Potrivit medicilor, orice adult poate avea între 2 și 4 episoade de răceală, gripă şi alte infecţii virale, pe parcursul unui an, iar femeile însărcinate nu sunt scutite, nici ele, de infecţii respiratorii sezoniere. Mai grav este faptul că tusea poate genera gravidei un disconfort important din cauza poziţionării bebeluşului în cavitatea abdominală. Chiar și așa, răceala nu ar trebui să te alarmeze dacă ești însărcinată! Este cazul să iei toate măsurile necesare de tratament, de la apariţia primelor simptome ale bolii, şi, astfel, vei reuşi să scapi de tuse şi răceală în cel mai scurt timp!
Tusea afectează bebeluşul în burtică?
Tusea este un act reflex protector, ce contribuie la curăţarea căilor respiratorii de mucus în exces şi corpi străini. Tusea poate crea un disconfort accentuat gravidei însă trebuie să ştii că aceasta nu dăunează în mod mecanic fătului.
Atunci când tuşeşti, burtica se deplasează în sus şi în jos, iar bebeluşul poate simţi mişcările, însă nu este afectat deoarece lichidul şi sacul amniotic au funcție de amortizare şi protejează fătul de vibraţiile mecanice, zgomotele puternice şi presiunea în exces. Pentru a minimiza impactul loviturilor, ori dacă simţi că muşchii abdominali se încordează prea mult, este potrivit să sprijini cu mâinile partea de jos a burticii în timp ce tuşeşti din greu.
Ce rău îți poate face tusea în sarcină?
În timp ce tusea umedă are adesea un rol protector de curăţare a căilor respiratorii, tusea seacă, repetitivă şi persistentă poate genera disconfort gravidei, şi anume:
-probleme de incontinenţă urinară (din cauza creşterii presiunii asupra vezicii urinare şi slăbirii muşchilor planşeului pelvin);
-tulburări de somn (în special în trimestrul trei de sarcină);
-stare anxioasă (tusea este adesea deranjantă, chinuitoare şi creşte nivelul de excitabilitate a sistemului nervos);
-dereglări de nutriţie. Este potrivit femeile însărcinate să se alimenteze echilibrat, sănătos, să aporte în organism alimente bogate în nutrienţi. Cu toate acestea, tusea poate altera regimul normal de alimentație şi pune în pericol dezvoltarea bebelușului.
În timp ce tusea nu dăunează în mod direct fătului, un semnal de alarmă, în sarcină, prezintă problemele de sănătate cauzate de afecţiunile ce stau la baza semnelor de răceală (tusea poate sugera infecție virală, exacerbarea unei suprainfecţii bacteriene, ce afectează inclusiv bronhiile sau plămânii; tusea chinuitoare poate lipsi bebelușul de aportul adecvat de oxigen).
De ce poate fi dificil să tratezi tusea în sarcină?
Tusea, un simptom comun în caz de infecţie respiratorie virală, alergie sau răceală, de regulă, se rezolvă în mai puţin de două săptămâni, în afara unui tratament cu preparate antibiotice. Cu toate acestea, tusea la gravide, în special tusea uscată, frecventă, repetitivă, în paroxisme şi de lungă durată, poate fi deranjantă, iar necesitatea administrării unui tratament medicamentos este condiţionată categoric de alegerea unor preparate inofensive pentru făt, acestea fără reacţii adverse majore!
Ce măsuri să iei dacă ești însărcinată și ai tuse?
-Bea lichide sub formă de ceai, suc, bulion, deoarece fluidele ajută la subţierea mucusului din căile respitatorii facilitând eliminarea acestuia;
-Reglează nivelul umidității din încăpere (aerul uscat exacerbează tusea uscată, în timp ce nivelul normal de umiditate a aerului reduce frecvența tusei; poţi face un duş cu aburi calzi pentru a ajuta desfundarea pasajelor nazale; poţi face inhalaţii pentru a umezi mucoasa şi a contribui la lichefierea mucusului);
-Respectă regimul de odihnă şi somn (daca nu poţi dormi din cauza tusei încearcă să îţi pui o perna în plus sub cap);
-Respectă regim alimentar echilibrat, adăugând mai multe fructe şi legume proaspete.
-Încearcă să respiri un aer curat, nepoluat! Evită contactul cu substanţe iritante, precum praful, fumul, produsele de curățat, parfumurile sau alți factori ce pot declanșa o tuse.
-Tratează tusea cu remedii naturiste, inofensive pentru bebeluș!
-Dacă tusea durează mai mult de două săptămâni, ori este este însoţită din primele zile de febră mare (>38,9 grade Celsius), expectoraţii mucopurulente abundente din piept, dificultăţi de respiraţie, vomă, stare de intoxicaţie, este potrivit să apelezi la ajutorul medicului.
Cum tratezi tusea în sarcină?
Deoarece tusea în timpul sarcinii este deranjantă şi poate determina mai multe probleme de sănătate, orice gravidă, chiar din primele zile de boală, este în căutarea unor remedii medicamentoase care să îi confere ameliorare și vindecare fără a dăuna bebeluşului său.
Pentru a trata tusea în sarcină este potrivit un preparat pe bază naturală, cu reacţii adverse minime.
Prospan– un medicament pe bază de extract standardizat de frunze de iederă, care tratează tusea!
-Prospan este un remediu medicamentos pe bază naturală, ce posedă acţiune antiinflamatoare, expectorantă, emolientă şi antibacteriană asupra mucoasei căilor respiratorii şi ajută la tratarea tusei în perioada sarcinii.
-Prospan este indicat în tuse uscată şi umedă, iar unul dintre avantajele preparatului Prospan este că administrarea acestuia nu a constatat nici una din reacţiile adverse asupra fătului, oferind siguranţă în ceea ce priveşte administrarea medicamentului copiilor, adulţilor, gravidelor, dar şi femeilor care alăptează.
-Prospan posedă Certificat de calitate GMP al companiei germane Engelhard Arzneimittel, lider european în producţia medicamentelor pe bază naturală de mai bine de 50 de ani.
-Prospan este livrat sub formă de pastile, tablete efervescente, picături, sirop, inclusiv picături pentru inhalaţie.
-Prospan are gust plăcut, nu conține alcool, zahăr şi coloranți!