Băile fierbinți te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus, însă nu sunt indicate tuturor

Dacă ești una din persoanele care detestă exercițiile cardio, acum poți înlocui mersul la sală, cu o baie relaxantă și fierbinte. În urma unei cercetări a medicului Steve Faulkner, s-a aflat că băile lungi și fierbinți reduc caloriile și previn diabetul zaharat de tip 2. Studiul realizat dezvăluie că o baie fierbinte, la 40 de grade Celsius, timp de o oră, te ajută să elimini 140 de calorii, echivalentul a 30 de minute de mers pe jos. De altfel, aceste îmbăieri relaxante reduc nivelul de zahăr din sânge și luptă împotriva inflamației cronice.

separator

baie
Atenție însă, persoanele care suferă de boli de inimă, tensiune arterială ridicată, diabet sau alte probleme de sănătate nu trebuie facă băi fierbinți fără un consult medical în prealabil și permisiunea medicului personal.

Care este riscului atacului de inimă când faceți baie fierbinte în cadă? Unii medici sunt de părere că apa fierbinte cauzează stress suplimentar pentru inimă, prin creșterea ritmului acesteia.

Cardiologii care au studiat acest fenomen spun că șansa este destul de redusă. Dar, în același timp, sfătuiesc ca relaxatul în cadă să nu dureze mai mult de 15 minute.

Statul în cadă cauzează și dilatarea vaselor de sânge, pe măsură ce organismul se acomodează cu temperatura ridicată. În mod normal, acest lucru ar cauza scăderea tensiunii arteriale, deoarece artere mai largi înseamnă și presiune mai redusă pentru a pompa sângele prin corp. Dar forța apei contra organismului previne acest lucru. Ieșirea din cadă îndepartează această contraforță. În plus, gravitatea permite sângelui să cadă spre picioare, iar pe măsură ce sângele coboară, afectând astfel creierul, poate apărea leșinul.

Adeseori, au fost raportate decese cauzate de infarct, provocat de băi fierbinți prelungite.

Încă se mai discută pe tema afectării fetușilor și dezvoltării acestora. Există numeroase păreri specializate prin care femeilor însărcinate nu li se recomandă să facă băi fierbinți în cadă.

Pentru majoritatea persoanelor, câteva minute într-o cadă cu apă fierbinte sunt sigure și benefice. Iar pe cei care suferă de artrită îi ajută pentru dezmorțirea încheieturilor și a muschilor, prin creșterea circulației sanguine și destinderea țesutului conjunctiv.

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

10 beneficii pe care le poți obține dacă bei în fiecare dimineață apă cu lămâie
Articolul anterior
Biletele pentru finala „Puterea dansului” sunt în vânzare
Articolul următor