Foarte parfumate, încărcate cu polen, florile de soc se culeg în lunile mai-iunie, datorită proprietăţilor benefice antiinflamatoare în caz de răceală şi febră. Florile de soc sunt un aliat bun inclusiv în lupta cu kilogramele în plus, întrucât acestea elimină excesul de apă de la nivelul ţesuturilor, ajută la dizolvarea stratului adipos şi stimulează digestia.
Florile de soc conţin numeroşi compuşi, precum ulei volatil, rutozid, compuşi aminici, glicozizi, substanţe glucidice, minerale, tanine, saponine, mucilagii, iar fructele de soc conţin antocieni, vitaminele A, C, caroten, zaharuri, mucilagii, kaliu, rutin, izocuercitina, hiperozid. În scop medicinal, de la soc se recolteazã florile şi fructele negre, dulci-acrişoare, cu aromă de afine. Deşi consumarea fructelor de soc poate avea efecte adverse asupra organismului, florile de soc nu sunt otrãvitoare.
Din florile de soc se prepară o bãuturã rãcoritoare, destul de cunoscutã sub numele de socata. Florile se culeg in lunile mai-iunie, se taie întreaga inflorescenţă, chiar inainte de a se deschide toate florile, pe timp frumos şi uscat. Florile de soc se pun imediat să se usuce, la umbră, în strat subţire, după care pot fi folosite în diverse scopuri.
Florile de soc au acţiune:
- sudorifică,
- diuretică,
- antiinflamatoare,
- antivirală,
- antiseptică,
- emolientă,
- antireumatică,
- antinevralgică,
- laxativă,
- reglează nivelul de zahăr în sânge.
Datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatorii, ceaiul şi infuzia de flori de soc sunt utilizate în medicina tradiţională pentru tratarea răcelii, gripei, febrei, intrucât provoacă o transpiraţie abundentă, ajutând la scăderea temperaturii, în sinuzite, bronşite, faringite, reumatism, infecţii urinare, gingivite, stomatite. Pentru uz extern, infuzia de flori de soc se foloseşte la reducerea durerii şi inflamaţiilor articulare, în caz de artrită.
Compresele cu infuzie de soc tratează celulita
Compresele de soc ajută la eliminarea celulitei, iar ceaiul şi infuzia de flori de soc, având proprietăţi laxative, diuretice şi antioxidnte, elimină apa din ţesuturi, excesul de mucus, fiind benefice în obezitate.
În constipaţie se ia câte o linguriţă de pulbere de flori de soc, cu 10 min înainte de masă.
Cum se prepară ceaiul de flori de soc
Ceaiul se prepară din 3 linguriţe de flori de soc sau pulbere de flori la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, după care se strecoară şi se bea de 3 ori pe zi. Decoctul din flori de soc este obţinut prin fierberea a 50 g de flori în 250 ml de apă timp de 3 minute. Ceaiul de flori de soc nu se consumă continuu, se foloseşte maxim 10 zile, cu 5 zile pauză.
Este recomandat ca pentru început să se bea o cană de ceai pentru a observa cum reacţionează organismul, după care se poate ajunge la 3 căni pe zi. În funcţie de greutatea corporală şi de felul în care răspunde organismul la tratament, remediile naturale din soc pot fi folosite până la 3 luni.
Nivel crescut de colesterol în sânge
Socul nu determină scăderea valorilor colesterolului, ci împiedică într-o bună măsură oxidarea sa în organism, proces care duce la apariţia depunerilor pe artere, în boli cardiace şi vasculare. Se administrează infuzia de flori de soc, cate 2 căni pe zi, în cure de 10-20 de zile, cu 5 zile pauză.
Atentie! în cazul în care apar reacţii adverse precum arsuri gastrice, voma, diaree, deshidratare, stare generală alterată, utilizarea ceaiului se întrerupe.
Precauţii:
Fructele folosite ca laxativ nu trebuie administrate în cantitate mare deoarece pot să apară efecte adverse, precum greaţă, vomă, arsuri la stomac, îngreunarea respiraţiei, convulsii. Fructele de soc sunt toxice atunci când sunt consumate crude.
Numai florile şi fructele de soc pot fi folosite pentru uz intern. Frunzele şi ramurile socului sunt otrăvitoare pentru consum.