Coronavirus. Moldova e în pericol? Cetățenii noștri care sosesc din Italia, nu sunt verificați în niciun fel la vamă

Focar îngrijorător de coronavirus în Italia. În scop de prevenție și minimizare a răspândirii infecției, toate țările înăspresc controalele la frontieră. Cetățenii suspecți sunt testați și plasați în carantină. În Italia, se află o importantă diasporă de moldoveni. Punctele de traversare a frontierelor de stat nu sunt dotate cu mijloace tehnice necesare pentru detectarea preliminară a persoanelor infectate. Moldova e în pericol? Oamenii sunt în panică, atât cei rămași în țară, cât și cei plecați.

separator
Potrivit Alei Nemerenco, Ministru al Sănătății din Guvernul Sandu, în ceea ce privește Moldova, lucrurile nu sunt deloc optimiste. Și da, ar fi cazul să ne alarmăm și să luăm măsuri, deoarece, potrivit expertei, ,,coronavirusul e foarte aproape de Moldova”. Iată ce menționează Ala Nemerenco, pe pagina sa de facebook:

,,2 decese (cu vârsta de 75 și 78 ani) și 60 infectați cu coronavirus au fost înregistrați la sfârșitul zilei de ieri în Italia. Cazurile sunt din nordul Italiei, majoritar în regiunile Lombardia și Veneto, care reprezintă inima industrială a țării. Toate școlile au fost închise, evenimentele contramandate. 10 orașe sunt izolate în carantină. În Lombardia sunt 46 pacienți, 11 – în Veneto și câte unul în Piemonte și Umbria. 5 persoane infectate sunt medici și asistenți. Să nu uităm că în Italia se află un număr foarte mare de cetățeni ai RM la muncă și mulți din ei – în regiunile afectate.

Cel târziu sâmbătă după amează premierul Chicu ar fi trebuit să convoace ședința Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică, în care Ministerul Sănătății sa prezinte un Plan de măsuri concret de prevenire a răspândirii coronavirusului în legătură cu situația de criză din Italia.

Interesant, se aplică pasagerilor de pe zborurile din Italia la intrarea în aeroportul Chișinău scanarea termometrică pentru depistarea temperaturii febrile? (Apropo, în Minsk fiecare pasager aterizat este scanat de 3 ori – la ieșirea de pe navă, la intrarea în aeroport și la trecerea pe zona internațională dacă e în tranzit). Dar la punctele terestre de trecere Albița/Sculeni/Oancea și tren Ungheni? Pînă în prezent nu îndeplinește nimeni la intrarea în țară anchetă în care ar declara țara/localitatea de unde călătorește. Asta ar fi trebuit s-o facă ai noștri deja de ieri. În afară de toate măsurile care se cer organizate în așa situații conform ghidurilor, e necesară crearea unei Celule de criza (de tip Task Force) la Ambasada Republicii Moldova în Italia, căreia ministerul de resort împreuna cu cel de Externe îi va delega sarcini concrete. Ministerul sau Agenția de Sănătate Publică trebuie să între urgent în contact cu autoritățile sanitare italiene pentru schimb de informații care ar ajuta la măsurile de stopare a raspandirii coronavirusului. Și multe alte măsuri foarte specifice cu care nu am să vă obosesc. Totodată, cetățenilor noștri trebuie să li se recomande prin intermediul ambasadei să țină cont de toate indicațiile autorităților sanitare italiene și sa-și anuleze călătoriile spre casă, pe cât e posibil. Chiar și din motivul că dacă contactează boala, în Italia șansele de însănătoșire sunt mult mai mari. De asemenea cetățenilor de aici – să-și contramandeze călătoriile spre aceste zone, iar dacă pleacă, să primească buclete cu toate Instrucțiunile cum să se comporte, inclusiv telefoanele liniilor verzi din Italia.

Dar toate acestea s-ar fi întâmplat în orice altă țara, numai nu la noi. La noi, ca în povestea cu lampa lui Alladin – “В Багдаде все спокойно». Noapte buna, Moldova! Pînă la primul coronavirus, care e foarte aproape… 😞”, a scris Ala Nemerenco.

Potrivit ministrei, o sursa directă de informație o putem accesa aici – transmite frecvent recomandările autorităților italiene.

Maria Marian, prezentatoare, emisiunea ,,Fii sănătos”, Jurnal TV, a enunțat câteva întrebări pe care, cu siguranță, și le pune orice cetățean responsabil, în acest moment:

,,Întrebări absolut firești referitor la situația din Italia:

1. Ce măsuri există/se iau la aeroportul din Chișinău și punctele de intrare în țară cu persoanele care vin din Italia?

2. Cât de pregătiți suntem în realitate?

3. Ce facem cu persoanele suspecte? Carantină? Unde? Cum?

4. Cum aș putea să îmi protejez familia?

5. Câte teste pentru confirmarea Covid-19 există la Chișinău? Ce număr de eventuale cazuri suspecte acoperă?

6. Ce instituții medicale sunt, cu adevărat, pregătite să preia bolnavi spre îngrijire?

Și lista de îngrijorări e luuungă!

Cui le adresăm? În cine să avem încredere?”.

O substanță chimică prezentă în produse de curățenie și folosită în curățătorii poate cauza Parkinson

Un studiu recent a stabilit că între o substanță chimică folosită în multe produse de curățenie și Parkinson există o legătură clară.

produse de curățenie

Este vorba despre Tricloretilenă (TCE), un solvent utilizat pe scară largă de peste un secol în scopuri industriale, de consum, militare și medicale. Cercetarea a arătat că tricloretilena pătrunde cu ușurință în creier și în țesuturile corpului și duce la pierderea selectivă a celulelor nervoase producătoare de dopamină, un semn distinctiv al bolii Parkinson.

Oamenii pot fi expuși la TCE utilizând un produs care îl are printre ingrediente sau lucrând într-un mediu în care substanța chimică este prezentă. În plus, substanța poate contamina atât aerul, solul, cât și apa, iar efectele pot apărea la ani, chiar zeci de ani distanță.

Studiile anterioare asociază expunerea prelungită la TCE cu un risc crescut de cancer de rinichi, cancer de ficat, limfom non-Hodgkin, dar și avorturi spontane.

Tricloretilena a fost folosită pentru îndepărtarea vopselei, curățarea chimică, decofeinizarea cafelei, curățarea electronicelor și cipurilor computerelor, corectarea greșelilor de tastare atunci când se folosea mașina de scris și anestezierea pacienților.

Chiar dacă utilizarea tricloretilenei s-a redus în timp, substanța este încă folosită pentru degresarea metalelor și curățarea petelor, în curățătorii, avertizează oamenii de știință de la Universitatea Rochester, conform Science Alert. Aceștia cer ca substanța să fie complet interzisă.

În UE și anumite state din SUA, folosirea TCE e restricționată. La nivel mondial, însă, continuă să fie folosită în cantități periculoase, în special în China. Chiar și în teritoriile în care folosirea substanței e interzisă, oamenii tot sunt expuși la ea din cauza contaminării continue a apei și solului, susțin experții din spatele studiului.

„Numărul oamenilor cu boala Parkinson s-a dublat în ultimii 30 de ani. Și, dacă nu vor fi schimbări, se va dubla iar până în 2040,”, avertizează autorii studiului publicat de Journal of Parkinson’s Disease.

sursa

În Moldova, scade numărul infectărilor cu Covid 19 și gripă sezonieră

În Republica Moldova se atestă o descreștere a numărului cazurilor de Covid-19 și de gripă sezonieră.

Astfel, în a 11-a săptămână, 13-19 martie, au fost înregistrate 2 373 de cazuri de COVID-19, în scădere cu 16,3% față de săptămâna anterioară, 37 de cazuri de gripă, cu circa 23% mai puține, și 357 – infecții respiratorii acute severe (SARI). În același timp a crescut numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS), cu 5,4%, fiind înregistrate 8 251 de cazuri.

De asemenea, numărul de spitalizări din cauza infecțiilor respiratorii virale acute a scăzut cu circa 6%, tendință care se menține pe parcursul a patru săptămâni consecutive. Respectiv, în instituțiile medico-sanitare au fost internate 255 de persoane cu IARCS și 24 cu gripă.

Majoritatea internărilor sunt în rândul copiilor de până la patru ani.Informăm că, nu au fost înregistrate decese provocate de gripă.

În total, în acest sezon, au fost confirmate 1 854 cazuri de gripă, 240 773 – IARCS și 10 058– SARI.

Un nou medicament creat în SUA a vindecat de leucemie mai mulți pacienți gravi, aflați în fază terminală

Pacienții bolnavi de leucemie în fază terminală care nu răspund la tratamente au acum o nouă șansă să se videce mulțumită unei pilule experimentale numite revumenib, informează Euronews.

How Palliative Works with Leukemia and Lymphoma

Acest medicament a eliminat complet cancerul în cazul unei treimi dintre pacienții care au participat la un studiu clinic mult așteptat în SUA, transmite Digi24.ro.

Cu toate că nu toți pacienții au prezentat o remisie completă a cancerului, oamenii de știință își păstrează speranța că rezultatele pe care le-au obținut indică faptul că pilula ar putea să devină leacul pentru leucemie în viitorul apropiat.

„Suntem incredibil de optimiști în privința rezultatelor pacienților care au primit acest medicament. Aceasta era ultima lor șansă”, a spus coautorul studiului Dr. Ghayas Issa, un medic specializat în tratarea leucemiei de la Centrul pentru Cancer MD Anderson al Universității din Texas.

„Au obținut progrese pe mai multe linii de terapie, iar la o parte dintre ei, în jur de jumătate, celulele canceroase au dispărut din măduva osoasoă”, a spus doctorul pentru Euronews.

Cum funcționează pilula experimentală

Leucemia mieloidă acută (LMA) este un tip de cancer care atacă măduva osoasă, acolo unde sunt produse celulele sangvine, și provoacă apariția celulelor anormale.

Revumenib este o nouă clasă de terapie direcționată pentru leucemia acută care inhibă o proteină numită „menin”. Medicamentul reprogramează celulele canceroase înapoi în celule normale.

regina Maxima în vizită la un centru medical din SUA

Proteina face parte din mașinăria complexă care este atacată de celulele canceroase și care declanșează transformarea celulelor sangvine normale în cele anormale. Prin folosirea pilulei revumenib, potrivit doctorului Issa, motorul este oprit și celulele canceroase devin celule normale din nou, ceea ce rezultă în remisia bolii.

Formula aceasta a salvat deja viața a 18 pacienți care au luat parte la experiment și ale căror rezultate promițătoare au fost publicate luna aceasta în revista Nature. Rezultatele preliminare au arătat că 53% dintre pacienți au răspuns la tratament, iar în 30% dintre cazuri boala a intrat în remisie, cancerul nemaifiind detectat în sânge.

„Aceasta este o cu siguranță o realizare uriașă și este rezultatul mai multor ani de cercetare. Multe grupuri au lucrat din greu în laborator pentru a înțelege ce provoacă aceste leucemii”, a explicat Issa.

Doctorul a explicat, însă, că medicamentul nu funcționează pentru toți pacienții. Se estimează că mutațiile pe care le vindecă noua pilulă au loc în 30-40% dintre pacienții care suferă de LMA.

„Eram disperată. Am simțit că moartea era iminentă”

Printre cei 68 de pacienți din 9 spitale americane care au participat la prima fază a experimentului se numără și arhitectul lituanian Algimante Daugeliate, în vârstă de 23 de ani, diagnosticată cu leucemie.

Pacienta a făcut două transplanturi de măduvă osoasă de la sora ei, dar toate celelalte tratamente au eșuat. Doctorii ei au luat chiar în considerare să îi ofere îngrijire paliativă pentru a-i ușura suferința.

„Eram disperată. Era ca și când trăiam un film oribil. Am simțit că moartea era iminentă și aveam doar 21 de ani”, a spus ea pentru El Pais.

Însă, odată ce a început tratementul cu revumenib acum doi ani, Daugeliate s-a recuperat complet. De atunci, ea a putut să aibă o viață normală, a absolvit facultatea și a început să lucreze pentru un studio de arhitectură din Copenhaga.

Studiul este încă la început, iar rezultatele sunt preliminare. În prima fază a experimentului, cercetătorii au testat cât de sigură este utilizarea medicamentului pentru a descoperi doza maximă care poate fi administrată pacienților fără apariția efectelor secundare.

Faza a doua a studiului este în desfășurare, doctorii vor testa eficiența pilulei revumenib.

Regizorul Quentin Tarantino a devenit tată pentru prima oară, la 56 de ani
Articolul anterior
Ultimul bilanț. Cazurile de coronavirus din Italia cresc de la o oră la alta. 132 infectaţi, 26 la terapie intensivă
Articolul următor