Boala „ficatului gras”: cauze şi tratament

Mulţi oameni care îşi verifică starea de sănătate primesc un diagnostic aparent insolit: cel de „ficat gras”. Trebuie să ştii că ficatul este principala uzină „prelucratoare” a organismului. Aici se metabolizează cei mai mulţi nutrienţi, inclusiv carbohidraţii şi grăsimile. Ficatul este şi „depozitul” pentru foarte multe minerale şi vitamine, are un rol important în detoxifiere (inclusiv legat de consumul de alcool) şi este, în ansamblu, un organ foarte solicitat. 

separator
liver_pain_65243500

Există două tipuri mari de steatoză hepatică sau „ficat gras”: alcoolică şi nealcoolică. În cazul formei alcoolice, aceasta apare atât după consumurile ridicate, cât şi după cele mai mici. Ficatul este organul principal care se ocupă de metabolizarea alcoolului. De aceea, este şi organul-ţintă pentru toxicitatea acestuia. Obezitatea, genetica, dieta incorectă şi hepatita C pot favoriza steatoza.

Obezitatea, diabetul, dislipidemiile sunt printre cauzele apariţiei „ficatuluzi gras”

Mult mai frecventă este însă steatoza nealcoolică. Incidenţa acesteia urmează o tendinţă ascendentă în ultimii ani, odată cu creşterea spectaculoasă a numărului de cazuri de supraponderalitate şi obezitate. Dacă un procent mic de grăsime în ficat este bine suportat, nivelurile mai mari pot duce la lezarea, în timp, a celulelor ficatului, cu evoluţia nefavorabila către ciroză şi insuficienţa hepatică. Cauzele esenţiale sunt obezitatea, dislipidemiile (hipertrigliceridemiile sau hipercolesterolemiile), diabetul, ca şi antecedentele de hepatită virală, administrarea de medicamente hepatotoxice, pierderile prea rapide în greutate şi malnutriţia. Din condiţiile enumerate, putem deduce cu uşurinţă ce-i de făcut contra ficatului steatozic, mai ales că, aşa cum aminteam anterior, steatoza în formele iniţiale este reversibilă.

ficat1

Ce e bine să conţină dieta persoanelor cu „ficat gras”

În primul rând, trebuie să ne preocupe reducerea greutăţii. O dietă adecvată în care există, în mod echilibrat, toate principiile nutritive (inclusiv grăsimi, dar într-un procent mic, nedepăşindu-se 20% din caloriile zilei), bogată în fibre şi diluată caloric, combinată cu creşterea nivelului de activitate fizică, reprezintă combinaţia optimă pentru recăpătarea greutăţii normale. De asemenea, profilul lipidic trebuie normalizat, prin minimalizarea consumului de grăsimi nesănătoase, cum sunt cele din carnea grasă de porc, vită, oaie, din unt, smântână şi brânzeturi grase, din galbenuş, şi prin înlocuirea lor cu uleiuri vegetale extravirgine. În principiu, ar trebui să combinăm în mod armonios mai multe tipuri de uleiuri, pentru ca profilul lor de acizi graşi e diferit. Astfel, ar trebui să mâncăm şi ulei de rapiţă, şi de măsline, de floarea-soarelui sau de in.

Nu renunţa la carbohidraţi şi include Omega-3!

Tot pentru normalizarea profilului lipidic sunt folositori acizii graşi Omega-3 din carnea grasă de peşte, fitosterolii şi fitostanolii din seminţe, cereale integrale şi leguminoase, fibrele solubile din ovăz sau vinete şi bame. Aportul de carbohidraţi este esenţial pentru sănătatea ficatului, pentru că el conţine glicogen (o formă de depozit a carbohidraţilor), iar rezervele de glicogen îi furnizează continuu energia de care are nevoie. Deci nu renunţa la carbohidraţi, dar încearcă să mănânci mai ales carbohidraţi lenţi, cum sunt cei din cerealele integrale, nuci şi alune, leguminoase. În acelaşi timp, suplimentele mineralo-vitaminice, tonicele hepatice pot fi şi ele de ajutor, chiar dacă nu contribuie în mod direct la „topirea” grăsimii din ficat.

Toate dietele hiperlipidice si hiperproteice, sunt extrem de dăunatoare “ficatului gras”. Scăderea în greutate trebuie să se facă treptat, nu mai mult de 3-4 kg pe lună. Altfel, scăderile drastice, obţinute prin regimuri restrictive care induc malnutriţie, pot fi tot atât de dăunătoare pentru ficat ca şi o cură de… îngrăşare!

Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentaţiei şi nutriţie

Sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

Cum îl faci pe puiul tău să renunţe la suzetă
Articolul anterior
Natalia Barbu machiată de fiul ei: „Are talent de make-up artist băiatul mamei”
Articolul următor