Pare imposibil, nu-i așa? Dar să știți că totuși această afecțiune se înâlnește la unul din 870 de bărbați – în vreme ce incidența cancerului la femei este de unu la opt.
Statisticile spun că, deși trei sferturi dintre bărbați știu că această formă de cancer se poate dezvolta și la bărbați, doar un sfert dintre ei verifică, periodic, dacă semnele bolii nu au apărut cumva. Incidența de 100 de ori mai mică a cancerului la sân la bărbați (față de femei) îi face pe aceștia să nu fie suficient de vigilenți cu propria lor stare de sănătate.
Cancerul de sân la bărbați – ce semne trebuie urmărite?
Cancerul de sân la bărbați este un cancer rar, care se formează în țesutul mamar al bărbaților.
Orice schimbare neobișnuită în zona sânilor poate fi semnul dezvoltării unui cancer mamar. De obicei, tumora se dezvoltă în țesuturile mamare din spatele mameloanelor. Potrivit Clinicii Mayo, din Statele Unite, îngroșarea țesutului mamar este unul dintre primele semne ce pot fi observate în cazul în care există suspiciunea de a se fi instalat cancerul de sân la bărbați. Acea bucată de țesut îngroșată nu mai răspunde la stimulii de durere și se simte tare atunci când se apucă între degete.
Modificările la nivelul pielii pot fi și ele semne ale apariției unui cancer mamar. Dacă pielea din jurul mamelornului devine mai tare, mai roșie sau mai umflată și dacă se observă o roșeață neobișnuită pe anumite zone ale pielii care acoperă sânul, atunci e cazul să se efectueze investigații amănunțite.
O durere sau o erupție care nu dispare, în jurul mamelonului, reprezintă alte semne de luat în seamă.
Iar dacă sfârcul se înroșește, se zbârcește, începe să se rotească sau se adâncește în țesutul din jurul lui – există un risc foarte mare de a fi se fi instalat cancerul de sân la bărbați.
O altă categorie de semne care trebuie să îngrijoreze bărbatul este aceea a scurgerilor care apar – un lichid semi-vâscos, asemănător cu scurgerile mamelonare, uneori sanguinolente, care apar la femeile diagnosticate cu diferite boli ale sânului, inclusiv cu cancer de sân.
Pe lângă aceste simptome, umflăturile mici din axilă, care indică glandele umflate, ar trebui de asemenea tratate ca un semn de avertizare.
Cancerul de sân la bărbați – care sunt grupurile de risc?
Această formă de cancer este mai des întâlnită la bărbații în vârstă, dar ea poate să apară la orice vârstă, chiar și în perioada copilăriei. Bărbații diagnosticați cu cancer de sân într-un stadiu incipient au șanse mai bune de vindecare.
Tratamentul implică, de obicei, intervenția chirurgicală, pentru a îndepărta țesutul mamar afectat de tumoră, dar atunci când această operație prezintă și alți factori de risc, se recomandă citostatice și/ sau radioterapie.