Adenofibromul mamar: tumoarea glandelor mamare care afectează femeile tinere

Afecțiunile glandelor mamare sunt relativ frecvente în rândul femeilor, având în vedere că mai mult de jumătate dintre acestea ajung să se confrunte, la un moment dat, cu diverse probleme medicale la nivelul sânilor. Potrivit statisticilor, 10% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani sunt predispuse să dezvolte adenofibrom mamar, o tumoare a glandelor mamare, care afectează în special femeile tinere. Problema este cu atât mai importantă cu cât orice nodul depistat la sâni, necesită în primul rând diferențiere de cancerul mamar, indiferent de vârsta pacientei, ne spun medicii.

separator

Adenofibromul mamar (n.r. fibroadenom mamar – o noțiune folosită mai rar) constituie în jur de 70% din tumorile mamare întâlnite la femeile tinere, fiind inclus în categoria tumorilor benigne (necanceroase) ale sânilor.

De regulă, adenofibromul este reprezentat de un nodul solitar, foarte mobil, bine delimitat, ferm, nedureros la palpare, ce nu afectează pielea din jur ori forma mamelonului.nnn

Mai frecvent, nodulul este localizat în cadranul superior al glandei mamare, spre axilă, având dimensiuni de 1-2 cm, foarte rar – de până la 5-12 cm.

Nedureros în majoritatea cazurilor, nodulul poate deveni sensibil în timpul menstruației și tratamentului cu preparate contraceptive și adesea se reduce în dimensiuni odată cu înaintarea în vârstă, iar la menopauză pot apărea calcificări în masa acestuia.

Cum este diagnosticat adenofibromul mamar?

Diagnosticarea unui nodul la sân determină o femeie să înfrunte momente apăsătoare, deoarece, odată ce este depistat acesta, specialistul mamolog are o misiune importantă – aceea de a exclude malignizarea, adică cancerul.

În țările înalt dezvoltate, se efectuează cu succes biopsia sub ghidaj ecografic, singura metodă care exclude malignizarea cu un nivel înalt de precizie. Fibroadenomul_mamar_22628Pe de altă parte, puncția pentru examenul citologic, metoda aplicată inclusiv în țara noastră, nu este preferată în țările europene, în algoritmul de diagnosticare a adenofibromului mamar, deoarece oferă rezultate imprecise.

Cum se tratează adenofibromul mamar?

Elena T., o tânără în vârstă de 22 de ani, din Chișinău, diagnosticată acum câteva luni cu adenofibrom mamar la sânul drept, a binevoit să ne împărtășească mai multe detalii din propria experiență.

Tânăra este convinsă că sfaturile ei vor ajuta multe alte femei să conștientizeze cât de importantă este depistarea precoce a nodulilor la sân, dar și aplicarea corespunzătoare și în timp util a măsurilor de tratament.

Elena și-a descoperit formațiunea prin autoexaminare – un nodul nedureros, ferm la palpare, bine delimitat, de 1,5 – 2 cm, localizat la nivelul sânului drept, în vecinătatea areolei mamare.

,,Am aflat de existența acestui nodul ferm și bine delimitat din întâmplare, în timp ce îmi palpam sânul drept, îl putea simți doar la atingere, nu era vizibil. Începuse să mă îngrijoreze foarte mult această formațiune, chiar dacă nu-mi afecta forma mamelonului. Eram înfricoșată, crezând că va dispărea de la sine însă nu a fost așa. M-am adresat medicului de familie, încercam să-mi păstrez liniștea interioară și să mă axez pe ceea ce aveam de făcut. Mi-am dat seama, totodată, că sutele de comentarii, pe care le citeam pe forumurile de pe internet, nu mă ajutau cu nimic și era absolut necesar să consult un specialist mamolog”, povestește Elena.

Mamografia și ecografia pot confirma aspectul benign și tipic al adenofibroamelor, însă este important de fiecare dată ca specialistul să excludă, în mod categoric, prezența unui proces malign. Din acest motiv, medicul i-a recomandat pacientei noastre să efectueze puncția pentru examenul citologic.

,,Pentru că mamografia, examenul radiologic al sânilor, prezintă o contraindicație pentru femeile tinere, de vârstă fertilă, ginecologul de la policlinică mi-a indicat ultrasonografia mamară. Ulterior, am fost trimisă, pentru consultație la medicul mamolog, din cadrul IMSP Institutul Oncologic. Chiar în ziua respectivă, am fost programată pentru o puncție-biopsie mamară. Pentru că circulă o mulțime de informații neadevărate despre această procedură, doar la auzul acestui cuvânt eram îngrozită. Însă, trebuie să menționez că această procedură nu este atât de dureroasă pe cât pare și mi-a oferit, în schimb, un rezultat rapid și exact, adică adenofibrom mamar la sânul drept”, ne-a dezvăluit tânăra.

Decizia, de a urma un tratament medicamentos sau chirurgical în legătură cu adenofibromul mamar, îi aparține specialistului mamolog. De regulă, sunt extirpați nodulii mari, care au dimensiuni de peste 3 cm, sau cei care denotă modificări clinice sau ecografice atipice pentru un adenofibrom mamar.

Potrivit specialiștilor, abstinența terapeutică, împreună cu monitorizarea clinică și eventual ecografică, se indică doar atunci când nodulul nu cauzează probleme, iar examinările clinice și imagistice sunt concordante și liniștitoare. Totuși, dacă există vreo ,,suspiciune” sau nodulul incomodează pacienta, acesta este eliminat pe cale chirurgicală.

Elena a fost operată, după ce specialistul i-a sugerat să înlăture nodulul prin intervenție chirurgicală.

,,În cazul meu, a trebuit să înlătur, chirurgical, nodulul, la indicația medicului, pentru a evita orice altă surpriză neplăcută pe viitor, având în vedere că acesta nu s-a micșorat în decurs de mai multe luni, iar biopsia a evidențiat celule atipice în focar. Mai mult, îmi crea disconfort, fiind dureros în zilele de menstruație. Intervenția chirurgicală a durat în jur 40 de minute, cu anestezie locală și o zi de spitalizare. Totodată, pentru că aveam nodulul localzat în profunzime, chirurgul mi-a aplicat și o sutură internă, pentru a nu avea denivelări de suprafață după cicatrizarea rănii. Consider că am fost norocoasă să-l întâlnesc pe Dr. Valeriu Cucieru, mamolog, specialist în chirurgia glandei mamare, medicul care m-a tratat cu mult profesionalism, bunătate și bun simț și care m-a ajutat să rezolv această problemă de sănătate, oferindu-mi o mulțime de sfaturi și recomandări sănătoase. Astăzi, mulțumită specialistului, experiența de care am avut parte îmi pare doar un vis urât, cicatricea este aproape inexistentă, nici forma sânului nu a avut de suferit, iar medicul mi-a dat asigurări că voi putea să și alăptez în siguranță atunci când va fi cazul.
Specialistul mi-a oferit o serie de recomandări, printre care: să evit traumatismele glandelor mamare, să efectuez regulat examenele medicale profilactice, să duc un stil de viață sănătos, să adopt o dietă bogată în fructe și legume, să-mi mențin greutatea corporală în limitele normale, să evit sedentarismul și stresul”, spune Elena.

Părinții fără poliță medicală vor primi indemnizații pe copil până la vârsta de 2 ani
Articolul anterior
Stela Dănilă, Irina Madan și alte burlăcițe de-acasă, despre rochiile de mireasă pe care le vor purta la propriile nunți!
Articolul următor
Alte articole interesante