Strugurii au importante beneficii pentru sănătate, conţinând cantităţi mari de fitonutrienţi antioxidanţi ce protejează contra bolilor cardiovasculare, cancerului şi, mai nou, ar juca un rol însemnat pentru longevitate. Strugurii mai sunt o sursă bună de vitamina C, K, vitaminele grupului B, în special B2, kaliu, cupru, mangan şi mai dispun, de asemenea, de cantităţi mici de calciu, fier, magneziu, vitamină A şi E.
Strugurii au un conţinut uimitor, variat de fitonutrienţi antioxidanţi cu puternice beneficii asupra sănătăţii!
Strugurii conţin în jur de o sută de compuşi fitonutrienţi, benefici pentru sănătate, printre care stilbene (resveratrol ş.a. în struguri roşii), flavonoli (catechine în struguri albi, epicatechine, quercetina în struguri roşii, kaempferol, myricetina ş.a.), acizi fenolici (acid cafeic, coumaric, ferulic ş.a.), carotenoizi (beta-caroten, luteină, zeaxanthin).
Resveratrolul este în capul listei de fitonutrienţi găsiţi în strugurii roşii, cea mai mare parte în coajă, dar şi în seminţele de struguri şi miez. De regulă, miezul de struguri are aproximativ 1/20-1/100 din capacitatea totală antioxidantă a alimentului. Antioxidanţii protejează contra bolilor de inimă şi ale vaselor sanguine, previn apariţia cataractei, degenerescenţei maculare a ochiului la vârstnici, bolii Alzheimer, cancerului.
Strugurii – ,,fortăreaţa’’ inimii şi a vaselor sanguine
Inima şi vasele de sânge beneficiază cel mai mult de proprietăţile antioxidante şi anti-inflamatorii ale alimentelor, în special ale fructelor şi legumelor. Toate celulele sanguine şi cele care căptuşesc pereţii vaselor de sânge au nevoie de protecție puternic antioxidantă. Strugurii în alimentaţie reduc riscul de ateroscleroză, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale.
Consumul regulat şi raţional de struguri sub formă de vin roşu, cu efect antioxidant şi anti-inflamator, ar fi motivul, susţinut de unii cercetători, pentru care francezii au o prevalenţă scăzută a bolilor de inimă. În cercetări s-a demonstrat, de asemenea, capacitatea extractului de struguri de a regla nivelul tensiunii arteriale, de a scădea nivelul de colesterol, reducerea adeziunii trombocitelor la pereţii vaselor sanguine şi prevenirea formării cheagurilor.
În plus, strugurii sunt o sursă bună de kaliu, microelement cu acţiune diuretică, important, mai ales, odată cu avansarea în vârstă. Potrivit Hypertension Institute at St Thomas Hospital in Tennesse, un aport crescut de kaliu în alimentaţie de rând cu reducerea de natriu, este cea mai importantă măsură dietetică pe care o poate lua o persoană pentru a reduce riscul hipertensiunii arteriale şi altor boli cardiovasculare. Fitonutrienţii din struguri cresc, de asemenea, sensibilitatea la insulină, reglează nivelul glucozei în sânge.
Beneficiile antiinflamatoare ale strugurilor
Pe lângă sprijinul puternic antioxidant, strugurii au şi beneficii antiinflamatoare la fel de puternice, asemănătoare cu cele ale aspirinei sau ibuprofenului. În cercetări, extractul de struguri a redus activitatea factorilor proinflamatori: interleukin 6, interleukin 1-beta, tumor necrosis factor alpha, cyclo-oxygenase 1 şi 2.
Longevitatea şi efectele anti-îmbătrânire ale consumului de struguri
Mai mulţi fitonutrienţi din struguri ar putea juca un rol important în longevitate și procesele de anti-îmbătrânire. Cel mai bine studiat în acest domeniu este resveratrolul din strugurii roşii, care ar crește expresia a trei gene (SirT1s, Fox0s, și PBEFs), toate legate de longevitate. Unii cercetători au arătat o paralelă între activarea acestor gene ale longevităţii de către resveratrol și, de asemenea, interesant, de către (!)dietele scăzute în calorii.
Pe lângă cantitatea bună de vitamina C, fitonutrienţi antioxidanţi, chiar şi hormonul melatonina, identificat în strugurii roşii, acționează ca antioxidant, are proprietăţi antimicrobine, anti-inflamatoare, imunostimulatoare, înlătură insomniile cronice, tulburările de învățare sau memorare, previne maladia Alzheimer. Unele studii au arătat că melatonina ar creşte durata de viață la şoricei cu 20%. Surse de melatonină mai sunt ardeiul gras roşu, vişinele, nucile, tomatele, muştarul, zmeura, migdalele, fructele Goji.
Beneficiile anticancerigene ale strugurilor
Întrucât strugurii au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, consumul lor ar putea proteja împotriva cancerului, devreme ce stresul oxidativ cronic și inflamația cronică pot fi factori cheie în dezvoltarea tumorilor. Strugurii roşii, albastru-închişi ar preveni cancerul de sân, prostată şi colon.
Strugurii – sursă de vitamina K
Vitamina K este un nutrient esenţial care ajută la prevenirea hemoragiilor, afecţiunilor pielii, scade riscul de boli de inimă, previne menstruaţiile abundente, împiedică formarea pietrelor la rinichi, osteoporoza.
Strugurii – sursă de cupru
Cuprul este esenţial pentru absorbţia şi metabolizarea fierului, previne anemia, artrita, bolile de inimă, infecţiile bucale, reduce încărunţirea părului.
Strugurii – sursă de mangan şi vitamina B2
Manganul, mineral antioxidant, este utilizat la metabolizarea glucidelor în organism, ajută la fixarea calciului în ţesutul osos, previne hipotiroidia, reglează nivelul de zahăr din sânge.
Carenţa vitaminei B2 în organism provoacă fisuri ale pielii în jurul gurii şi nasului, inflamaţia limbii (glosită), seboree etc.
Experţii recomandă consumul a 5-9 porţii de fructe şi legume pe zi, dintre care 2-4 porţii de fructe. Dacă incluzi strugurii zilnic în alimentaţie, o porţie ar însemna cam 15-20 de bobiţe. Dacă nu consumi şi alte feluri de fructe în aceeaşi zi, atunci poţi mânca cel puţin 45-60 de bobiţe pe zi.
Consumul de struguri hidratează organismul, 100g de struguri având 70 de calorii şi 80g de apă.
Strugurii verzi au un nivel de dulceaţă mediu, cei roşii – sunt cei mai dulci, cei albastru-închişi conţin cea mai mică cantitate de zahăr.
Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!
Text: Viorica Corolevschi