Chirurgul-plastician Anatolie Taran a participat la cel de-al 16-lea Congres al Asociației Chirurgilor Plasticieni din România!

Un eveniment de amploare, cu participarea specialiștilor din România și din străinătate, a avut loc recent la București. La cel de-al XVI-lea Congres al Asociației Chirurgilor Plasticieni din România, chirurgul plastician, Doctorul habilitat în  Științe Medicale Anatolie Taran, a detaliat în fața auditoriului rezultatele clinice obținute în domeniul chirurgiei plastice reconstructive, folosind tehnica expansiunii tisulare cu expandoare de silicon în reconstrucția suprafețelor cicatriceale mari, complicate și inestetice.

separator
Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 18-20 aprilie 2019 , sub egida Academiei Române de Științe Medicale și a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, fiind o inițiativă comună a Asociației Chirurgilor Plastici din România, în colaborare cu partenerul său științific, Clubul de Excelență în Chirurgia Estetică.

Programul științific a reunit specialiști din România și din afara ei și a urmărit să ofere, prin intermediul a numeroase conferințe, prezentări de caz și discuții interactive, o analiză cuprinzătoare a celor mai actuale subiecte din domeniile chirurgiei plastice, estetice și microchirurgiei reconstructive, dermatologiei și terapiei intensive.

Doctorul habilitat în Științe Medicale Anatolie Taran și Alina Harea, studenta anului V, de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, au prezentat performanțele clinice cu tematica “The Algorithm of Application of the Tissue Expansion method in the Plastic Surgery of the Posttraumatic Sequelae”.Expansiunea tisulară prezintă o tehnică modernă în domeniul chirurgiei plastice reconstructive, menită să atenueze consecințele, complicațiile și defectele inestetice ale suprafețelor cicatriceale largi, cu diverse localizări: pe membrele superioare, inferioare, trunchi, cap.

Metoda a fost una aplicată cu succes, de către chirurgul-pastician Anatolie Taran, pe parcursul a 6 ani, în perioada anilor 2014 – 2018, la Centrul Republican de leziuni termice.

40 de pacienţi, în vârstă de 13-49 ani, femei și bărbați, cu traume combustionale sau leziuni traumatice, ce au dezvoltat platouri cicatriciale largi şi contracturi articulare, au beneficiat de procedura de dermotenzie după introducerea expandoarelor de silicon. Alți pacienți au fost supuși expansiunii tisulare din cauza prezenței unui nev gigant, după electrotraumă sau cicatrice după flegmon cu sepsis.

Rezultatele obținute sunt asemănătoare cu cele menționate în literatura de specialitate, cu o rată a succesului de 100%. La 10% au apărut complicații minore, cu rezolvare ulterioară a cazurilor. Expansiunea tisulară este un procedeu interesant în chirurgia plastică reconstructivă. La ora actuală, aceasta este cea mai efectivă metodă în domeniul reconstrucţiei oferind rezultate benefice şi pe
termen îndelungat. Pacienţii se bucură de o schimbare uimitoare, beneficii psihologice și reintegrare în societate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Protest la Primărie. Un producător autohton de produse lactate a vărsat o tonă de lapte pe trotuar
Articolul anterior
Inovație revoluționară cu efect de ultra-întinerire: Noua linie cosmetică profesională INFINITY a fost lansată și în țara noastră!
Articolul următor