Florile de soc elimină toxinele, excesul de mucus şi ajută la slăbit

Foarte parfumate, încărcate cu polen, florile de soc se culeg în lunile mai-iunie, datorită proprietăţilor benefice antiinflamatoare în caz de răceală şi febră. Florile de soc sunt un aliat bun inclusiv în lupta cu kilogramele în plus, întrucât acestea elimină excesul de apă de la nivelul ţesuturilor, ajută la dizolvarea stratului adipos şi stimulează digestia.

separator

tttt

Florile de soc conţin numeroşi compuşi, precum ulei volatil, rutozid, compuşi aminici, glicozizi, substanţe glucidice, minerale, tanine, saponine, mucilagii, iar fructele de soc conţin antocieni, vitaminele A, C, caroten, zaharuri, mucilagii, kaliu, rutin, izocuercitina, hiperozid. În scop medicinal, de la soc se recolteazã florile şi fructele negre, dulci-acrişoare, cu aromă de afine.  Deşi consumarea fructelor de soc poate avea efecte adverse asupra organismului, florile de soc nu sunt otrãvitoare.

socataDin florile de soc se prepară o bãuturã rãcoritoare, destul de cunoscutã sub numele de socata. Florile se culeg in lunile mai-iunie, se taie întreaga inflorescenţă, chiar inainte de a se deschide toate florile, pe timp frumos şi uscat. Florile de soc se pun imediat să se usuce, la umbră, în strat subţire, după care pot fi folosite în diverse scopuri.

Florile de soc au acţiune:

  • sudorifică,
  • diuretică,
  • antiinflamatoare,
  • antivirală,
  • antiseptică,
  • emolientă,
  • antireumatică,
  • antinevralgică,
  • laxativă,
  • reglează nivelul de zahăr în sânge.

Datorită  proprietăților sale antiseptice și antiinflamatorii, ceaiul şi infuzia de flori de soc sunt utilizate în medicina tradiţională pentru tratarea răcelii, gripei, febrei, intrucât provoacă o transpiraţie abundentă, ajutând la scăderea temperaturii, în sinuzite, bronşite, faringite, reumatism, infecţii urinare, gingivite, stomatite. Pentru uz extern, infuzia de flori de soc se foloseşte la reducerea durerii şi inflamaţiilor articulare, în caz de artrită.

Compresele cu infuzie de soc tratează celulita

Compresele de soc ajută la eliminarea celulitei, iar ceaiul şi infuzia de flori de soc, având proprietăţi laxative, diuretice şi antioxidnte, elimină apa din ţesuturi, excesul de mucus, fiind benefice în obezitate.

cea-de-soc-600x400În constipaţie se ia câte o linguriţă de pulbere de flori de soc, cu 10 min înainte de masă.

Cum se prepară ceaiul de flori de soc

Ceaiul se prepară din 3 linguriţe de flori de soc sau pulbere de flori la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, după care se strecoară şi se bea de 3 ori pe zi. Decoctul din flori de soc este obţinut prin fierberea a 50 g de flori în 250 ml de apă timp de 3 minute. Ceaiul de flori de soc nu se consumă continuu, se foloseşte maxim 10 zile, cu 5 zile pauză.

bezgov-cajEste recomandat ca pentru început să se bea o cană de ceai pentru a observa cum reacţionează organismul, după care  se poate ajunge la 3 căni pe zi. În funcţie de greutatea corporală şi de felul în care răspunde organismul la tratament, remediile naturale din soc pot fi folosite până la 3 luni.

Nivel crescut de colesterol în sânge

Socul nu determină scăderea valorilor colesterolului, ci împiedică într-o bună măsură oxidarea sa în organism, proces care duce la apariţia depunerilor pe artere, în boli cardiace şi vasculare. Se administrează infuzia de flori de soc, cate 2 căni pe zi, în cure de 10-20 de zile, cu 5 zile pauză.

Atentie! în cazul în care apar reacţii adverse precum arsuri gastrice, voma, diaree, deshidratare, stare generală alterată, utilizarea ceaiului se întrerupe.

Precauţii:

Fructele folosite ca laxativ nu trebuie administrate în cantitate mare deoarece pot să apară efecte adverse, precum greaţă, vomă, arsuri la stomac, îngreunarea respiraţiei, convulsii. Fructele de soc sunt toxice atunci când sunt consumate crude.

Numai florile şi fructele de soc pot fi folosite pentru uz intern. Frunzele şi ramurile socului sunt otrăvitoare pentru consum.

Dieta în gastrită: alimente permise și interzise

Gastrita este procesul inflamator localizat la nivelul mucoasei stomacului. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale tractului digestiv, provocată frecvent de un stil alimentar deficitar și dezorganizat, înmulțirea bacteriei Helicobacter Pylori în stomac, surmenajul moral, stresul cronic, fumatul, abuzul de alcool, predispoziția genetică.

separator
Collage

Gastrita, netratată la timp, poate duce la ulcer și la alte afecțiuni grave ale stomacului. Una dintre cele mai importante măsuri în algoritmul de tratament al gastritei este respectarea dietei. Dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune este absolut necesar să adopți un regim alimentar sănătos.

Pe lângă faptul că vei respecta un orar fix al meselor, există o serie de alimente pe care le poți introduce în meniu ori care îți sunt nerecomandate.

Cum se manifestă gastrita?

Gastrita cronică, însoțită de aciditate gastrică crescută, se manifestă prin dureri de stomac îndată după luarea meselor, senzație de arsuri gastrice, greutate la stomac după ingerarea unor porții mici de hrană, grețuri, vomă postprandială, scăderea poftei de mâncare, constipație (în gastrita cu hiperaciditate), crampe abdominale, balonare, producerea în exces a gazelor intestinale, intoleranță alimentară la alimente grase, picante sau acide, prăjeală și dulciuri.

Dacă mai mulți ani în urmă exista o dietă strictă recomandată de specialiști în caz de gastrită, care presupunea interzicerea totală a alimentelor necruțătoare din punct de vedere mecanic, mese mici și fracționate, acum, specialiștii și-au revizuit recomandările, o astfel de dietă nu este necesară pentru a trata gastrita sau ulcerul. Fiecare persoană cu gastrită trebuie să își ajusteze meniul în functie de reacțiile pe care le are la anumite alimente și de nivelul de toleranță a acestora.

Care sunt alimentele permise în gastrită?

– carne slabă, pește, tofu, fasole;
– uleiuri sanatoase, cum ar fi uleiul de măsline;
– alimentele bogate în flavonoide cu acțiune antiinflamatoare, cum ar fi cireșele, afinele, ardeiul gras, pot inhiba creșterea H. pylori;
– alimente bogate în vitamina B și calciu, cum ar fi migdale, fasole, cereale integrale (în cazul în care nu-ți provoacă dureri de stomac), legume cu frunze verzi, spanacul, varza înăbișită, broccoli;
– lactate cu mai puține grăsimi;
– legume fierte sau coapte;
– piureuri de legume;
– verdețuri;
– supe și ciorbe;
– oua fierte;
– pește.

Ce alimente să scoți din meniu?

– eliminarea grăsimilor hidrogenate (se găsesc în biscuiți, prăjituri, gogoși, alimente procesate și margarină din comerț);
– evitarea băuturile care pot irita mucoasa stomacului și crește producția de acid (cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase, ceaiul negru foarte concentrat, ciocolata neagră);
– evitarea alimentelor rafinate, cum ar fi pâinea albă, pastele și zahărul.
– nuci, seminte și alune (în cazul în care nu sunt tolerate);
– alimentele picante;
– alimentele prăjite;
– sosurile grase;
– mezelurile;
– cartofi prăjiți;
– sosurile cu făină;
– produse de patiserie;
– prăjituri cu mult zahăr și grăsimi;
– conserve;
– sucuri;
– compoturi;
– unt.

Ce alimente să consumi cu moderație?

– fructe și legume acide, cum ar fi roșii și suc de roșii, căpșuni, vișine, citrice etc;
– ciocolata neagră, ceaiul.

Soluții care te vor ajuta să lupți contra asteniei de primăvară

Ce este astenia de primăvară și cum se manifestă? Cu siguranța este o întrebare destul de actuală. Potrivit specialiștilor, astenia afectează majoritatea oamenilor care de obicei, demonstrează că organismul este lipsit de energie. Starea de moleșeală pe care o percep destule persoane se datorează transformărilor fizice și psihice resimțite de organismul uman la schimbarea anotimpurilor. Din fericire însă, există destule „arme” la care putem să apelăm ca să preîntâmpinăm și să combatem simptomele și efectele asteniei de primăvară.

separator

Somnul ajută

Insomniile se numără printre simptomele asteniei de primăvară, așa că dacă nu putem să ne odinim în timpul nopții ar fi bine să găsim cât mai repede o soluție care să ne ajute să dormim bine. O astfel de soluție ar putea fi să o lenjerie nouă de pat. Alături de saltea și de perne, lenjeria de pat are un rol esențial când vine vorba de calitatea somnului nostru. Prin urmare, dacă nu poți să te odihnești așa cum ți-ai dori, ar merita să vizitezi un magazin care vinde lenjerii de pat la cele mai bune prețuri, și să-ți iei una confecționată integral din bumbac. Lenjeriile de pat din bumbac de calitate ne permit să avem parte de un somn odihnitor, deoarece lasă pielea să respire și, de asemenea, nu rețin umezeala.

Ieși cât mai mult din casă

Cel mai simplu mod prin care poți să-ți recapeți energia ar fi să stai cât mai mult în aer liber și să faci mișcare. Dacă ți-ai propus de mult să te apuci să alergi, dar până acum nu ți-ai îndeplinit dorința, nu mai sta pe gânduri și acționează cât mai repede. Însă înainte să începi să alergi vizitează un medic, care să te consulte și să te asigure că totul este în regulă.
Pe lângă alergat, există și alte moduri ca să faci mișcare. Ai putea, de exemplu, să mergi la shopping și să-ți cumperi niște pantofi de damă ieftini, pe care să-i porți zilnic, dar și unii eleganți, pentru ocazii speciale.

Ai grijă ce mănânci

Alimentația este una dintre cele mai eficiente „arme” în lupta cu astenia de primăvară. Așadar, încearcă să urmezi o dietă echilibrată, în care să se regăsească foarte multe fructe și legume bogate în vitamine și în minerale. În cazul în care nu îți place să consumi fructe și legume în stare brută, folosește-te de un blender ca să-ți prepari sucuri și smoothiuri.

Ai grijă de sănătatea ta!!!

Sursa

Ridichea echilibrează nivelul zahărului din organism

Ridichea te ajută în lupta cu astenia de primăvară, datorită cantităţii mari de vitamine ce le conţine. Ridichea roşie, pe care o cumperi în această perioadă, conţine carbohidraţi, vitamina C este în proporţie de 25%, vitamina B, acid folic, potasiu, magneziu şi multe alte componente ce-ţi sunt de prim ajutor.

separator
ridichii

Iată 5 motive ca să consumi ridiche:

  1. O legătură de ridiche îţi asigură o jumătate din cantitatea necesară de vitamina C.
  2. 100 de grame de ridiche conţin 14 kcal, respectiv nu există riscul că ai putea pune câţiva centimetri în jurul taliei. De asemenea, ridichea este un catalizator al schimbului de substanţe din organism.
  3. În ridiche se conţin substanţe, care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din organism, astfel poţi consuma ridiche, chiar dacă ai diabet.
  4. Ridichea ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi la întărirea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului de vitamina C.
  5. Şi nu în ultimul rând, ridichea este pur şi simplu frumoasă, datorită combinaţiei de culori: roşu şi verde, simbol al renaşterii şi al vieţii.  Aceste culori sunt datorate compuşilor ce colorează legumele în culori vii precum: roşu, verde, mov, albastru; ce se numesc antocieni. Conform ultimelor studii, antocienii încetinesc multiplicarea celulelor canceroase.

Снимок

Cum să alegi ridichea?
Atunci când alegi ridichile, fii atentă ca acestea să fie tari. Dacă sunt moi, au o cantitate mai mică de vitamine şi calităţile  nutritive. Nu alege ridichea, ce are pete sau fisuri, aceasta înseamnă că deja este în putrefacţie.

Contraindicaţiile,în consumul de ridiche, sunt valabile doar pentru cei care suferă de boli ale tractului gastrointestinal, ulcer, gastrite, sau prezintă reacţii alergică la ridiche.

Pentru un ten vitaminizat
Ia câteva ridichi şi dă-le prin răzătoare, scurge sucul, iar în pulpa rămasă adaugă o lingură de ulei de măsline şi puţin amidon. Amestecă totul, până obţii o pastă cremoasă şi aplic-o pe faţă pe 5-10 minute. Atenţie! Dacă tenul îţi este uscat, nu aplica această mască.

Mia Beschieri: “Ce să nu porți la Balul de Absolvire!”
Articolul anterior
2 măști care-ți vor micșora porii!
Articolul următor
Close menu