Francezii au o prevalenţă mai scăzută a bolilor de inimă datorită consumului de struguri

Strugurii au importante beneficii pentru sănătate, conţinând cantităţi mari de fitonutrienţi antioxidanţi ce protejează contra bolilor cardiovasculare, cancerului şi, mai nou, ar juca un rol însemnat pentru longevitate. Strugurii mai sunt o sursă bună de vitamina C, K, vitaminele grupului B, în special B2, kaliu, cupru, mangan şi mai dispun, de asemenea, de cantităţi mici de calciu, fier, magneziu, vitamină A şi E.

separator
struguri

Strugurii au un conţinut uimitor, variat de fitonutrienţi antioxidanţi cu puternice beneficii asupra sănătăţii!

Strugurii conţin în jur de o sută de compuşi fitonutrienţi, benefici pentru sănătate, printre care stilbene (resveratrol ş.a. în struguri roşii), flavonoli (catechine în struguri albi, epicatechine, quercetina în struguri roşii, kaempferol, myricetina ş.a.), acizi fenolici (acid cafeic, coumaric, ferulic ş.a.), carotenoizi (beta-caroten, luteină, zeaxanthin).

Resveratrolul este în capul listei de fitonutrienţi găsiţi în strugurii roşii, cea mai mare parte în coajă, dar şi în seminţele de struguri şi miez. De regulă, miezul de struguri are aproximativ 1/20-1/100 din capacitatea totală antioxidantă a alimentului. Antioxidanţii protejează contra bolilor de inimă şi ale vaselor sanguine, previn apariţia cataractei, degenerescenţei maculare a ochiului la vârstnici, bolii Alzheimer, cancerului.

dieta-cu-struguri-negri-1

Strugurii – ,,fortăreaţa’’ inimii şi a vaselor sanguine
Inima şi vasele de sânge beneficiază cel mai mult de proprietăţile antioxidante şi anti-inflamatorii ale alimentelor, în special ale fructelor şi legumelor. Toate celulele sanguine şi cele care căptuşesc pereţii vaselor de sânge au nevoie de protecție puternic antioxidantă. Strugurii în alimentaţie reduc riscul de ateroscleroză, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale.

Consumul regulat şi raţional de struguri sub formă de vin roşu, cu efect antioxidant şi anti-inflamator, ar fi motivul, susţinut de unii cercetători, pentru care francezii au o prevalenţă scăzută a bolilor de inimă. În cercetări s-a demonstrat, de asemenea, capacitatea extractului de struguri de a regla nivelul tensiunii arteriale, de a scădea nivelul de colesterol, reducerea adeziunii trombocitelor la pereţii vaselor sanguine şi prevenirea formării cheagurilor.

În plus, strugurii sunt o sursă bună de kaliu, microelement cu acţiune diuretică, important, mai ales, odată cu avansarea în vârstă. Potrivit Hypertension Institute at St Thomas Hospital in Tennesse, un aport crescut de kaliu în alimentaţie de rând cu reducerea de natriu, este cea mai importantă măsură dietetică pe care o poate lua o persoană pentru a reduce riscul hipertensiunii arteriale şi altor boli cardiovasculare. Fitonutrienţii din struguri cresc, de asemenea, sensibilitatea la insulină, reglează nivelul glucozei în sânge.

Beneficiile antiinflamatoare ale strugurilor
Pe lângă sprijinul puternic antioxidant, strugurii au şi beneficii antiinflamatoare la fel de puternice, asemănătoare cu cele ale aspirinei sau ibuprofenului. În cercetări, extractul de struguri a redus activitatea factorilor proinflamatori: interleukin 6, interleukin 1-beta, tumor necrosis factor alpha, cyclo-oxygenase 1 şi 2.

Longevitatea şi efectele anti-îmbătrânire ale consumului de struguri
Mai mulţi fitonutrienţi din struguri ar putea juca un rol important în longevitate și procesele de anti-îmbătrânire. Cel mai bine studiat în acest domeniu este resveratrolul din strugurii roşii, care ar crește expresia a trei gene (SirT1s, Fox0s, și PBEFs), toate legate de longevitate. Unii cercetători au arătat o paralelă între activarea acestor gene ale longevităţii de către resveratrol și, de asemenea, interesant, de către (!)dietele scăzute în calorii.

Pe lângă cantitatea bună de vitamina C, fitonutrienţi antioxidanţi, chiar şi hormonul melatonina, identificat în strugurii roşii, acționează ca antioxidant, are proprietăţi antimicrobine, anti-inflamatoare, imunostimulatoare, înlătură insomniile cronice, tulburările de învățare sau memorare, previne maladia Alzheimer. Unele studii au arătat că melatonina ar creşte durata de viață la şoricei cu 20%. Surse de melatonină mai sunt ardeiul gras roşu, vişinele, nucile, tomatele, muştarul, zmeura, migdalele, fructele Goji.

Beneficiile anticancerigene ale strugurilor
Întrucât strugurii au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, consumul lor ar putea proteja împotriva cancerului, devreme ce stresul oxidativ cronic și inflamația cronică pot fi factori cheie în dezvoltarea tumorilor. Strugurii roşii, albastru-închişi ar preveni cancerul de sân, prostată şi colon.

strugurii-rosii-scad-tensiunea-18339080

Strugurii – sursă de vitamina K
Vitamina K este un nutrient esenţial care ajută la prevenirea hemoragiilor, afecţiunilor pielii, scade riscul de boli de inimă, previne menstruaţiile abundente, împiedică formarea pietrelor la rinichi, osteoporoza.

Strugurii – sursă de cupru
Cuprul este esenţial pentru absorbţia şi metabolizarea fierului, previne anemia, artrita, bolile de inimă, infecţiile bucale, reduce încărunţirea părului.

Strugurii – sursă de mangan şi vitamina B2
Manganul, mineral antioxidant, este utilizat la metabolizarea glucidelor în organism, ajută la fixarea calciului în ţesutul osos, previne hipotiroidia, reglează nivelul de zahăr din sânge.
Carenţa vitaminei B2 în organism provoacă fisuri ale pielii în jurul gurii şi nasului, inflamaţia limbii (glosită), seboree etc.
Experţii recomandă consumul a 5-9 porţii de fructe şi legume pe zi, dintre care 2-4 porţii de fructe. Dacă incluzi strugurii zilnic în alimentaţie, o porţie ar însemna cam 15-20 de bobiţe. Dacă nu consumi şi alte feluri de fructe în aceeaşi zi, atunci poţi mânca cel puţin 45-60 de bobiţe pe zi.

Consumul de struguri hidratează organismul, 100g de struguri având 70 de calorii şi 80g de apă.
Strugurii verzi au un nivel de dulceaţă mediu, cei roşii – sunt cei mai dulci, cei albastru-închişi conţin cea mai mică cantitate de zahăr.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!

Text: Viorica Corolevschi

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Scarlett Johansson a devenit mamă
Articolul anterior
Se referă la bărbați. Vezi cât sunt de fertili în funcție de lungimea degetelor
Articolul următor