Ai unghii fragile sau au apărut pete albe pe unghii, sunt de culoare galbenă sau sunt prea tare curbate, află ce încearcă să-ţi comunice organismul despre starea ta de sănătate.
1. Striaţiile verticale ale unghiilor sunt relativ frecvente şi nu ai de ce să-ţi faci griji. Tăierea unghiilor cu ajutorul unui foarfece poate şi ea da naştere unor fisuri unghiale. E util ca scurtarea sau îndreptarea unghiilor să se facă cu o pilă. Utilizarea mănuşilor pentru uz casnic la contactul prelungit cu apa, elimină riscul de fragilizare unghială.
2. Îndepărtarea frecventă şi “agresivă” a cuticulelor poate duce la apariţia „petelor albe”. Petele albe pot însă să reflecte şi existenţa unei infecţii micotice (o ciupercă), a unei infecţii bacteriene, a unei eczeme, a unei suferinţe a rinichilor sau a ficatului. Vitamina E, hidratarea suficientă, dieta bogată în zinc, vitamine de tip B, vitamina C (fructe şi vegetale) ajută la reducerea petelor albe.
3. Exfolierea lamelară a unghiilor poartă numele de onicoschizie şi adesea apare ca urmare a traumatismelor unghiale, cum ar fi udarea şi uscarea repetată a acestora şi expunerea repetată la substanţe chimice (ex. detergenţi, lacuri de unghii sau acetonă). Un aport insuficient de vitamine, minerale printr-o absorbţie deficitară sau ca urmare a unor regimuri alimentare drastice poate duce la onicoschizie. Unghiile care se exfoliază pot indica o intoxicaţie cu seleniu – simptomele mai includ, şi depresia, starea de nervozitate, greaţa şi eventual vărsăturile.
4. Fragilitatea unghiilor poate fi un semn al unei tulburari endocrine (ex. hipotiroidismul) al bolii Raynaud sau al unor afecţiuni dermatologice. Boala psoriazis şi alopecia areata (o boală autoimună caracterizată prin pierderea părului) se caracterizează prin apariţia unor depresiuni mici (găuri) la nivelul unghiilor.
5. Apariţia unei depresiuni mari la nivelul unghiilor poate să fie semnul unei anemii pe bază de deficit de fier, al unei boli de ficat ce afectează absorbţia de fier, al unei boli de inimă sau a hipotiroidismului.
6. Curbarea exagerată a unghiilor poate fi semnul unei boli pulmonare ce duce la scăderea nivelului de oxigen din sânge, al unei boli cardiovasculare, hepatice sau a unei boli inflamatorii intestinale.
7. Când unghiile au o bandă mai închisă la culoare în partea lor superioară pot să indice existenţa unei boli a ficatului, a inimii sau a diabetului.
8. Depresiunile sub formă unor linii orizontale pot să semnifice existenţa unui diabet zaharat, al unei boli vasculare periferice, al unei deficienţe de zinc sau a unor boli cu febră ridicată.
9. Separarea unghiei de “patul unghial” poate fi semnul unei traumatism, al unei infecţii sau poate sa fie o reacţie la adezivii folosiţi la lipirea unghiilor false sau la dizolvanţii de lac unghial. Mai rar poate să reflecte o boală de tiroidă sau boala psoriazis.
10. Unghiile “galbene” sunt adesea semn al unei boli pulmonare cum ar fi bronsita cronică de la fumători.