Boala care îngrașă, produce acnee și păr pe față

Prea mult păr pe corp, menstruaţie neregulată, acnee, kilograme în plus… Sunt doar câteva din semnele care ar trebui să te trimită imediat la medic, mai ales dacă apar în adolescenţă. Cu sindromul ovarului polichistic nu e de glumă!

separator
652x450_090831-ovarele-polichistice-cauze-simptome-tratament

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afecţiune de care suferă 1 din 10 femei între 20 şi 40 de ani. Este o tulburare endocrină gravă, care necesită tratament adecvat în timp util. Reprezintă şi cel mai frecvent motiv pentru apariţia hirsutismului. Netratat corespunzator, poate cauza, în timp, apariţia unui risc crescut de diabet sau boli de inimă şi chiar infertilitate.

Chisturile ovariene nu înseamnă sindromul ovarului polichistic
Cauzele sindromului nu sunt cunoscute, dar cercetatorii au ajuns la concluzia că exista o serie de factori care ar favoriza apariţia acestei afecţiuni, cum ar fi nivelul ridicat de insulină, hormonul luteinizant, greutatea şi moştenirea genetică. Spre deosebire de chisturile obişnuite, în cazul SOP, foliculii subdezvoltaţi se adună în ovare. Ovulele din aceşti foliculi nu se maturizează şi, prin urmare, nu are loc menstruaţia.

Ovare-polichistice

O caracteristică esenţială a sindromului este rezistenţa la insulină. Asta înseamnă că celulele nu mai răspund la acţiunea acestui hormon. Semnele de început, care ar trebui sa te trimită la un control de specialitate, sunt: dereglarile menstruale repetate, adică numărul redus de cicluri menstruale pe an sau chiar absenţa acestora pe o perioadă lungă de timp. De asemenea, se accentuează durerile pelvine la menstruaţie, apare părul nedorit pe faţă, piept, abdomen, spate sau chiar pe degete şi pot apărea neplăceri precum acneea, pielea grasă, mătreaţă, creşterea în greutate.

acnee-1

Tratează la timp sindromul ovarului polichistic!
Netratat în timp util, sindromul ovarului polichistic poate duce la infertilitate. Sunt şi cazuri în care femeile pot ramâne însarcinate, însa exista risc de avort spontan, diabet gestaţional, de naştere prematură şi e nevoie de monitorizare permanentă pe parcursul sarcinii. Raportul crescut dintre estrogen şi progesteron care apare în sindromul ovarului polichistic este şi cel mai frecvent factor de risc de apariţie a cancerului endometrial. Sindromul ovarului polichistic creşte şi riscul de hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, apnee în somn, boli cardiovasculare şi diabet.

Adesea, simptomele par să nu aibă legătură unele cu altele, aşa că diagnosticul corect este crucial pentru un tratament eficient. Pe lângă ecografia transvaginală, se impun teste hormonale. În unele cazuri, se recomandă tratamentul chirurgical, dar acesta se efectuează laparoscopic, fără riscuri.

Sursa

 

Extravaganţele celor mai răsfăţaţi tineri din lume. FOTO
Articolul anterior
Picioare fără pic de grăsime!
Articolul următor
Alte articole interesante