Cele mai bune metode pentru a ajuta ficatul să elimine rapid şi eficient toxinele periculoase din organism

Ficatul e o ,,mini-fabrică’’ de eliminare a toxinelor şi reziduurilor metabolice dăunătoare din organism, efectuând mai mult de 400 de funcții în acelaşi timp. Chiar dacă ficatul este un organ extrem de solicitat din punct de vedere metabolic, funcţia sa nu va periclitată dacă ai o dietă sănătoasă şi duci un mod de viaţă activ. Care sunt lucrurile pe care trebuie să le faci pentru ca ficatul tău să funcţioneze corespunzător de fiecare dată?

separator
liver-cancer

Atunci când ai un mod viaţă activ şi o dietă sănătoasă bogată în substanţe nutritive, este puţin probabil ca ficatul tău să devină suprasolicitat. Dacă, însă, incluzi în dietă alimente nesănătoase, activitatea ficatului ar putea fi periclitată, iar funcţia încetinită din cauza toxinelor toxinelor acumulate în el.

Ficatul are funcţie de detoxifiere

Cum sunt eliminate toxinele din organism? În primă fază ficatul transformă toxinele liposolubile din organism în substanţe metabolice mai puţin ofensive prin intermediul unor enzime. În cea de-a doua etapă toxinele vor fi conjugate cu alte molecule şi vor contribui astfel la creşterea solubilităţii acestora în apă şi eliminării din corp în condiţii de siguranţă.

Corpul poate fi invadat de substanţe toxice din produsele de îngrijire corporală, apă, aer, sol, obiecte din plastic etc.

Cum îţi dai seama că ai un ,,ficat leneş’’?

,,Ficatul leneş’’ elimină defectuos toxinele din organism, iar acestea la rândul lor, fiind liposolubile, se vor depozita şi mai mult în celule de grăsime din organism.

În acelaşi timp, trebuie să cunoşti că există semne ascunse care ar putea indica că ficatul tău are o funcţie încetinită şi ar avea nevoie de detoxifiere. Poţi suspecta un ,,ficat leneş’’ dacă ai aceste semne:

  • dureri de cap frecvente, migrene, senzaţie de greutate la nivelul globilor oculari;
  • cap ,,greu’’, ,,înceţoşat’’, cefalee care se ameliorează după somn;
  • dificultăţi de digestie a grăsimilor;
  • creștere în greutate, fără un motiv evident;
  • respirație urât mirositoare;
  • oboseala cronică;
  • dureri cronice articulare sau musculare;
  • transpirație excesivă;
  • stări depresive; disfuncţii hormonale;
  • durere în abdomen, constipație, meteorism;
  • alergii, hipersensibilitate la produse chimice;
  • acnee, alte erupţii tegumentare.

Cum poţi stimula ficatul să funcţioneze corespunzător?

Dacă te confrunţi cu unul sau mai multe dintre semnele de mai sus, este cazul sa-ţi ajuţi organismul să îmbunătăţească funcţia de detoxifiere a ficatului. Cum faci asta?

  • Respectă un regim alimentar echilibrat;
  • Evită în meniu grăsimile cu efect proinflamator;
  • Evită să consumi zahăr rafinat;
  • Reduce consumul zilnic de fructoză (doar 20-25g pe zi);
  • Elimină din meniu produsele modificate genetic;
  • Utilizează surse alimentare de sulf;
  • Consumă alimente de origine animală și vegetală ce conţin aminoacizi;
  • Reduce sau elimină consumul de alcool;
  • Foloseşte în dietă legume cu frunze verzi;
  • Consumă doar grăsimi sănătoase;
  • Mănâncă alimente ce conţin fibre şi bea cantități suficiente de apă;
  • Practică sportul şi exerciţii fizice, pentru a stimula circulaţia sângelui la nivelul ficatului şi a îmbunătăţi astfel scurgerea bilei şi curăţarea căile biliare.foods-that-cleanse-and-detox-liver2

Produse naturale care îţi ameliorează funcţia ficatului

Pentru a restabili activitatea ficatului poţi folosi aceste trei remedii naturale:

  1. Turmericul – acesta are în componenţa sa curcumină, un antioxidant cu puternice proprietăţi anti-inflamatoare. Turmericul ajută la activarea enzimelor responsabile pentru eliminarea agenţilor cancerigeni proveniţi în organism din exterior. De asemenea, acesta protejează celulele ficatului împotriva deteriorării.
  2. Laptele de ciulin (sau pălămidă) – are un bun efect antioxidant, proprietăţi antiinflamatoare, antivirale şi antifibrotice. Prin urmare, acesta previne deteriorarea ficatului cauzată de toxine, virusuri, droguri și alcool.
  3. Anghinare – fiind bogate în fibre, anghinarele protejează și îmbunătățesc activitatea ficatului, stimulând în acelaşi timp producția de bilă şi curăţarea vezicii biliare. Aceasta ajută la eliminarea fierii şi scade totodată fracţia joasă de colesterol din organism (LDLP).

Collage

A fost recunoscut oficial diabetul de tip 5, o nouă formă agresivă a bolii care afectează tinerii

O nouă formă de diabet, care nu este asociată cu obezitatea, a fost recunoscută oficial de către Federația Internațională de Diabet (IDF). Diabetul de tip 5, așa cum a fost denumit, afectează aproximativ 25 de milioane de persoane la nivel global.

Afecțiunea apare în special la adolescenți și adulți tineri, subponderali și subnutriți, și este cauzată de o producție insuficientă de insulină, indusă de malnutriție, potrivit The Independent.

Spre deosebire de tipurile cunoscute de diabet – tip 1 (autoimun) și tip 2 (corelat cu stilul de viață) – această formă nu are legătură cu obezitatea, fiind de multe ori confundată cu celelalte tipuri, ceea ce a dus la tratamente greșite și complicații grave.

Diabetul de tip 5 a fost recunoscut oficial în urma unui vot desfășurat pe 8 aprilie 2025, în cadrul Congresului Mondial al Diabetului organizat de IDF la Bangkok. Totodată, a fost creat un grup internațional de lucru care va elabora ghiduri de diagnostic și tratament, pentru a sprijini cadrele medicale în recunoașterea și tratarea acestei afecțiuni.

„A fost istoric subdiagnosticat și înțeles greșit. Recunoașterea oficială este un pas crucial în direcția conștientizării unei probleme devastatoare”, a declarat dr. Meredith Hawkins, profesor de medicină la Albert Einstein College of Medicine.

Ea avertizează că mulți pacienți primesc tratamente nepotrivite, uneori chiar periculoase, cum ar fi administrarea excesivă de insulină, care poate fi fatală în acest context.

„Diabetul legat de malnutriție este mai frecvent decât tuberculoza și aproape la fel de frecvent ca HIV/SIDA, dar lipsa unui nume oficial a împiedicat eforturile de diagnosticare și identificare a unor terapii eficiente”, a mai spus dr. Hawkins.

De-a lungul timpului, medicii au observat cazuri în care pacienții – de obicei tineri și slabi – prezentau simptome asemănătoare diabetului de tip 1, dar nu răspundeau la tratamentul cu insulină.

Abia în 2022, o echipă de cercetători a demonstrat că această formă este fundamental diferită de tipurile clasice de diabet, având la bază un defect metabolic profund în capacitatea organismului de a secreta insulină.

În prezent, nu există un tratament standard pentru diabetul de tip 5. Potrivit specialiștilor, alimentația pacienților ar trebui să includă mai multe proteine și mai puțini carbohidrați, în paralel cu corectarea deficiențelor de micronutrienți.„Totul trebuie cercetat atent, acum că avem recunoaștere oficială și sprijin internațional”, a subliniat dr. Hawkins.

Băutura nr. 1 recomandată de dieteticieni care vă ajută să daţi jos din grăsimea viscerală

Grăsimea viscerală este cea se acumulează în jurul organelor interne precum ficatul, stomacul sau intestinele, afectând sănătatea. Din fericire, pe lângă medicamente, dieteticienii spun că există o băutură care contribuie la scăderea acestui tip de ţesut adipos, scrie adevarul.ro

Grăsimea corporală îndeplinește diferite funcții importante în organismul uman, de la stocarea anumitor vitamine, până la menținerea căldurii. Dar există un tip de grăsime, care poate avea efecte negative asupra sănătăţii: grăsimea viscerală.

Deşi nu o vedem, ea se acumulează în jurul organelor interne precum ficatul, stomacul sau intestinele și poate crește semnificativ riscul de boli. Din fericire, spun dieteticienii, nu este nevoie de soluții complicate pentru a o ține sub control, pentru că există o băutură care ne poate ajuta în lupta cu acest tip de ţesut adipos şi pe care mulţi dintre noi o consumă de cum se trezesc dimineaţa. Este vorba despre atât de obişnuita cafea, potrivit eatingwell.

Potrivit unui studiu din 2025, realizat pe un eșantion de peste 45.000 de participanți, cei care au consumat zilnic această băutură (în medie 1,7 cești) au prezentat niveluri semnificativ mai scăzute de grăsime viscerală comparativ cu cei care nu o consumau deloc.

Dieteticianul Megan Byrd a explicat pe larg care este legătura dintre cafea şi scăderea stratului adipos din jurul organelor, precizând că multă vreme s-a crezut că factorul determinant este cafeina. C

u toate acestea, spune ea, un studiu recent nu a găsit același efect şi la ceaiul verde, care conține, de asemenea, cofeină, astfel că s-a ajuns la concluzia că diferenţa nu o face simpla prezenţă a cofeinei, ci concentraţia acesteia.

1. Stimulează metabolismul

Conținutul ridicat de cofeină accelerează metabolismul în repaus, ceea ce poate duce la arderea mai eficientă a caloriilor și la reducerea depozitelor adipoase. Unele cercetări au demonstrat o creștere a ratei metabolice cu până la 20% timp de câteva ore după consum.

„Cafeaua are, de obicei, mai multă cofeină decât ceaiul verde, ceea ce poate crește și mai mult rata metabolică în repaus. De fapt, unele studii au stabilit că, de fapt, cafeaua poate crește metabolismul timp de cel puțin trei ore după consum”, a explicat specialista.

2. Este bogată în antioxidanți

Cafeaua conține compuși precum acizii clorogenici și cafestolul, antioxidanți asociați cu reducerea grăsimii abdominale, a greutății corporale și a circumferinței taliei.

Fiecare ceașcă conține între 200 și 550 miligrame din acești compuși vegetali benefici, mai mult decât ceaiul verde sau vinul roșu, iar antioxidanții ajută la protejarea organismului împotriva deteriorării celulelor.

În plus, includerea unui număr mare de antioxidanți în alimentație dumneavoastră este o altă modalitate de a reduce potențial grăsimea viscerală.

În mod specific, spune dieteticianul Beth Conlon, acizii clorogenici și cafestolul, ambele găsite în cafea, sunt doi antioxidanți care pot ajuta la pierderea grăsimii viscerale.

„Studiile au arătat că acizii clorogenici pot reduce grăsimea abdominală, greutatea corporală și circumferința taliei. Se crede că acești compuși pot influența metabolismul și descompunerea grăsimilor, oferind un mecanism potențial dincolo de efectele cafelei asupra grăsimii viscerale”, a explicat ea.

3. Cafeaua poate reduce apetitul

Cofeina are un efect asupra sistemului nervos central, putând diminua senzația de foame. Totuși, efectele variază în funcție de momentul în care este consumată, unele studii arătând că băutura este mai eficientă în reducerea apetitului atunci când este savurată după masă.

„Cofeina din cafea poate stimula sistemul nervos și poate reduce apetitul. În acest fel, cafeaua ar putea contribui la scăderea aportului caloric, reducând indirect grăsimea abdominală în timp”, a mai spus Beth Conlon, avertizând însă că aceasta nu este o mâncare în sine şi nu trebuie nicdecum să substituie alimentaţia.

„Cafeaua în sine nu este o masă! Este important să aveţi o nutriție adecvată și mese echilibrate pe tot parcursul zilei pentru o bună nutriție și sănătate”, recomandă ea.

Pentru efecte maxime, este recomandat consumul cafelei simple, fără adaosuri calorice excesive precum zahăr sau lapte. Cafeaua neagră este cea mai eficientă, însă, pentru cei care preferă un gust mai blând, adăugarea unei cantități mici de lapte vegetal (ovăz, migdale) este o opțiune potrivită.

O nouă intervenție SMURD: Un copil de 11 ani a fost transportat de urgență la Cluj-Napoca

Un copil de 11 ani, grav bolnav, a fost transportat, în colaborare cu Serviciul SMURD România, la Cluj Napoca. Intervenția a avut loc joi, 24 aprilie, ora 18:00.

Copilul a fost spitalizat la 31 martie la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, cu o patologie severă. Aici, copilului i s-au efectuat investigațiile necesare cazului și tratament corespunzător.

Totuși, starea pacientului rămânea a fi foarte gravă, fără evoluție pozitivă la tratament. În aceste condiții, medicii specialiști, printr-un consiliu medical extins și consult interspitalicesc transfrontalier cu colegii din România, au decis transferul micuțului la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca pentru tratament neurochirurgical specializat.

 Astfel, misiunea transfrontalieră a avut drept scop transportarea copilului în timp util și a fost realizată cu succes. Specialiștii basarabeni au asigurat transferul asistat cu monitorizarea parametrilor vitali și au predat în siguranță pacientul la vama Leușeni echipajului SMURD Iași.

Germania: o moldoveancă a murit într-un grav accident, iar fetița ei de 2 ani a ajuns la reanimare
Articolul anterior
Ministerul Afacerilor Externe: Încă o moldoveancă a fost depistată cu coronavirus în Italia
Articolul următor
Close menu