Ce este incontinența de urină și cine suferă de ea?

Incontinența urinară este eliminarea accidentală sau involuntară de urină. Sau o altă definiție mult mai înțeleasă este pierderea de urină pe cale naturală în loc nepotrivit și la timp nepotrivit. Este o situație neplăcută, care poate fi întâlnită atât de femei, cât și de bărbați, în principiu indiferent de vârstă. Totuși la bărbați și la copii este mult mai rară.

separator
Ce este incontinența de urină și cine suferă de ea

Conform statisticelor medicale una din trei femei suferă de incontinență urinară. La bărbați aceasta cel mai frecvent este asociată cu o patologie a prostatei, iar la copii se întâlnește preponderent sub formă de enurezis (pierderea de urină în timpul somnului).

Cauzele incontinenței de urină

incontinenta_urinaraCauzele incontinenței sunt diferite, în dependență de tipul său. Incontinența urinară de efort este urmare a unei deficiențe a sfincterului vezicii urinare sau al uretrei, care se produce fie ca urmare a deplasării unghiului de inserție a uretrei la colul vezicii urinare, fie ca rezultat al pierderii capacității contractile a sfincterelor respective, care nu mai sunt în stare să închidă strâns uretra. Printre cauzele favorizante ale incontinenței de efort aș menționa: slăbirea mușchilor perineali în urma mai multor nașteri, a nașterii unui copil cu greutate mare, a unor intervenții chirurgicale la nivelul vaginului sau uterului, atrofia mușchilor pelvieni în perioada de menopauză, ca urmare a scăderii nivelului de estrogeni prolapsul vezicii urinare etc.

Există mai multe tipuri de incontinentă urinară

Din punct de vedere medical se cunosc 6 tipuri de incontinență de urină: incontinența urinară de efort, micțiunea imperioasă, incontinența urinară mixtă, incontinența prin prea plin, incontinența funcțională și incontinența tranzitorie.

225x169_089584-3-modalitati-de-a-trata-incontinenta-urinaraCând și la ce medic trebuie să se adresezi?

Diagnosticul de incontinență urinară îl pune pacientul care suferă de această boală. Este o maladie deranjantă, ce afectează destul de mult calitatea vieții, care chiar dacă nu se vede, se simte după mirosul specific și pacienții sunt nevoiți să recurgă la diferite trucuri (utilizarea de tampoane, cura de sete etc.) pentru a diminua efectele ei. Este o abordare absolut greșit! Persoana ce reprezintă primele semne de pierdere a urinei care poate apărea într-una din situațiile: strănut, tuse, mers, somn sau involuntar, trebuie să se adreseze medicului urolog sau ginecolog, care indică investigațiile necesare stabilirii diagnosticului și urmând să indice tratamentul corespunzător.

Se tratează incontinența urinară? Sau este o sentință?

Bineînțeles că se tratează! Și risc să mă repet, dar este foarte important ca pacientele să nu se simtă jenate de afecțiunea lor și să se adreseze la timp unui medic competent. Totodată trebuie reținut că unele metode de tratament presupun schimbări comportamentale, a atitudinii față de viață, necesitatea administrării permanente a anumitor medicamente sau efectuarea intervenției chirurgicale.

20130409_162308

Ce presupune tratamentul medicamentos în acest caz?

Indiferent de tipul de incontinență de urină (nu și de gradul ei) terapia de primă linie este consevatorie, adică administrarea de medicamente, concomitent cu terapia comportamentală.

La ora actuală pe piața farmaceutică există numeroase produse utilizate pentru tratament, dar majoritatea lor au ca bază substanțele anticolinergice și antispastice. Alte substanțe farmaceutice pot fi antidepresivele, antibioticele în caz de prezență a infecției urinare sau cele hormonale, utilizate la femeile în perioada postclimacterică.

Dintre substanțele anticolinergice, medicamentul cu cea mai mare istorie de utilizare și perioadă de urmărire a eficacității sale este oxibutinina. Toate celelalte preparate anticolinenergice reprezintă derivate sau modificări ale oxibutininei.

20130409_162635Cum funcționează oxibutinina și cine poate să o utilizeze?

Oxibutinina acționează la nivelul receptorilor postganglionari muscarinici prin blocarea unui neuromediator – acetilcolina, iar ca rezultat se relaxează musculatura netedă a vezicii urinare. Prin urmare în cazul vezicii urinare, capacitatea de a reține urina între micțiuni și reduce frecvența urinării.

Oxibutinina este indicată pentru tratamentul incontinenței urinare imperioase (urgente) sau mixte, în cazurile incipiente a incontinenței urinare de efort, în caz de vezică urinară instabilă sau în caz de enurezis la copii cu vârsta peste 5 ani. Nu este indicată în tratamentul incontinenței urinare prin prea plin. Este contraindicată la pacienții cu glaucom, miastenie sau adenom de prostată obstructiv. Trebuie de reținut că doar medicul urolog este în măsură să aprecieze tipul de incontinență urinară și tratamentul acestei boli.

20130409_162744

Poate fi prevenită incontinența urinară?  

O metodă absolută de prevenire a incontinenței urinare nu există. În schimb se pot influența factorii care provoacă această maladie. În primul rând se recomandă măsuri de ordin general: limitarea consumului de cafeină și alcool, care sunt iritante pentru vezica urinară, renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți corporale normale, evitarea constipației, deoarece vezica urinară este situată în spatele rectului, iar materiile fecale pot exercita o presiune crescută asupra sa, provocând pierderea de urină. Este necesar un consum adecvat de lichide, cea mai frecventă greșeală a pacienților care suferă de această afecțiune este limitarea consumului de lichide, deoarece o urină concentrată irită mult mai tare vezica urinară, crește riscul depunerii de săruri și a declanșării sau accentuării incontinenței imperioase.

Măsurile speciale constau în efectuarea regulată a exercițiilor Kegel pentru întărirea musculaturii pelviene, care controlează fluxul urinar.

Conferențiar Dr. Ion Dumbraveanu

eurofarmacoICS Eurofarmaco SA
MD – 2023, Republica Moldova
Chișinău, str. Vadul lui Voda, 2
Tel.: (+373 22) 44 99 69
Fax:(+373 22) 49 76 20
E-mail: office@eurofarmaco.md
Web: www.eurofarmaco.md

Ghimbirul eliberează plămânii de secreţii. Plante care stimulează sistemul imunitar

Cum să treci mai ușor peste răceală, tuse și alte probleme de sănătate pe care le aduce vremea rece? Cel mai adesea, răcelile apar sub influența infecțiilor virale. Plantele vin să dea o mână de ajutor în susţinerea sistemului imunitar, importantă mai ales în această perioadă.

Care sunt aceste plante şi cum acţionează ele în organism?

Ghimbirul – are proprietăți antiasmatice şi eliberează plămânii de secreţii. Totodată, are efect antivomitiv, antigripal şi adjuvant în indigestii. La acestea se adaugă efectul sudorific, ajutând la scăderea temperaturii corpului. Este folosit în afecţiuni ale aparatului digestiv, reumatism, afecţiuni pulmonare, boli febrile, nevralgii.

Lemnul-dulce – fluidizează secreţiile traheobronhice şi faringiene, are acţiune diuretică, antiulceroasă, combate spasmele şi inflamaţiile.

Frunzele de măslin – sunt eficiente în cazul virozelor. Un studiu condus de cercetătorii de la Clinica Robert Lyons din Budapesta, au arătat efectul pozitiv al extractului de frunze de măslin în cazul mai multor infecţii, printre care: viroze, laringită, herpes, infecţii ale pielii, pneumonie şi stomatită.

Cimbrul – este o plantă cu acţiune tonică, antibacteriană, antivirală, antifungică, antiparazitară, de calmare a durerilor abdominale şi favorizarea eliminării gazelor intestinale.

Turmericul – considerat cel mai puternic antiinflamator natural si un antioxidant eficient, are şi proprietăţi antiseptice și antibacterene, previne sau combate infecţiile.

Echinacea – are efect imunomodulator, adică stimulează imunitatea. Este folosită datorită capacităţii sale de a mobiliza leucocitele – globule albe din sânge care intervin în infecţii şi sintetizează anticorpi, şi de activare a fagocitozei – fagocitele înglobează şi digeră bacteriile şi alte corpuri străine din organism.

Vitamina C naturală – corpul uman nu sintetizează şi nu poate să facă depozite de vitamina C. De aceea trebuie asigurat un aport continuu din alimente şi suplimente alimentare naturale. Alimente bogate în vitamina C: ardeii grași, spanac, varza, conopida, cartofi, sparanghel, kiwi, clementine, portocale, grapefruit, căpșune, coacăze negre, prune, caise, cireșe, ananas, lămâie, zmeură, struguri.

Propolisul – consumul intern de propolis are ca rezultat o creştere a rezisţentei generale a organismului faţă de boală. Are proprietăţi antimicrobiene și antiinflamatoare.

Gălbenele – au multe proprietăţi printre care cele mai importante sunt acţiunea antiinflamatorie, de vindecare rapidă a rănilor, antispastică, bactericidă, antivirală.

sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Lipsa vitaminei D responsabilă de apariţia fibromului uterin…
Articolul anterior
Lasagne la cuptor
Articolul următor