În desenele animate, când unul dintre personaje se enerveză, îl vedem cum scoate fum pe nări şi urechi, ochii îi ies din orbite, se înroşeşte din cap până în picioare şi, uneori, există una-doua explozii pentru a scoate în evidenţă furia acestuia!
Acelaşi lucru se întâmplă cu corpul nostru când ne enervăm. Simptomele pot cuprinde scrâşnitul dinţilor, încleştatul pumnilor, ameţeală, transpiraţie, tensiune musculară, modificarea temperaturii corpului, înrosirea feţei, mâncărimi.
Amigdala, partea responsabilă cu emoţiile a creierului, o ia razna! În corp se secretă adrenalină care face ca pulsul să crească, inima bate mai repede, pumnii se încleştează. Aceasta este zona responsabilă de răspunsul, fugi sau luptă, care ne îndeamnă să acţionăm.
În acelaşi timp, sângele curge mai repede prin artere şi inundă lobul frontal care se află deasupra ochiului stâng. Această zonă este rasponsabilă cu gândire şi te ajută să nu-i dai în cap persoanei cu care te cerţi şi te ajută să te controlezi cât de cât.
Dacă în mod constant obişnuieşti să te enervezi, se inhibă activitatea lobului central, iar sistemul nervos se suprasolicită.
Studiile arată că există o legatură între furie şi boli ale ficatului sau ale rinichilor, probleme cu inima, nivel ridicat de colesterol, dureri de cap, probleme digestive, ulcer, insomnie, depresie sau anxietate.
Un studiu efectuat pe aproape 13.000 de persoane a arătat că persoanele care se enervează prezintă un risc de două ori mai mare pentru boli cadriovasculare şi un risc de trei ori mai mare pentru a suferi un atac de inimă.
Unii cercetatori consideră că furia este mai periculoasă decât fumatul şi obezitatea în cazul morţii premature. Adică, este mai probabil să mori subit datorită stresului şi furiei decât datorită fumatului şi obezităţii.