de mai jos:
  • unicamdunica.mdCare sunt noile tehnici utilizate la nivel internațional în operațiile de mărire a sânilor cu implanturi mamare?

  • Anatolie T.În ultimul timp, au apărut implanturi biocompatibile cu organismul și cele biorezorobabile care sunt acoperite deasupra cu o peliculă, care timp de un de zile se rezorbă. Totodată, la nivel internațional tot mai mulți chirurgi-plasticieni practică metoda transaureolară de mărire a sânilor. Anume, acea incizie până la 3,5 – 4 cm din jurul aureolei, ne permite să vizualizăm mușchiul pectoral, hemostaza și nu în ultimul rând să vedem cât de bine este aplicat implantul în partea de sus a glandei mamare.
  • unicamdunica.mdOperația de augmentare mamară are ca și efect ridicarea sânilor?

  • Anatolie T.Evident că, operația respectivă este indicată la persoanele, sânul cărora este ptozat și mai puțin dezvoltat. Iar, rezultatul acestei intervenții are ca efect ridicare sânilor mai sus.
  • unicamdunica.mdCare sunt pașii necesari de urmat  înainte de operație?

  • Anatolie T.Orice femeie care vine la consultație, în primul rând trebuie să discute cu doctorul despre ultima naștere, cum a decurs alăptarea, când a efectuat utrasonografia glandei mamare și când a fost ultima dată consultată de un medic mamolog. În cazul când toate aceste etape nu au fost efectuate, obligatoriu pacienta va fi îndreptată către ultrasonografia glandei mamare și către consultația medicului mamolog, după care va face și anumite investigații de laborator, de ex. analiza de prolactină. Care indică dacă există careva dereglări în cadrul glandei mamare. Ulterior, urmează restul investigațiilor: analiza generală a sângelui, biochimia, colograma, radiografia pulmonară, spirograma dacă este indicat (controlul calității respirației)  și consultația medicului anesteziolog și a medicului internist.
  • unicamdunica.mdCine poate fi o candidată perfectă pentru o operație de mărire a sânilor?

  • Anatolie T.Orice femeie poate să facă această intervenție. Dar, iarăși avem două situații în care candidata perfectă, este acea femeie care nu are asimetrie a glandelor mamare, iar în cazul când avem diferența acestora, deja este o problemă. Și în al doilea rând, după implantare este indicat reducerea sau excizia de țesut cutanat ptozat, înlăturarea asimetriei unei glande față de altă glandă mamară.
  • unicamdunica.mdCe de fapt reprezintă buzunarul unde se va situa implantul mamar cu silicon? Și de câte tipuri este acesta?

  • Anatolie T.Intervenția de augumentare mamară are două etape: în prima etapă se formează buzunarul, chiar după glanda mamară, adică în fața mușchiului sub aponevroză. Sau în fața aponevrozei musculare se formează primul strat de lojă sau prima disecție asupra suprafeței de formare a lojei. Ulterior, prin mușchiul toracal mare se efectuează așa-zisul buzunar din spatele mușchiului pectoral, care după ce este format acolo se aplică însăși implantul. Conform ultimelor date de literatură și a ultimelor practici chirurgicale,  în cazul când buzunarul respectiv este mai mare fără careva schimb de poziții a implantului, acest mușchi noi îl secționăm pectoral și formăm buzunarul și din mușchi, și din glanda mamară. De asta, se efectuează buzunarul în așa mod, fiindcă s-a dovedit faptul că în cazul în care mușchiul nu este secționat și implantul este plasat după el, în timpul când pacienta încordează mușchiul, implantul poate să migreze în dreapta sau în stânga.
  • unicamdunica.mdExistă dezavantaje în plasarea submusculară a implantului?

  • Anatolie T.Dezavantaje nu ar trebui să fie dacă acesta este bine plasat. Eu personal, în timpul unei asemenea intervenții plasez implantul numai după mușchi, prin faptul că numai mușchiul pectoral sau buzunarul format din mușchiul pectoral respectiv, ascunde bine implantul propriu-zis. Adică, plasarea acestuia după mușchi voalează. Deci, în practica mea, eu plasez implantul numai după mușchi, și nu după glanda mamară.
  • unicamdunica.mdÎn practica dumnevoastră ce fel de implanturi folosiți cel mai des?
  • Anatolie T.Evident că folosesc cele mai bune. Am lucrat cu trei tipuri de implanturi mamare: eurosiliconul, McGhanul și implanturi din Anglia care se numesc NeoGen. Toate trei sunt autorizate și sunt importate în țara noastră, iar specialiștii le utilizează conform legislației în vigoare.
  • unicamdunica.mdAu „termen de valabilitate” aceste implanturi? Trebuie înlocuite la un anumit interval de timp?

  • Anatolie T.Desigur, toate implanturile au termen de valabilitate, adică până când urmează a fi aplicate. Termenul de valabilitate este obligatoriu să fie scris pe cutie de la producător. Dupăce se aplică implanturile la pacientă ele nu au indicații de a fi înlocuite după un timp oarecare. Ele sunt biocompatibile, iar faptul că acestea obligatoriu trebuie schimbate este un mit. Regula de înlocuire este valabilă, doar în cazul când unul dintre implanturi se deteriorează ( pot să fie și așa cazuri), sau în cazul când pacienta slăbește sau se îngrașă, la fel este nevoie de mări sau de a micșora implanturile sau glandele mamare. Anume atunci, noi decidem împreună cu pacienta respectivă că, ea are indicații de a schimba implanturile respective.
  • unicamdunica.mdSe poate de alăptat cu silicoane?

  • Anatolie T.Am paciente care au avut operația de implantare și nu a fost o problemă să alăpteze. De asemenea, sunt doamne care nu au bine dezvoltată glanda mamară, adică au așa zisă anomalia de dezvoltare a glandelor mamare și au indicații de efectuat operația de implantare. Iar după naștere, ele pot să alăpteze fără nici o problemă. Așadar, nu este o contraindicație.
  • unicamdunica.mdCele mai răspândite mituri despre implanturi mamare: 1. Am voie să mă expun la soare? 2. Pot zbura cu avionul? 3. Femeile cu silicoane pot dezvolta cancer mamar? 4. Asemenea intervenții se pot face cu laser? 5. Ce sfat le-ați da femeilor din țara noastră pentru a fi frumoase și fericite?

  • Anatolie T.1. Desigur toate pacientele care au avut asemenea intervenții chirurgicale au o perioadă de restricție. Expunerea la soare după o operație de augumentare mamară este contraindicată. Însă, scăldatul în mare doar în orele dimineții sau seara, chiar este recomandat. 2. Cu avionul se poate zbura chiar după recuperare. Nu este adevărat faptul că implanturile se sparg sau crapă în timpul zborului. Este un mit adevărat. 3. Evident că sunt cazuri, mai exact cu zece ani în urmă în literatura de specialitate au fost menționate cazuri de cancer mamar, cauza fiind silicoanele care nu erau atât de calitative cum sunt în prezent. 4. Evident că se pot face. Dar, iarăși nu este cea mai bună metodă fiindcă incizia pe interiorul glandei mamare se efectuează cu un bisturiu special sau cu cuțitul coagulator care ne permite să nu aibă loc hemoragia, dar și cu laserul de asemenea se pot face. 5. În primul rând să aibă grijă ca în fiecare an să efectueze ultrasonografia glandelor mamare, să facă un control la medicului mamolog și dacă au vârsta de 35 -36 de ani obligatoriu să efectueze mamografia de control.

Primul caz de febră tifoidă din ultimii 5 ani, înregistrat în Republica Moldova. Autoritățile vin cu precizări

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează despre înregistrarea unui caz de import de febră tifoidă, la un tânăr în vârstă de 20 de ani, originar din Nigeria, domiciliat în Republica Moldova, orașul Tiraspol, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La apariția primelor simptome ale bolii (febră, frisoane, cefalee, slăbiciuni, greață, vomă, scaune lichide, dureri abdominale și musculare), tânărul a solicitat asistența medicului de familie. În prezent, acesta primește tratament specializat în cadrul unei instituții medicale din mun. Chișinău, starea de sănătate fiind de gravitate medie.

În rezultatul anchetei epidemiologice, s-a stabilit că persoana s-a aflat, în perioada 10.12.2024 – 04.01.2025, în Republica Federală Nigeria. Conform anamnezei clinico-epidemiologice și a istoricului de călătorie într-o țară endemică febrei tifoide, a fost indicat examenul de laborator, rezultatul fiind pozitiv.

În Republica Moldova, ultimul caz de febră tifoidă a fost raportat în anul 2019, la o persoană revenită din Irak.

Febra tifoidă este o boală infecțioasă specifică omului, ce se manifestă prin febră cu creștere treptată în fiecare zi, slăbiciuni generale, cefalee, diaree sau constipație, oboseală extremă.

ANSP vine cu următoarele recomandări pentru călători, în scopul prevenirii infectării cu febra tifoidă:

  • Spălați-vă bine mâinile cu apă și săpun înainte de a mânca, înainte de a manevra cu alimentele, dar și în timpul preparării lor.
  • Folosiți dezinfectant pentru mâini cu cel puțin 60% alcool, dacă nu sunt disponibile surse de apă și săpun.
  • Folosiți surse de apă și materii prime sigure.
  • Folosiți apa potabilă sau tratați-o pentru a o face potabilă (fierbeți apa timp de 1 minut).
  • Evitați băuturile cu gheață, cu excepția cazului în care gheața este făcută din apă îmbuteliată sau fiartă.
  • Nu consumați alimentele preparate de cineva care este bolnav sau a fost bolnav recent.
  • Vaccinați-vă împotriva febrei tifoide în cazul în care planificați să plecați în zonele endemice.

Dacă aveți careva simptome în timpul sau după revenirea din călătorie, solicitați de urgență consultația medicului și menționați faptul că ați călătorit în zone endemice, în special Asia și Africa sub-sahariană.

Menționăm că Republica Moldova dispune de capacități de diagnostic de laborator al acestei infecții.

Efecte devastatoare! Cât de grav ne poate îmbolnăvi navigatul pe telefon în timpul nopții

Utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor și a oricărui dispozitiv care generează lumină, mai ales albastră, în timpul nopții poate să ne îmbolnăvească grav, pe termen lung, spun specialiștii. Din cauza tehnologiei omenirea a început să sufere din cauza poluării luminoase, scrie adevarul.ro.

Electricitatea și aplicațiile sale sunt indispensabile în lumea modernă. Totul funcționează cu ajutorul curentului electric. Sunt lumini peste tot, pe străzi, firmele luminoase ale magazinelor, în casă și la serviciu.

Orașele dezvoltate, în special, sunt luminate și în timpul nopții, aproape ca în timpul zilei.  Noile dispozitive precum calculatoarele, televizoarele sau telefoanele inteligente ne fac să stăm cu ochii în lumină mai tot timpul. Specialiștii au făcut însă o descoperire tulburătoare: lumina ne îmbolnăvește, mai ales noaptea. Evident, efectele sunt pe termen lung. Oamenii de știință au definit o nouă formă de poluare: poluarea luminoasă. Efectele ei sunt devastatoare, de la diabet la cancer sau alzheimer.

Conceptul de poluare luminoasă s-a conturat în anii 50. Specialiștii au constatat că lumina intensă, pe timpul nopții, ar putea să ne afecteze sănătatea. În anii 80 s-a născut o mișcare globală odată cu fondarea organizației International Dark-Sky Association( IDA). În ultimele două deceniii studiile asupra efectelor poluării luminoase s-au intensificat iar efectele nocive ale acesteia au fost studiate în mod amplu. Un studiu din anul 2024 care a folosit datele din satelit pentru a măsura poluarea luminoasă a 13.000 de locuințe, a demonstrat faptul că cei care trăiesc în orașe foarte luminate pe timpul nopții au un risc de a face hipertensiune arterială cu peste 31% la sută mai mare. Un alt studiu, realizat în Hong Kong, unul dintre cele mai luminate orașe pe timpul nopții, a scos la iveală faptul că persoanele aflate în zone foarte expuse poluării luminoase au un risc de deces provocat de bolile cardiovasculare cu 29% mai ridicat.

Alte studii indică faptul că poluarea luminoasă, mai ales din orașele mari, poate crește riscul de anevrism sau accident cerebral vascular cu 17%. Poluarea luminoasă este provocată de o combinație nocivă de iluminat stradal intens, panouri publicitare și firme luminate intens, circulația și activitatea nocturnă. La această poluare luminoasă exterioară se adaugă și poluarea luminoasă din interiorul locuințelor, provocată mai ales de tot felul de dispozitive care utilizează lumina albastră. Tot statisticile indică faptul că din anul 2011, procentul de iluminare a orașelor pe timpul nopții crește cu cel puțin 10% în fiecare an. Concomitent cu această creștere a poluării luminoase, se înmulțesc și studiile care indică faptul că lumina puternică din timpul nopții are consecințe devastatoare asupra organismului uman: diabet, cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer și chiar infertilitate. ”Fiecare foton contează„ a precizat pentru webmed John Hanifin, medic și director asociat al  Thomas Jefferson University’s Light Research Program. 

„Lumina albastră„ inamicul sănătății noastre, pe timp de noapte

Până în epoca industrială, adică secolul al XIX lea, oamenii obișnuiau să doarmă în două etape. Prima dintre acestea începea seara, odată cu lăsarea întunericului, adică în jur de ora 7-8 seara iarna și 9-10 seara în timpul verii. În  jur de ora 1.00 antemeridian, urma o perioadă de veghe în care oamenii se trezeau. După o oră de veghe, somnul era continuat până în jur de 5-6 dimineața. Odată cu iluminatul locuințelor dar mai ales odată cu apariția surselor de petrecere a timpului liber, precum radioul sau televizorul, somnul în două etape a dispărut.

Oamenii stau până mai târziu și folosesc lumina artificială pentru a-și continua activitățile chiar și după lăsarea întunericului. În era digitală, abundența gadgeturilor, prezența internetului în toate locuințele și colțurile lumii, țin tot mai mult oamenii în fața ecranelor cu lumină albastră, pe timpul nopții.

Dacă utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor, laptop-urilor sau a calculatorelor pe timpul zilei nu este neapărat o problemă, evident dacă nu există o utilizare excesivă, pe timpul nopții poate duce la complicații serioase pentru organism. Prima dintre acestea este tulburarea somnului. Expunerea la lumina albastră pe timpul nopții afectează producția de melatonină, un hormon foarte important care are rolul de alternare a stării de veghe cu cea de somn. Tulburarea producției de melatonină duce la tulburări de somn, precum insomnie și întreruperea ciclurilor circadiene. Pe termen lung, această întrerupere a ciclurilor circadiene, ca o consecință a expunerii repetate la lumină albastră pe timpul nopții înainte de culcare, duce la boli grave precum diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer sau disfuncții cognitive. 

Cum ne poate îmbolnăvi poluarea luminoasă

Poluarea luminoasă care a devenit o problemă tot mai gravă în era digitală, fie că vorbim de iluminatul exterior, cel interior al locuinței sau despre lumina albastră a dispozitivelor, poate cauza probleme deosebit de serioase pe termen lung.

De exemplu, Randy Nelson, un medic și om de știință în domeniul neurologiei de la West Virginia University spune că între poluarea luminoasă și creșterea riscului de cancer la sâng este o legătură foarte strânsă. Acesta a participat la realizarea unui studiu asupra a peste 100.000 de profesori din California, privind impactul poluării luminoase asupra organismului. Rezultatele au indicat faptul că femeile care trăiau în zonele cu poluare luminoasă accentuată aveau un risc cu 12% mai mare de a dezvolta cancer la sân.

Riscurile produse de poluarea luminoasă sunt mai mare cu 2% decât cele cauzate de alimente ultra-procesate, arată același studiu. Totodată expunerea pe termen lung, la lumină, în timpul nopții, arată un studiu recent, comportă riscuri mai mari de îmbolnăvire decât consumul de alcool sau obezitatea. În plus, cercetările au demonstrat că iluminatul nocturn, fie în exterior, fie în interior, întrerupe ciclurile circadiene, crește inflamația în organism, afectează diviziunea celulară și are rol de supresor al melatoninei cunoscut drept „hormonul întunericului”.

Un alt studiu de această dată din China, indică faptul că oamenii care trăiesc în cele mai luminate zone au un risc de a face diabet cu 28% mai mare. Oamenii de știință chinezi spun că peste 9 milioane de chinezi suferă de diabet din cauza poluării luminoase. 

Alimente care curăță plămânii și scad riscul de astm, bronșită sau BPOC

Alimente care curăță plămânii. Detoxifierea plămânilor este esențială pentru menținerea sănătății respiratorii, în special în aceste vremuri în care expunerea la poluanți, toxine și alergeni este larg răspândită, scrie doctorulzilei.ro.

De-a lungul timpului, substanțele nocive precum poluanții aerului, fumul de țigară și substanțele chimice industriale se pot acumula în plămâni, ceea ce duce la inflamație, acumulare de mucus și afectarea funcției pulmonare.

Detoxifierea plămânilor ajută la eliminarea acestor toxine, reducând riscul bolilor respiratorii cronice precum astmul, bronșita și BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică). Detoxifierea întărește, de asemenea, capacitatea plămânilor de a filtra agenții patogeni și particulele dăunătoare, întărind sistemul imunitar și sporind rezistența la infecții.

1.Usturoiul

Usturoiul conține alicină, un compus cu proprietăți puternice antiinflamatorii, antibacteriene și antioxidante. Ajută la reducerea inflamației pulmonare, la combaterea infecțiilor și la promovarea expulzării mucusului din plămâni.

Consumul regulat de usturoi poate întări sistemul imunitar și poate îmbunătăți sănătatea respiratorie generală, făcându-l un aliment puternic detoxifiant.

2. Ghimbirul

Ghimbirul este renumit pentru capacitatea sa de a calma problemele respiratorii prin reducerea inflamației căilor respiratorii. Ajută la descompunerea și la eliminarea mucusului, facilitând eliminarea toxinelor de către plămâni.

Compușii antiinflamatori naturali ai ghimbirului, cum ar fi gingerolul, ajută, de asemenea, la protejarea plămânilor de iritanti și poluanți.

3. Turmericul

Turmericul este bogat în curcumină, un puternic antiinflamator și antioxidant. Curcumina ajută la reducerea inflamației plămânilor, neutralizează radicalii liberi nocivi și susține procesele naturale de detoxifiere ale organismului. Consumul regulat de turmeric poate îmbunătăți funcția pulmonară, poate proteja împotriva bolilor pulmonare și poate ajuta la detoxifierea substanțelor nocive din plămâni.

4. Ceaiul verde

Ceaiul verde este încărcat cu catechine, antioxidanți care ajută la reducerea inflamației plămânilor și protejează împotriva daunelor oxidative cauzate de poluanți și toxine.

Consumul de ceai verde poate îmbunătăți sănătatea plămânilor prin reducerea riscului de boli respiratorii cronice, îmbunătățirea funcției pulmonare și sprijinirea căilor naturale de detoxifiere ale organismului.

Impresionant! O bunicuță merge zilnic într-un magazin ca să citească
Articolul anterior
Internet fără griji pentru copii și părinți
Articolul următor
Close menu