Ce trebuie să ştii despre pastilele pentru durere?

Faptul că sunt eliberate în farmacie fără rețetă și sunt cele mai frecvent utilizate medicamente nu ar trebui să te facă să crezi că analgezicele sunt lipsite în totalitate de reacții adverse. Pastilele pentru durere au riscurile lor pe care mulţi nu le cunosc. Iată, mai jos, care sunt cele mai folosite analgezice eliberate fără reţetă şi ce ar trebui să ştii despre ele.

separator
Pain-pills

Paracetamolul

Reduce durerea şi febra, motiv pentru care este folosit ca medicament pentru dureri şi în răceală. Deşi pare un medicament banal, paracetamolul poate cauza mai multe probleme de sănătate, putând să provoace insuficienţă hepatică dacă este luat în exces.

Dacă iei paracetamol este exclus să folosești alcool, întrucât combinația de paracetamol și alcool solicită mai mult funcțiile ficatului.

Din păcate, nu toată lumea ştie că paracetamolul se găseşte şi în medicamentele care poartă denumiri comerciale, așa cum sunt: Fervex, Parasinus, Algozone Forte, Codamin, Saridon, Panadol sunt doar câteva din medicamentele ce conţin paracetamol și pot avea mai multe efecte nedorite. De aceea, este bine să citești instrucția de utilizare.

Antiinflamatoarele nesteroidiene

Medicamentele din acest grup sunt cele mai intens promovate în spațiul media și de informatizare, datorită acțiunii lor antidolore, antipiretice și antiinflamatoare. Este vorba despre componentele active incluse în medicamente precum Nurofen, Ibuprofen, MIG-400, Modafen, Ketanov, Dexalgin, Dicloberl etc. Cea mai cunoscută substanţă din această clasă este ibuprofenul, dar există şi altele, cum ar fi meloxicamul sau ketoprofenul.

Dacă paracetamolul în exces afectează ficatul, ibuprofenul și celelalte medicamente din grupul antiinflamatoarelor nesteroidiene sunt periculoase pentru stomac. Dozele mari, luate timp îndelungat, pot cauza sângerări ale stomacului, gastrită sau ulcer. Dacă suferi deja de aceste probleme, nu ai voie să iei ibuprofen sau alte medicamente asemănătoare fără indicația medicului. Riscul este mare la cei care fumează, consumă alcool și la persoanele de peste 60 de ani.

Potrivit ultimelor cercetări, ibuprofenul poate crește și riscul de accident vascular sau infarct miocardic. Mare atenție în cazul celor care suferă deja de o boală cardiacă.

Aspirina

Face parte tot din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene şi este probabil cel mai folosit medicament în răceală, gripă sau dureri uşoare. Pe lângă faptul că afectează stomacul dacă este luată mult timp şi în doze mari, aspirina este periculoasă pentru copii cu răceală sau alte infecţii virale. Este bine ca aceştia să nu primească aspirină până la 19 ani pentru că pot dezvolta sindromul Reye, o afecțiune hepatică cu potenţial fatal.

Cum să iei analgezicele în siguranţă

– Citeşte întotdeauna prospectul de la cap la coadă. Vezi ce substanţă activă conţine acel medicament şi care sunt contraindicaţiile.

–  Analgezicele trebuie folosite pe un termen cât mai scurt. Ele sunt menite să calmeze durerile acute. Dacă ai dureri timp de mai multe zile la rând, adresază-te medicului pentru a descoperi cauza. Analgezicele luate pe termen lung sunt periculoase!

– Nu amesteca pastilele cu alcoolul! Paracetamolul afectează ficatul, la fel ca şi alcoolul. Dacă le combini riscul creşte. La fel şi cu antiiflamatoarele în cazul stomacului.

Alimente ce conţin aspirină naturală

sursa

Cum va fi vremea în weekend-ul dinainte de 1 Mai?
Articolul anterior
Acest truc te va apăra de căpușe și țânțari!
Articolul următor
Alte articole interesante