Cum tratezi tusea în sarcină

Potrivit medicilor, orice adult poate avea între 2 și 4 episoade de răceală, gripă şi alte infecţii virale, pe parcursul unui an, iar femeile însărcinate nu sunt scutite, nici ele, de infecţii respiratorii sezoniere. Mai grav este faptul că tusea poate genera gravidei un disconfort important din cauza poziţionării bebeluşului în cavitatea abdominală. Chiar și așa, răceala nu ar trebui să te alarmeze dacă ești însărcinată! Este cazul să iei toate măsurile necesare de tratament, de la apariţia primelor simptome ale bolii, şi, astfel, vei reuşi să scapi de tuse şi răceală în cel mai scurt timp!

separator
ttt

Tusea afectează bebeluşul în burtică?

Tusea este un act reflex protector, ce contribuie la curăţarea căilor respiratorii de mucus în exces şi corpi străini. Tusea poate crea un disconfort accentuat gravidei însă trebuie să ştii că aceasta nu dăunează în mod mecanic fătului.

Atunci când tuşeşti, burtica se deplasează în sus şi în jos, iar bebeluşul poate simţi mişcările, însă nu este afectat deoarece lichidul şi sacul amniotic au funcție de amortizare şi protejează fătul de vibraţiile mecanice, zgomotele puternice şi presiunea în exces. Pentru a minimiza impactul loviturilor, ori dacă simţi că muşchii abdominali se încordează prea mult, este potrivit să sprijini cu mâinile partea de jos a burticii în timp ce tuşeşti din greu.

Ce rău îți poate face tusea în sarcină?

În timp ce tusea umedă are adesea un rol protector de curăţare a căilor respiratorii, tusea seacă, repetitivă şi persistentă poate genera disconfort gravidei, şi anume:

-probleme de incontinenţă urinară (din cauza creşterii presiunii asupra vezicii urinare şi slăbirii muşchilor planşeului pelvin);
-tulburări de somn (în special în trimestrul trei de sarcină);
-stare anxioasă (tusea este adesea deranjantă, chinuitoare şi creşte nivelul de excitabilitate a sistemului nervos);
-dereglări de nutriţie. Este potrivit femeile însărcinate să se alimenteze echilibrat, sănătos, să aporte în organism alimente bogate în nutrienţi. Cu toate acestea, tusea poate altera regimul normal de alimentație şi pune în pericol dezvoltarea bebelușului.

În timp ce tusea nu dăunează în mod direct fătului, un semnal de alarmă, în sarcină, prezintă problemele de sănătate cauzate de afecţiunile ce stau la baza semnelor de răceală (tusea poate sugera infecție virală, exacerbarea unei suprainfecţii bacteriene, ce afectează inclusiv bronhiile sau plămânii; tusea chinuitoare poate lipsi bebelușul de aportul adecvat de oxigen).cum-tratezi-raceala-in-mod-natural-atunci-cand-eti-insarcinata

De ce poate fi dificil să tratezi tusea în sarcină?

Tusea, un simptom comun în caz de infecţie respiratorie virală, alergie sau răceală, de regulă, se rezolvă în mai puţin de două săptămâni, în afara unui tratament cu preparate antibiotice. Cu toate acestea, tusea la gravide, în special tusea uscată, frecventă, repetitivă, în paroxisme şi de lungă durată, poate fi deranjantă, iar necesitatea administrării unui tratament medicamentos este condiţionată categoric de alegerea unor preparate inofensive pentru făt, acestea fără reacţii adverse majore!

Ce măsuri să iei dacă ești însărcinată și ai tuse?

-Bea lichide sub formă de ceai, suc, bulion, deoarece fluidele ajută la subţierea mucusului din căile respitatorii facilitând eliminarea acestuia;

-Reglează nivelul umidității din încăpere (aerul uscat exacerbează tusea uscată, în timp ce nivelul normal de umiditate a aerului reduce frecvența tusei; poţi face un duş cu aburi calzi pentru a ajuta desfundarea pasajelor nazale; poţi face inhalaţii pentru a umezi mucoasa şi a contribui la lichefierea mucusului);

-Respectă regimul de odihnă şi somn (daca nu poţi dormi din cauza tusei încearcă să îţi pui o perna în plus sub cap);

-Respectă regim alimentar echilibrat, adăugând mai multe fructe şi legume proaspete.

-Încearcă să respiri un aer curat, nepoluat! Evită contactul cu substanţe iritante, precum praful, fumul, produsele de curățat, parfumurile sau alți factori ce pot declanșa o tuse.

-Tratează tusea cu remedii naturiste, inofensive pentru bebeluș!

-Dacă tusea durează mai mult de două săptămâni, ori este este însoţită din primele zile de febră mare (>38,9 grade Celsius), expectoraţii mucopurulente abundente din piept, dificultăţi de respiraţie, vomă, stare de intoxicaţie, este potrivit să apelezi la ajutorul medicului.56841a3ab7956_56841a3ab79d2

Cum tratezi tusea în sarcină?

Deoarece tusea în timpul sarcinii este deranjantă şi poate determina mai multe probleme de sănătate, orice gravidă, chiar din primele zile de boală, este în căutarea unor remedii medicamentoase care să îi confere ameliorare și vindecare fără a dăuna bebeluşului său.

Pentru a trata tusea în sarcină este potrivit un preparat pe bază naturală, cu reacţii adverse minime.

prospanProspan– un medicament pe bază de extract standardizat de frunze de iederă, care tratează tusea!

-Prospan este un remediu medicamentos pe bază naturală, ce posedă acţiune antiinflamatoare, expectorantă, emolientă şi antibacteriană asupra mucoasei căilor respiratorii şi ajută la tratarea tusei în perioada sarcinii.

-Prospan este indicat în tuse uscată şi umedă, iar unul dintre avantajele preparatului Prospan este că administrarea acestuia nu a constatat nici una din reacţiile adverse asupra fătului, oferind siguranţă în ceea ce priveşte administrarea medicamentului copiilor, adulţilor, gravidelor, dar şi femeilor care alăptează.

-Prospan posedă Certificat de calitate GMP al companiei germane Engelhard Arzneimittel, lider european în producţia medicamentelor pe bază naturală de mai bine de 50 de ani.

-Prospan este livrat sub formă de pastile, tablete efervescente, picături, sirop, inclusiv picături pentru inhalaţie.

-Prospan are gust plăcut, nu conține alcool, zahăr şi coloranți!

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

Galina Tomaș învață româncele să ducă un stil de viață sănătos!
Articolul anterior
Ce profesii au de fapt rezidenții Zebra Show și cum s-a născut acest proiect
Articolul următor