10 sfaturi împotriva cancerului la sân dezvăluite de medicul Angelinei Jolie

Fondatoarea Centrului Pink Lotus, medical Kristi Funk, cea care a devenit cunoscută în 2013 când a tratat-o pe Angelina Jolie, a mărturisit câteva trucuri de nutriţie şi stil de viaţă ce te pot ajuta să previi cancerul de sân. Kristi Funk a vorbit la show-ul TV “Good Morning America”, despre cele mai noi studii recomandate în lupta cancerului mamar.

separator

Mamografiile 3D – extrem de eficiente şi cu o precizie mult mai bună – sunt un pas important în lupta împotriva cancerului. Un studio recent a dezvăluit că acest tip de mamografie are cu 34% mai multe şanse să descopere cancerul la sân, decât mamografia 2D.

Cancerul se ascunde cel mai adesea în ţesut dens, deci poate fi mai greu de observant la o mamografie obişnuită. Pe când cea 3D îi ajută pe medici să aibă o imagine mult mai clară a ţesutului mamar.


Dr. Kristi Funk a mai vorbit despre o greşeală des întâlnită cu privire la cancerul de sân: faptul că acest tip de cancer este ereditar. Şi, totuşi, dacă întrebi pacienţii dacă au vreo rudă care are sau a avut cancer de sân, 85% vor răspunde negativ. Iar lumea medicală estimează că doar între 5 şi 10 % dintre femeile cu cancer la sân au moştenit mutaţiile genelor responsabile de cancer la sân.

Tocmai de aceea stilul de viaţă este atât de important. Dieta, exerciţiile fizice, atitudinea faţă de viaţă… lucruri pe care le putem controla.

Şi pentru că alimentaţia este atât de importantă, Dr. Funk recomandă 10 trucuri care reduc riscul de a face cancer la sân.

Mânâncă legume crucifere în fiecare zi

Broccoli, conopidă, kale, varză sau varză de Brussels, toate acestea sunt esenţiale împotriva cancerului la sân. Aceste legume au ingredient care distrug celulele canceroase, transformându-le în adevăraţi super eroi împotriva acestei maladii.

Fructe de pădure

Căpşunile, zmeura, coacăzele, afinele, murele şi orice alte fructe de pădure bogate în antioxidanţi şi fitonutrienţi distrug celulele canceroase, făcându-le pe acestea să se “sinucidă”. Medicul recomandă un shake făcut dintr-o ceaşcă de fructe de pădure congelate, pentru că astfel polifenolii se absorb mai bine în organism.

Consumă turmeric

Activat de piper negru (devine astfel cu 20% mai efficient), turmericul este un superaliment care ajută şi în lupta împotriva cancerului la sân. El poate fi adăugat în shake dimineaţa sau presărat în bolul cu cereale. Pentru că este liposolubil, este important să pui o grăsime sănătoasă în acel shake, de exemplu o lingură de seminţe de cânepă.

Introdu în alimentaţie agrişele

Agrişele pot fi consumate şi ca pudră. În urma unui studio cu 30 de alimente ce conţin antioxidanţi, s-a descoperit că agrişele au cea mai mare concentraţie, de 70% mai mare decât fructele goji.

Ciupercile

Ciupercile sunt şi ele o sursă incredibilă de nutrienţi benefice în prevenţia de cancer la sân.

Soia

Chiar dacă ani de zile lumea medicală a blamat soia şi a fost interzisă pacienţilor cu cancer la sân, după 5 studii realizate din 2009, s-a demonstrate contrariul. Tofu, edamame, tempeh sau laptele de soia ajută la prevenţia acestui tip de cancer.

Foloseşte săpun obișnuit

Săpunul antibacterial, omorând toţi microbii, te poate expune mai uşor toxinelor, de aceea Dr. Funk recomandă săpunurile normale.

Fă des curăţenie în casă

Este important să nu stai într-o casă cu mult praf. Aer curat, mobile fără praf, o casă îngrijită reprezintă un mediu mai sigur împotriva cancerului.

Mănâncă produse crescute ecologic

Este important să alegi alimente crescute natural. Pentru că acele fructe sau legume nu au toxine şi nu conţin substanţe toxice ce au fost asociate cu apariţia oricăror tipuri de cancer.

Sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Medicii le spuneau că nu vor avea niciodată copii, însă peste un an au avut parte de surpriza vieții lor
Articolul anterior
5 afecțiuni la care ești predispus dacă te culci cu părul ud
Articolul următor