De ce e bine să consumi nuci verzi

Deosebit de benefic pentru sănătate, miezul de nucă este o sursă excelentă de microelemente şi anume mangan, cupru, magneziu, zinc, fier, calciu, seleniu; vitamine – C, E, K, dar mai ales vitaminele grupului B, în special folaţi, B1, B2, B6; niacină, acizi graşi esenţiali Omega-3 şi proteine. Nucile au 654 de calorii per 100g produs şi 7g de fibre, fiind fructele cele mai bogate în cupru şi zinc.

separator
nuci-verzi-3o

Multă sănătate într-un miez de nucă!
• Consumul zilnic de nuci, întrucât sunt o sursă buna de acizi graşi Omega-3 şi multe vitamine, minerale, reduce cu 30% riscul unei boli coronariene, iar dacă mănânci cinci porţii de nuci verzi pe săptămână, se zice că, vei avea o inimă de atlet.

• Datorită conţinutului bogat în cupru, micoelement cu acţiune antiinflamatoare şi esenţial pentru absorbţia şi metabolizarea fierului, nucile sunt indicate în dieta celor cu anemie, reumatism şi artroze.

• De asemenea, zincul, abundent în miezul de nucă, contribuie la producerea insulinei, la reglarea nivelului de zahăr în sânge, vindecă leziunilă cutanate (eczeme, acnee), întăreşte imunitatea, stimulează creşterea.

• Graţie acizilor graşi Omega-3, antioxidanţilor, nucile sunt arme redutabile în lupta cu îmbătrânirea precoce, îmbunătăţesc funcţiile intelectuale.

• Un nou studiu arată că un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii în cazul diabetului zaharat de tip 2. Potrivit experţilor, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravării bolii.

• Nucile sunt considerate alimentele creierului, dar nu pentru forma miezului. Ele sunt bogate în acizi graşi Omega-3, Omega-6, dar şi acizi graşi mononesaturaţi. Cercetările moderne arată că nuca este un stimulent al memoriei şi este recomandată celor ce depun efort intelectual crescut. Pentru a spori capacitatea de memorare, în timpul perioadelor de învăţare intensă, examenelor, se pot consuma zilnic până la 10 nuci.

• Vitaminele grupului B, care laudă miezul de nucă, sunt importante pentru sănătatea fibrelor nervoase, previn migrenele, cataracta, oferă vitalitate părului şi pielii, participă activ la procesul de creştere şi dezvoltare la copii (în special vitamina B5 sau acidul pantotenic, găsit mult în nuci). În plus, acidul folic, sau vitamina B9, este important pentru femeile însărcinate şi cele care alăptează, întrucât previne malformaţii congenitale la făt, ajută la creşterea sănătoasă a copiilor.

• Nucile stimulează fertilitatea, datorită conţinutului de seleniu, dar şi spectrului larg de vitamine şi minerale pe care le conţin.

• Vitamina E, vitamina C, complexul de B-uri, potasiul, seleniul, zincul sînt elementele care conferă nucilor proprietăţi imunostimulatoare.nuci

De ce să mănânci nucile verzi cu miezul format:
• Vitamina C, cunoscută pentru efectul de stimulare a imunităţii, se găseşte doar în nucile verzi. Prin uscare, această vitamină dispare.

• Nucile uscate sunt mai concentrate în grăsimi per suta de grame. Nucile verzi conţin aproximativ 57% grăsimi, nucile uscate au 70% grăsimi.

• Din cauza cantităţii mai mari de apă şi a conţinutului mai mic de grăsimi, miezul de nuci proaspete, verzi se digeră mai uşor.

• Nucile verzi, digerate mai uşor şi consumate în cantitate mai mare, conţin mai puţine calorii (580 faţă de 100g de nuci uscate cu 690 de calorii).

• În schimb nucile uscate conţin cantităţi mai mari de vitamina E şi proteine.

• Nucile verzi se indică în anemie, datorită fierului: 3 mg/100 g

• Sunt sursă foarte bună de calciu: 94 mg calciu/100 g nuci verzi.

• Cele mai bune nuci uscate sunt acele care au mai puţin de şase luni de la cules, întrucât cu timpul are loc râncezirea uşoară a miezului de nucă din cauza oxidării lipidelor.

Nutrişioniştii recomandă consumul unei jumătăţi de ceaşcă de miez pe zi sau a 4-5 nuci zilnic atât tinerilor, adolescenţilor, cât şi adulţilor sau vârstnicilor.

Pentru a scoate miezul întreg, nucile se ţin în apă fierbinte până la răcirea ei, cam o oră. Apoi, se scot, se scurg, se şterg de apă şi se sparg.

Multă sănătate!

Abuzul de antibiotice – o provocare în domeniul sănătății publice din țara noastră

În ciuda eforturilor autorităților și a campaniilor de conștientizare, utilizarea incorectă sau excesivă a antibioticelor continuă să reprezinte un risc major, nu doar pentru sănătatea individuală, ci și pentru întreaga comunitate. În acest context, medicii îi atenționează pe oameni să nu folosească antibiotice fără prescripție, pentru că astfel sporește rezistența bacteriilor la acestea, scrie moldova1.md.

„Riscurile rezistenței la AB pot fi echivalate cu pierderi de vieți omenești și dacă spunem pe glob mor din cauza infecțiilor rezistente la AB, vorbim despre 700 de mii, dar dacă continuăm ritmul ăsta nerațional, riscăm ca în 2050 să creștem cifra la 10 milioane și asta se întâmplă pentru că ne-am obișnuit să considerăm că AB este o pastilă magică, care ne rezolvă toate întrebările”, a declarat asistentul universitar de la USMF, Valeria Cotelea.

Anume rezistența la antibiotice face ca infecțiile comune să devină din ce în ce mai greu de tratat. Și mai complicată devine situația când oamenii practică auto-medicația și tratează diverse simptome cu antibiotice fără a consulta un specialist, de multe ori bazându-se pe recomandările din cercul de prieteni sau pe informații de pe internet.

„Omul la orice infecție apelează la AB, dar infecția este și virală, majoritatea sunt virale, antibioticul este anume pentru bacterii. Aș vrea că oamenii să înțeleagă că luând un antibiotic în virus, face presiune pe bacteriile rezistente și luând AB nimicim toate bacteriile care sunt străjeri, sunt bune, de protecție”, a apus Valeria Cotelea.

Potrivit datelor statistice, antibioticele constituie peste 10 la sută din numărul total de medicamente administrate de moldoveni.

Iei cu tine telefonul la toaletă? Avertismentul medicilor

Medicii avertizează că, în mod normal, o vizită la toaletă nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute, asociind prelungirea acesteia timp îndelungat cu apariţia unor probleme de sănătate. Timpul parcă zboară când îţi faci de lucru pe telefon, scrie adevarul.ro.

Ataşamentul oamenilor faţă de telefoanele mobile a devenit aproape o obsesie pentru cei mai mulţi dintre noi, astfel că, trebuie să recunoaştem, ne este greu să ne mai dezlipim de el chiar şi pentru 10 minute, cât ar trebui să dureze, maximum, o vizită la toaletă.

Deşi pare un lucru inofensiv, medicii avertizează că statul prelungit pe toaletă poate cauza probleme de sănătate, favorizând apariția hemoroizilor, dar şi slăbirea muşchilor pelvieni. Acesta este motivul pentru care spun că nu ar trebui să ne mai luăm telefoanele mobile cu noi la toaletă, pentru că o incursiune scurtă, de 3 minute, s-ar putea transforma în 15-20 de minute dacă găsim ceva interesant de citit sau jucat pe dispozitiv.

Farah Monzur, profesor asistent de medicină și director al Centrului pentru Boli Inflamatorii Intestinale de la Stony Brook Medicine, în Long Island, New York, afirmă că oamenii nu ar trebui să petreacă pe toaletă mai mult de 5-10 minute, în medie.

„Oamenii care stau pe toaletă şi dau scroll au tendința de a pierde noțiunea timpului” a spus Farah Monzur, explicând faptul că, stând în această poziţie, îşi forţează muşchii pelvieni.

La rândul său, dr. Lai Xue, chirurg colorectal, spune că de fiecare dată îşi întreabă pacienţii care acuză probleme cât timp petrec pe toaletă.

„De ce este o problemă dacă stați mai mult? În primul rând, iată o scurtă lecție de fizică. Gravitația ne ține la sol pe Pământ, dar aceeași gravitație forțează, de asemenea, organismul să lucreze mai mult pentru a pompa sângele înapoi la inimă.

Scaunul deschis al toaletei, de formă ovală, comprimă fesele, menținând rectul într-o poziție mai joasă decât dacă ați sta pe canapea. Cu gravitația care trage jumătatea inferioară a corpului în jos, presiunea crescută afectează circulația sângelui. Se crează astfel o valoare unidirecțională în care sângele intră, dar nu se poate întoarce”, a explicat dr. Lai Xue riscul de apariţie a hemoroizilor.

Aşadar, atenţie cât timp petreceţi la toaletă! Dacă vreţi să vă încadraţi în intervalul recomandat de medici, aceştia spun că ar fi bine să nu aduceţi în baie nimic din ceea ce v-ar putea face să pierdeţi notiţiunea timpului, adică telefon, cărţi, reviste, cuvinte încrucişate etc.

Copiii din raioanele Hâncești și Cimișlia vor beneficia de servicii stomatologice gratuite

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, săptămâna curentă, vor fi prestate gratuit servicii stomatologice copiilor în mai multe localități din raioanele Hâncești și Cimișlia:

– în perioada 18-20 noiembrie – în Călmățui, Hâncești;

– în zilele de 21 și 22 noiembrie –  în Leușeni, Hâncești;

– pe 18 noiembrie – în Batâr, Cimișlia;

– în perioada 19-21 noiembrie – în Mihailovca, Cimișlia; 

– pe 22 noiembrie – în Selemet, Cimișlia.

Săptămâna trecută, peste 380 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Un gimnaziu din Anenii Noi s-a închis. O profesoară a fost testată pozitiv pentru Coronavirus
Articolul anterior
În magazinele din Chișinău, se vând struguri aduși din Turcia
Articolul următor