Un eveniment de amploare, cu participarea specialiștilor din România și din străinătate, a avut loc recent la București. La cel de-al XVI-lea Congres al Asociației Chirurgilor Plasticieni din România, chirurgul plastician, Doctorul habilitat în Științe Medicale Anatolie Taran, a detaliat în fața auditoriului rezultatele clinice obținute în domeniul chirurgiei plastice reconstructive, folosind tehnica expansiunii tisulare cu expandoare de silicon în reconstrucția suprafețelor cicatriceale mari, complicate și inestetice.
Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 18-20 aprilie 2019 , sub egida Academiei Române de Științe Medicale și a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, fiind o inițiativă comună a Asociației Chirurgilor Plastici din România, în colaborare cu partenerul său științific, Clubul de Excelență în Chirurgia Estetică.Programul științific a reunit specialiști din România și din afara ei și a urmărit să ofere, prin intermediul a numeroase conferințe, prezentări de caz și discuții interactive, o analiză cuprinzătoare a celor mai actuale subiecte din domeniile chirurgiei plastice, estetice și microchirurgiei reconstructive, dermatologiei și terapiei intensive.
Doctorul habilitat în Științe Medicale Anatolie Taran și Alina Harea, studenta anului V, de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, au prezentat performanțele clinice cu tematica “The Algorithm of Application of the Tissue Expansion method in the Plastic Surgery of the Posttraumatic Sequelae”.Expansiunea tisulară prezintă o tehnică modernă în domeniul chirurgiei plastice reconstructive, menită să atenueze consecințele, complicațiile și defectele inestetice ale suprafețelor cicatriceale largi, cu diverse localizări: pe membrele superioare, inferioare, trunchi, cap.
Metoda a fost una aplicată cu succes, de către chirurgul-pastician Anatolie Taran, pe parcursul a 6 ani, în perioada anilor 2014 – 2018, la Centrul Republican de leziuni termice.
40 de pacienţi, în vârstă de 13-49 ani, femei și bărbați, cu traume combustionale sau leziuni traumatice, ce au dezvoltat platouri cicatriciale largi şi contracturi articulare, au beneficiat de procedura de dermotenzie după introducerea expandoarelor de silicon. Alți pacienți au fost supuși expansiunii tisulare din cauza prezenței unui nev gigant, după electrotraumă sau cicatrice după flegmon cu sepsis.
Rezultatele obținute sunt asemănătoare cu cele menționate în literatura de specialitate, cu o rată a succesului de 100%. La 10% au apărut complicații minore, cu rezolvare ulterioară a cazurilor. Expansiunea tisulară este un procedeu interesant în chirurgia plastică reconstructivă. La ora actuală, aceasta este cea mai efectivă metodă în domeniul reconstrucţiei oferind rezultate benefice şi pe
termen îndelungat. Pacienţii se bucură de o schimbare uimitoare, beneficii psihologice și reintegrare în societate.