Fibrele dietetice sunt mult importante pentru starea bună de sănătate a organismului. Prezenţa acestora în alimente îţi asigură o funcţionare normală a organelor tractului digestiv. Fibrele alimentare împiedică absorbţia grăsimilor şi carbohidraţilor în exces din alimente şi susţin activitatea bacteriilor saprofite din intestinul gros. Aportul adecvat de fibre constituie un rol important în gestionarea greutăţii, reducerea riscului apariţiei bolilor de inimă, a diabetului şi chiar a unor forme de cancer.
Potrivit nutriţioniştilor, un adult trebuie să ingere zilnic în jur de 25-30 g de fibre. În caz contrar, poate experimenta efecte mai puţin plăcute. Aşadar, aceste semne îţi indică faptul că organismul are nevoie de alimente bogate în fibre:
Îţi este foame după o masă
Fibrele conferă senzaţie de saţietate, fără a te simţi prea plin. În cazul în care stomacul începe să te ,,roadă” la o oră sau două de când ai mâncat, înseamnă că nu ai consumat suficiente fibre la masă.
Fibrele previn constipaţia. Află cum te ajută să slăbeşti
Poţi începe masa cu o porţie mică de salată sau un bol de supă de legume, care să conţină şi fasole, recomandă prevention.com.
Nivelul crescut al colesterolului în sânge
Aportul insuficient de fibre alimentare poate genera şi un nivel crescut al colesterolului, având în vedere că acestea au rolul de a scădea nivelul de colesterol „rău” în sânge.
Greutate în exces
Dacă în ultimul timp ai observat că adaugi în greutate, e posibil să fi comis grşeli în dietă, iar acest lucru înseamnă că ar trebui să incluzi mai multe fibre în alimentaţie, din leguminoase, nuci, fasole, fructe şi legume, cereale integrale.
Cele mai bogate alimente în fibre, esenţiale pentru sănătate şi slăbit
Poţi slăbi mult mai uşor dacă înlocuieşti alimentele pe care le consumi cu cele bogate în fibre.
Flatulenţă urât mirositoare
Este normal ca prin intestine să treacă gaze de 6-20 de ori pe zi. Mirosul gazelor este cauzat de obicei de cantităţi mici de hidrogen sulfurat, amoniac şi metan. Gazele provenite în urma ingestiei excesive de proteine animale miros mai urât, în timp ce gazele provenite din carbohidraţii vegetali sunt de obicei inodore.
Constipaţie
Dacă nu consumi suficiente fibre dietetice, digestia devine deficitară. Organismul are nevoie de mai multe fibre în cazul în care suferi de constipaţie, iar scaunul este rar şi tare.
Apare necesitatea de somn îndată după ce ai luat masa
Dacă simţi că îţi este somn imediat după ce ai mâncat, lipsa de fibre poate fi cauza, întrucat acestea au rolul esenţial de a încetini absorbţia zahărului în sânge. Nivelul zahărului poate fi stabil, doar dacă consumi suficiente fibre. În acest mod vei reuşi să reduci substanţial şi riscul de apariţie a diabetului.