Nu toate bolile evoluează la fel. Din păcate, sunt maladii care dau de veste prea târziu despre existenţa lor în organism. Acest lucru se întâmplă fie din cauza bolii, care are, în sine, un caracter ,,tăcut’’, fie pentru că aceasta are o simptomatologie săracă, fie pentru că semnele bolii, puţin supărătoare în fazele incipiente, sunt adesea ignorate de către persoana bolnavă.
De aceea, efectuarea periodică a unui consult medical poate fi o măsură importantă de prevenire şi depistare precoce a unei serii de boli serioase asimptomatice.
Diabetul zaharat
Este una dintre bolile adesea depistate întâmplător şi probabil cea mai frecventă boală ,,tăcută’’. Diabetul rămâne nediagnosticat timp de mulţi ani după instalare. Multe dintre persoanele care suferă de diabet nici măcar nu ştiu au această boală ori nivelul crescut al zahărului în sânge. Senzaţia de sete, oboseala, urinarea abundentă, creşterea poftei de mâncare, scăderea în greutate sunt semne târzii ale acestei boli.
Tuberculoza
Stările de răceală, însoţite, sau nu, de tuse îndelungată, fără febră, şi cu stare generală aparent nealterată mimează adesea tuberculoza localizată la nivelul plămânilor. Din cauza simptomatologiei sărace şi nespecifice, tuberculoza este una din bolile adesea depistate în faze tardive.
Mai multe tipuri de cancer
Cancerul bronho-pulmonar, ovarian, hepatic, pancreatic, renal, vezical, osos, digestiv ş.a. în fazele iniţiale nu trădează niciun semn aparent de boală. De exemplu, cancerul pulmonar poate evolua ascuns şi doar abia în faza terminală apare tusea persistentă, durerile în piept şi uneori febra. Diagnosticul se pune în urma radiografiei pulmonare, care, dacă este făcută de timpuriu, creşte rata de supravieţuire cu aproape 50%. La fel se întâmplă şi în cazul cancerului de col uterin.
6 simptome care indică prezența diabetului zaharat
Acesta nu este dureros şi poate fi descoperit în prima fază numai cu ajutorul testelor specifice, respectiv examenul citologic Babeş-Papanicolau.
Hepatita B şi C
Hepatita virală, în special infectarea cu virusul hepatic C, poate evolua asimptomatic ori poate avea o simptomatologie foarte discretă. În timp ce virusul atacă ficatul, pacientul nu semnalizează niciun simptom, ori poate adesea ignora sindromul asteno-vegetativ cu care se confruntă, durerile insidioase sub rebordul costal drept. Virusurile hepatice B şi C sunt foarte periculoase, deoarece, netratate la timp, pot duce la ciroză, cancer hepatic şi deces.
Hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială este şi aceasta una din bolile ucigaşe ,,tăcute’’. Deseori, valorile crescute ale tensiunii arteriale nu trădează niciun semn supărător, iar bolnavul poate să nu fie informat cu privire la acest lucru.
Boala „ficatului gras”: cauze şi tratament
În caz contrar, pacientul poate urma sfaturile medicului şi evita complicaţiile serioase ale hipertensiunii arteriale precum infarctul miocardic, boala coronariană cronică, accidentul vascular cerebral, insuficienţa renală.
Glaucomul, principala cauză a orbirii
Chiar dacă nu există probleme cu ochii, după vârsta de 40 de ani este indicat controlul tensiunii intraoculare . Jumătate dintre persoanele cu glaucom nu ştiu că au această boală înainte de a li se deteriora ireparabil vederea. Afecţiunea este cu atât mai periculoasă, cu cât afectează milioane de oameni din întreaga lume şi este una dintre cauzele principale ale orbirii.
Osteoporoza
Majoritatea oamenilor nu află de existenţa ei decât atunci când oasele lor devin atât de fragile, încât o simplă căzătură, luxaţie sau lovitură le poate cauza fracturi sau ruperea vertebrelor.
Anevrismul cerebral
De cele mai multe ori rămâne nediagnosticat, din cauza durerilor de cap inofensive, puse, de obicei, pe seama stresului cotidian în primele stadii ale bolii. Anomalia nu poate fi văzută decât la tomografia computerizată sau rezonanţă magnetică.