Coada-şoricelului are o întrebuinţare universală în medicina naturistă, în special, când vine vorba de afecțiuni ginecologice cum ar fi: cistite, menstre dureroase, inflamaţii ovariene, secreţii abundente, aminoree (absenţa menstruaţiei), răni pe uter etc.
Este o plantă care iubeşte soarele şi o găseşti peste tot. Are un parfum sălbatic dulce – amărui şi o poţi culege începând cu luna iulie până în luna octombrie.
Acţiunea farmaceutică
Această plantă are proprietăţi antiinflamatorii, calmante, antiseptice (antimicrobiene), antiparazitare, este un bun dezintoxicant şi cicatrizant. Tratează sau este folosit ca adjuvant în boli precum:
- Dischinezie biliară, colecistită, indigestie, colită – coada-şoricelului este un antiinflamator şi calmant datorită conţinutului de uleiuri volatile: favorizează evacuarea bilei, reduce inflamaţia la nivelul intestinului subţire şi a celui gros, combate spasmele digestive şi ajută la cicatrizarea epiteliilor lezate, în plus amplifică secreţia de sucuri gastrice, reduce senzaţia de greaţă şi creşte pofta de mâncare.
- Răcelă, bronşită, astm bronşic – are efect bronhodilatator şi expectorant.
- Dureri reumatice, osteoporoză, migrene – diminuează durerile şi calmează.
- Stimulează hematopoieza (formarea globulelor albe şi roşii din sange) – efect regenerator asupra măduvei osoase.
Planta din trusa medicală a unei femeie
- Amenoreea (absenţa menstruaţiei) – declanşează ciclul menstrual şi determină amplificarea caracterelor feminine;
- Dureri menstruale – atenueaza simptomele dismenoreei;
- Reduce hemoragiile menstruale ori sângerările de la nivelul mucoasei vaginale;
- Previne apariţia cancerului de col uterin;
- Diminuează simptomatologia din perioada de premenopauză.
- Candida vaginală – faci spălături vaginale cu infuzie de coada-şoricelului, care datorită efectului antiseptic blochează înmulţirea acestei ciuperci, reduce inflamaţia şi reface ţesuturile afectate de infecţie. Este un tratament care nu afectează flora vaginală şi ajută la prevenirea şi tratarea cadidozelor.
- Leucoree (secreţii vaginale), micoze (boli provocate de ciuperci) și alte infecții vaginale – în acest caz faci spălături vaginale, inclusiv beai 2-3 căni pe zi de infuzie de coada şoarecelui.
Cum faci curele de tratament
În cazul afecţiunilor care necesită tratament intern poţi face cure de trei săptămâni cu pauză de 10 zile dintre ele, bea câte o jumătate de cană de infuzie de coada-şoricelului, înainte cu 30 min. de fiecare masă sau prepara pulbere de coada-şoricelului şi lua câte o linguriţă din ea pe stomacul gol de patru ori pe zi.
În dermatologie şi cosmetică
Coada-şoricelului se foloseşte în tratarea tenului uscat, infecţiilor, inflamaţiilor şi leziunilor pielii. Pentru uz extern prepară tinctură de coada-şoarecelui. Pui într-un borcan 20 linguri de pulbere de coada-şoricelului peste care torni jumătate de litru de alcool alimentar de 70 de grade, laşi la măcerat timp de 14 zile, după care strecori soluţia obţinută şi o păstrezi într-o sticluţă de culoare închisă. La utilizare diluezi tinctura cu apă fiartă, proporţia fiind de 1:1 şi aplici cataplasme pe locul afectat. Desigur poţi folosi şi infuzie din această plantă.
Contraindicaţii
Femeile însărcinate trebuie să folosească cu precauţie această plantă. De asemenea, nu trebuie să depăşeşti doza de 10 – 20 gr zilnic, în cazul curelor de lungă durată.