Potrivit statisticilor de specialitate, peste 30% dintre femei nu au orgasm. Specialiştii în sexologie susţin că orgasmul este important pentru o femeie. Mai multe cercetări au stabilit care este impactul acestuia asupra sănătăţii femeii.
Creşte nivelul de hormoni estrogeni
Aceasta este probabil cea mai importantă funcţie fiziologică a orgasmului. În timpul orgasmului în sânge sunt eliberaţi hormonii estrogeni or aceştia sunt absolut necesari pentru sănătatea femeii. Hormonii estrogeni în cantitate suficientă echilibrează în organism statusul hormonal per ansamblu şi minimalizează efectul hormonilor sexuali masculini.
Hormonii estrogeni întreţin tinereţea, păstrează supleţea ţesuturilor organelor sexuale, reduc riscul bolilor de inimă, protejează contra osteoporozei, reduc stresul. Femeile care au o viaţă sexuală activă prezintă riscuri mai mici de a se îmbolnăvi de cancer şi boli de inimă. Anumite studii au determinat că există o relaţie între orgasmele frecvente şi longevitate.
În plus, nivelul adecvat de hormoni estrogeni în organism anihilează efectul celor androgeni, responsabili de creşterea excesivă a producerii de sebum în glandele sebacee şi apariţia acneei, dezvoltarea hirsutismului (creşterea anormală a părului în anumite regiuni) ş.a. Hormonii estrogeni accelerează metabolismul şi reduc resorbţia osoasă.
Reglează ciclul menstrual
În timpul orgasmului, circulaţia sângelui la nivelul organelor pelvice este îmbunătăţită, creşte fluxul sanguin, iar acest lucru contribuie la funcţionarea sănătoasă a organelor sexuale.
Un studiu a stabilit că femeile, care au raporturi sexuale cel puţin o dată pe săptămână, cresc şansele de a avea un ciclu menstrual regulat, faţă de cele defavorizate în acest sens.
Sporeşte fertilitatea
Orgasmul influenţează asupra hipofizei, glandă endocrină ce reglează secreţia hormonilor reproductivi ai ovulaţiei şi secreţiei mucusului cervical necesar pentru ascensionarea spermatozoizilor către uter.
Reglează apetitul
Actul sexual îmbunătăţeşte funcţia hipotalamusului, acesta responsabil de reglarea apetitului, temperaturii corpului şi emoţiilor. Cercetările au stabilit că de fapt sexul reduce pofta de mâncare, datorită eliminării de feniletilamina, hormon ce diminuează pofta de mâncare.
Induce relaxare
Orgasmul creşte în organism nivelul de oxitocină, endorfine şi DHEA, hormoni cu impact pozitiv asupra funcţiilor creierului, sistemului imunitar şi metabolismului. Experţii de la Universitatea Wilkes din Pennsylvania au determinat că persoanele, în acest caz studenţii care întreţineau regulat relaţii sexuale, aveau cu 30% mai mulţi anticorpi şi imunoglobulină A în sânge. Un alt studiu publicat în Psychoneuroendocrinology a găsit că oxitocina poate preveni bolile de inimă, depresia şi anxietatea.
Îmbunătăţeşte libidoul
Orgasmul îmbunătăţeşte per ansamblu atracţia sexuală şi funcţiile sexuale, afirmă dr. Lauren Streicher, profesor de obstetrică şi ginecologie de la Northwestern University’s Feinberg School of Medicine, Chicago.
Încetineşte îmbătrânirea
Cercetările arată că relaţiile sexuale, de cel puţin trei ori pe săptămână, încetinesc îmbătrânirea. În cadrul unui studiu de 10 ani, juraţii voluntari au apreciat vârsta, cu 7-12 ani mai puţin în cazul persoanelor ce aveau regulat relaţii sexuale.
În plus, orgasmul eliberează o serie de hormoni ce menţin pielea elastică, unul dintre ei fiind dehidroepiandrosteronul (DHEA), considerat de cercetători un elixir al tinereţii, ce reglează inclusiv metabolismul şi îmbunătăţeşte activitatea cardio-vasculară.
Slăbeşte
Orgasmul în mod frecvent vine în ajutorul dietei sănătoase, arată datele. În timpul sexului se produce serotonină, care scade senzaţia de foame. Apoi, oamenii de ştiinţă susţin că femeile care au orgasm ard în plus 200 de calorii după încheierea actului sexual, iar practicarea sexului consumă 85 de calorii fiecare jumătate de oră. ,,Fiecare act sexual echivalează cu 30 de minute de alergare’’, spune Dr. Rachel Needle, psiholog la Center for Marital and Sexual Health of South Florida.
Potenţial efect anti-cancerigen
Potrivit cercetărilor, oxitocina, eliberată în timpul sexului, previne apariţia celulelor canceroase la nivelul ţesuturilor sânului, iar alăptarea stimulează şi mai mult formarea oxitocinei.
O serie de studii au arătat că persoanele care au mai multe orgasme şi satisfacţie sexuală ridicată cresc rezistenţa contra bolilor coronariene şi diabetului zaharat tip 2.