Pe lângă faptul că balonarea şi senzaţia de distensie continuă la nivelul abdomenului poate trăda prezenţa unor anumite boli, există situaţii când senzaţia de ,,burtă umflată’’ se manifestă ca urmare a unor greşeli alimentare sau de comportament, ce pot produce indigestie, formare excesivă de gaze în intestine şi creşterea în volum a pântecelui.
Care sunt cele 5 motive frecvente ce cauzează senzaţie de stomac umflat:
1. Stresul cronic.
Balonarea poate fi cauzată şi de stres. Stresul pune în dificultate buna funcţionare a sistemului digestiv. Alimentele în aceste condiţii nu sunt digerate corespunzător. Cel mai bine este să eviţi situaţiile ce îţi crează emoţii negative şi să încerci diverse metode de echilibrare spirituală, precum exerciţiile fizice, meditaţia, ceaiuri calmante.
Greşeli dietetice care îţi provoacă balonarea
2. Mănânci prea repede.
Atunci când iei masa, indiferent că e vorba de o gustare în pauza de masă de la muncă sau de micul dejun, trebuie să mesteci bucăţi mici şi lent. Mâncatul în grabă creează probleme de digestie, iar efectul de balonare este imediat.
3. Mănânci prea multe paste făinoase.
Pastele făinoase îngraşă, iar carbohidraţii pe care le conţin pot conduce la formare excesivă de gaze în lumenul intestinal. Consumă mai puţine alimente ce conţin carbohidraţi, alege să mănânci şi alimente bogate în proteine, precum, carnea, ouăle, peştele.
Ce păţeşti dacă mănânci fructele imediat după ce ai luat masa?
4. Nu consumi fibre.
Între balonare şi constipaţie există o legătură puternică şi asta din cauza absenţei fibrelor în dieta ta. alege în meniu alimente bogate în fibre. Optează pentru cereale integrale, în loc de produsele din făină albă.
5. Nu te hidratezi suficient.
Consumul excesiv de cafea sau alcool este nesănătos pentru sistemul digestiv. Poţi face burta mare dacă eşti deshidratat, deoarece corpul va folosi în acest caz lichidele stocate în ţesuturile sale. Rezultatul este îngreunarea digestiei şi formarea de prea multe gaze în intestine.