Contracepția după naștere

Unul dintre cele mai cunoscute mituri legate de perioada post-natală este faptul că atunci când alăptezi, nu poți rămâne însărcinată și, drept urmare, nu ai nevoie de măsuri de contracepție. În ciuda acestei ipoteze răspândite, fiecare corp în parte funcționează diferit, inclusiv în ceea ce privește metodele de prevenire a unei sarcini. Primul pas în găsirea soluției perfecte în acest sens este o programare la medicul ginecolog. Acesta este singurul în măsură care poate spune care este cel mai bun moment pentru reînceperea vieții intime și ce modalități de preventie sunt potrivite pentru fiecare cuplu în parte.

separator
Spermicidele
Una dintre cele mai recomandate metode de contracepție după naștere sunt spermicidele. Administrate corect, acestea au un grad ridicat de protecție împotriva unei sarcini. Ele funcționează prin distrugerea membranei spermatozoizilor. De cele mai multe ori, acestea sunt disponibile sub forma unor ovule ușor de introdus în vagin datorită formei anatomice. Mai mult de atât, spre deosebire de alte metode, acestea contribuie la lubrifierea vaginală. Spre deosebire de pastilele anticoncepționale obișnuite, substanța spermicidă din acestea nu are bază hormonală și nici nu trece în laptele matern. Comparativ cu un prezervativ, de exemplu, care necesită întreruperea preludiului, ovulele de contracepție locală se introduc în vagin înainte de începerea actului sexual și nu se scot la final.

Pastilele anticoncepționale
Cele mai multe dintre pilule nu sunt recomandate după naștere femeilor care alăptează pentru că substanțele active din ele pot trece în laptele matern și pot afecta dezvoltarea bebelușului. Cu toate acestea, medicul ginecolog poate recomanda monopilule, pastile anticoncepționale cu progesteron. Eficiența acestora este ceva mai scăzută și trebuie luate cu strictețe în fiecare zi la aceeași oră, fără excepție.Prezervativul
Aceasta este una dintre cele mai utilizate metode de contracepție pentru că, așa cum bine știți, protejează atât împotriva sarcinilor neplanificate, cât și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Deși eficiența acestuia este ridicată, utlizarea prezervativului nu este foarte indicată în primele luni după naștere. Lubrifierea naturală poate fi mai scăzută și pot fi prezente încă leziuni care prezintă un risc ridicat de infecție.

Steriletul
Un astfel de dispozitiv poate fi folosit inclusiv în perioada alăptării și poate proteja până la 10 ani împotriva unei sarcini neplanificate, în funcție de specificul fiecărui dispozitiv în parte. Deși pare o metodă foarte comună, printre riscurile folosirii unui sterilet se numără dureri abdominale, sângerări și modificarea fluxului menstrual. Totuși, steriletul poate fi reintrodus după naștere doar după o perioadă de timp, mai lungă sau mai scurtă, în funcție de fiecare organism.

Contraceptivele injectabile
Această metodă de prevenție este considerată a fi foarte sigură și trebuie readministrată o dată la trei luni. Deși rata de succes este destul de mare, efectele adverse sunt considerabile. Menstruația se poate deregla, apar durerile de cap iar libidoul poate fi destul de scăzut. Mai mult de atât, după întreruperea tratamentului, fertilitatea revine destul de greu. Uneori, organismul are nevoie de până la un an de zile ca să fie pregătit pentru o nouă sarcină.

Ai grijă de tine și de sănătatea ta!

Sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Apartamente mai ieftine în Chișinău. Află cât costă un metru pătrat
Articolul anterior
Cât va costa carnea de miel în acest an pentru masa de Paște
Articolul următor