Coada-şoricelului tratează bolile ginecologice!

Coada-şoricelului are o întrebuinţare universală în medicina naturistă, în special, când vine vorba de afecțiuni ginecologice cum ar fi: cistite, menstre dureroase, inflamaţii ovariene, secreţii abundente, aminoree (absenţa menstruaţiei), răni pe uter etc.

separator

Este o plantă care iubeşte soarele şi o găseşti peste tot. Are un parfum sălbatic dulce – amărui şi o poţi culege începând cu luna iulie până în luna octombrie.

Acţiunea farmaceutică

Această plantă are proprietăţi antiinflamatorii, calmante, antiseptice (antimicrobiene), antiparazitare, este un bun dezintoxicant şi cicatrizant. Tratează sau este folosit ca adjuvant în boli precum:

  • Dischinezie biliară, colecistită, indigestie, colită – coada-şoricelului este un antiinflamator şi calmant datorită conţinutului de uleiuri volatile: favorizează evacuarea bilei, reduce inflamaţia la nivelul intestinului subţire şi a celui gros, combate spasmele digestive şi ajută la cicatrizarea epiteliilor lezate, în plus amplifică secreţia de sucuri gastrice, reduce senzaţia de greaţă şi creşte pofta de mâncare.
  • Răcelă, bronşită, astm bronşic – are efect bronhodilatator şi expectorant.
  • Dureri reumatice, osteoporoză, migrene – diminuează durerile şi calmează.
  • Stimulează hematopoieza (formarea globulelor albe şi roşii din sange) – efect regenerator asupra măduvei osoase.

Planta din trusa medicală a unei femeie

  • Amenoreea (absenţa menstruaţiei) – declanşează ciclul menstrual şi determină amplificarea caracterelor feminine;
  • Dureri menstruale – atenueaza simptomele dismenoreei;
  • Reduce hemoragiile menstruale ori sângerările de la nivelul mucoasei vaginale;
  • Previne apariţia cancerului de col uterin;
  • Diminuează simptomatologia din perioada de premenopauză.
  • Candida vaginală – faci spălături vaginale cu infuzie de coada-şoricelului, care datorită efectului antiseptic blochează înmulţirea acestei ciuperci, reduce inflamaţia şi reface ţesuturile afectate de infecţie. Este un tratament care nu afectează flora vaginală şi ajută la prevenirea şi tratarea cadidozelor.
  • Leucoree (secreţii vaginale), micoze (boli provocate de ciuperci) și alte infecții vaginale – în acest caz faci spălături vaginale, inclusiv beai 2-3 căni pe zi de infuzie de coada şoarecelui.

Cum faci curele de tratament

În cazul afecţiunilor care necesită tratament intern poţi face cure de trei săptămâni cu pauză de 10 zile dintre ele, bea câte o jumătate de cană de infuzie de coada-şoricelului, înainte cu 30 min. de fiecare masă sau prepara pulbere de coada-şoricelului şi lua câte o linguriţă din ea pe stomacul gol de patru ori pe zi.

În dermatologie şi cosmetică

Coada-şoricelului se foloseşte în tratarea tenului uscat, infecţiilor, inflamaţiilor şi leziunilor pielii. Pentru uz extern prepară tinctură de coada-şoarecelui. Pui într-un borcan 20 linguri de pulbere de coada-şoricelului peste care torni jumătate de litru de alcool alimentar de 70 de grade, laşi la măcerat timp de 14 zile, după care strecori soluţia  obţinută şi o păstrezi într-o sticluţă de culoare închisă. La utilizare diluezi tinctura cu apă fiartă, proporţia fiind de 1:1 şi aplici cataplasme pe locul afectat.  Desigur poţi folosi şi infuzie din această plantă.

Contraindicaţii

Femeile însărcinate trebuie să folosească cu precauţie această plantă. De asemenea, nu trebuie să depăşeşti doza de 10 – 20 gr zilnic, în cazul curelor de lungă durată.

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

Ce pot face dacă debitorul nu îmi va întoarce datoria până la termenul stabilit?!
Articolul anterior
Cristina Gheiceanu s-a măritat!
Articolul următor