Focar îngrijorător de coronavirus în Italia. În scop de prevenție și minimizare a răspândirii infecției, toate țările înăspresc controalele la frontieră. Cetățenii suspecți sunt testați și plasați în carantină. În Italia, se află o importantă diasporă de moldoveni. Punctele de traversare a frontierelor de stat nu sunt dotate cu mijloace tehnice necesare pentru detectarea preliminară a persoanelor infectate. Moldova e în pericol? Oamenii sunt în panică, atât cei rămași în țară, cât și cei plecați.
Potrivit Alei Nemerenco, Ministru al Sănătății din Guvernul Sandu, în ceea ce privește Moldova, lucrurile nu sunt deloc optimiste. Și da, ar fi cazul să ne alarmăm și să luăm măsuri, deoarece, potrivit expertei, ,,coronavirusul e foarte aproape de Moldova”. Iată ce menționează Ala Nemerenco, pe pagina sa de facebook:,,2 decese (cu vârsta de 75 și 78 ani) și 60 infectați cu coronavirus au fost înregistrați la sfârșitul zilei de ieri în Italia. Cazurile sunt din nordul Italiei, majoritar în regiunile Lombardia și Veneto, care reprezintă inima industrială a țării. Toate școlile au fost închise, evenimentele contramandate. 10 orașe sunt izolate în carantină. În Lombardia sunt 46 pacienți, 11 – în Veneto și câte unul în Piemonte și Umbria. 5 persoane infectate sunt medici și asistenți. Să nu uităm că în Italia se află un număr foarte mare de cetățeni ai RM la muncă și mulți din ei – în regiunile afectate.
Cel târziu sâmbătă după amează premierul Chicu ar fi trebuit să convoace ședința Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică, în care Ministerul Sănătății sa prezinte un Plan de măsuri concret de prevenire a răspândirii coronavirusului în legătură cu situația de criză din Italia.
Interesant, se aplică pasagerilor de pe zborurile din Italia la intrarea în aeroportul Chișinău scanarea termometrică pentru depistarea temperaturii febrile? (Apropo, în Minsk fiecare pasager aterizat este scanat de 3 ori – la ieșirea de pe navă, la intrarea în aeroport și la trecerea pe zona internațională dacă e în tranzit). Dar la punctele terestre de trecere Albița/Sculeni/Oancea și tren Ungheni? Pînă în prezent nu îndeplinește nimeni la intrarea în țară anchetă în care ar declara țara/localitatea de unde călătorește. Asta ar fi trebuit s-o facă ai noștri deja de ieri. În afară de toate măsurile care se cer organizate în așa situații conform ghidurilor, e necesară crearea unei Celule de criza (de tip Task Force) la Ambasada Republicii Moldova în Italia, căreia ministerul de resort împreuna cu cel de Externe îi va delega sarcini concrete. Ministerul sau Agenția de Sănătate Publică trebuie să între urgent în contact cu autoritățile sanitare italiene pentru schimb de informații care ar ajuta la măsurile de stopare a raspandirii coronavirusului. Și multe alte măsuri foarte specifice cu care nu am să vă obosesc. Totodată, cetățenilor noștri trebuie să li se recomande prin intermediul ambasadei să țină cont de toate indicațiile autorităților sanitare italiene și sa-și anuleze călătoriile spre casă, pe cât e posibil. Chiar și din motivul că dacă contactează boala, în Italia șansele de însănătoșire sunt mult mai mari. De asemenea cetățenilor de aici – să-și contramandeze călătoriile spre aceste zone, iar dacă pleacă, să primească buclete cu toate Instrucțiunile cum să se comporte, inclusiv telefoanele liniilor verzi din Italia.
Dar toate acestea s-ar fi întâmplat în orice altă țara, numai nu la noi. La noi, ca în povestea cu lampa lui Alladin – “В Багдаде все спокойно». Noapte buna, Moldova! Pînă la primul coronavirus, care e foarte aproape… 😞”, a scris Ala Nemerenco.
Potrivit ministrei, o sursa directă de informație o putem accesa aici – transmite frecvent recomandările autorităților italiene.
Maria Marian, prezentatoare, emisiunea ,,Fii sănătos”, Jurnal TV, a enunțat câteva întrebări pe care, cu siguranță, și le pune orice cetățean responsabil, în acest moment:
,,Întrebări absolut firești referitor la situația din Italia:
1. Ce măsuri există/se iau la aeroportul din Chișinău și punctele de intrare în țară cu persoanele care vin din Italia?
2. Cât de pregătiți suntem în realitate?
3. Ce facem cu persoanele suspecte? Carantină? Unde? Cum?
4. Cum aș putea să îmi protejez familia?
5. Câte teste pentru confirmarea Covid-19 există la Chișinău? Ce număr de eventuale cazuri suspecte acoperă?
6. Ce instituții medicale sunt, cu adevărat, pregătite să preia bolnavi spre îngrijire?
Și lista de îngrijorări e luuungă!
Cui le adresăm? În cine să avem încredere?”.