Indiferent dacă ai o predispoziţie genetică spre aciditate gastrică sau nu, tot trebuie să ştii care sunt factorii care îţi măresc şansele să faci ulcer gastric. Află care sunt acele greşeli care duc la ulcer. Vezi ce să NU faci, ca să rămâi sănătos.
Fumatul
Studii recente arată că fumatul creşte riscul de apariţie al ulcerului gastric. În plus, fumatul încetineşte procesul de vindecare al ulceraţiilor stomacale deja existente şi contribuie la reapariţia leziunilor cauzate de aciditate în exces.
Cafeaua
Cofeina stimulează secreţia de acizi din stomac, ceea ce agravează durerea în cazul în care suferi deja de ulcer. Pe de altă parte, cei care nu suferă de ulcer sau gastrită nu trebuie neapărat să renunţe la cafea, deoarece aceasta are şi efecte benefice asupra organismului şi nu provoacă singură o creştere a acidităţii care rezultă într-un ulcer.
Alcoolul
Deşi studiile nu arată clar o legătură între apariţia ulcerului şi consumul de băuturi alcoolice, cifrele vorbesc de la sine. Ulcerul apare mult mai des la oamenii care au ciroză la ficat, o boală cronică cauzată, printre altele, de consumul excesiv de alcool.
Stresul fizic şi psihic
Deşi stresul a fost eliminat de pe lista oficială a cauzelor apariţiei ulcerului gastric, persoanele care suferă de această boală spun adesea că stresul le înrăutăţeşte durerile şi declanşează crize.
În plus, stresul fizic, cum ar fi în cazul persoanelor implicate într-un accident, un incendiu, sau al celor care urmează să fie supuse unei intervenţii chirurgicale, cauzează creşterea acidităţii în stomac.
Medicamentele
Antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, aspirină, etc) sensibilizează stomacul la acţiunea acizilor gastrici şi astfel apare senzaţia de arsură.
Astfel de medicamente care fac rău stomacului sunt adesea cele prescrise pentru febră, dureri de cap şi alte dureri minore de diferite naturi.