Aceste fructe de pădure, mici şi roşii, au mai multe proprietăţi şi beneficii pentru sănătate. Coarnele conţin cantităţi bune de taninuri, compuşi vegetali cu acţiune astringentă asupra mucoasei tractului digestiv, vitamina C , A, B, PP, calciu, kaliu, fier, mangan, zinc, cupru, pectine, celuloză, pigmenţi antocieni cu acţiune antioxidantă.

Fructele cornului pot fi consumate crude, uscate sau utilizate pentru a prepara brandy, marmeladă, gemuri, sosuri, compoturi, siropuri. În Albania, Grecia, Armenia și Azerbaidjan coarnele sunt amestecate cu alcool pentru obținerea unor băuturi alcoolice populare. Acest tip de lichior este cunoscut drept cornată.
Fructele întregi, sosul sau pasta de coarne pot acompania carnea friptă sau gătită la cuptor, legumele grilate, atunci când e nevoie de o nuanță acrișoară consistentă.
Coarnele au fost folosite mult timp în scopuri medicinale, având proprietăţi astringente, taninizante, antimicrobiene, dezinfectante, hemostatice, cicatrizante.
Beneficiile pentru sănătate şi utilizările terapeutice:
- fructele, ce au proprietăţi astringente, datorită taninurilor, şi antimicrobiene sunt folosite pentru a trata dizenteria, diareea, enterocolita, uşurează simptomele în caz de intoxicaţie alimentară
- coarnele sunt, de asemenea, utile în tratarea durerilor de stomac, crampelor stomacale, colicilor intestinale
- un ceai din coarne a fost găsit benefic pentru a reduce febra şi frisoanele în caz de temperatură înaltă a corpului
- datorită cantității mari de vitamina C, calciu și potasiu, consumul de preparate din coarne ameliorează starea în caz de răceală sau gripă
- coarnele au efect energizant, de stimulare a poftei de mâncare şi de combatere a anorexiei sau lipsa poftei de mâncare
- tinctura din frunze de corn (50 g de frunze în 250 ml de alcool alimentar) ar trata pecingini,
eczeme, infecții ale pielii, impetigo, combate paraziții intestinali - datorită conţinutului de antocieni, pigmenţi vegetali antioxidanţi, coarnele acţionează benefic asupra organismului, prevenind boli de inimă, dislipidemii, diabetul zaharat tip 2, degenerescenţa maculară a ochiului la vârstnici, păstrează vederea, au efect anti-îmbătrânire, îmbunătăţesc starea tenului
coarnele are proprietăţi hemostatice, ca şi chinina, fiind utilizate tradițional în trecut pentru oprirea sângerărilor nazale
- în medicina naturistă chineză, coarnele sunt folosite pentru probleme cum ar fi incontinenţa de urină, transpirație excesivă, spermatoree, sângerări menstruale excesive, tuse, bronșită.
Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!