Gutuile, fructele delicioase ale toamnei, te fascinează cu proprietăţile lor benefice pentru sănătate. Te uimesc prin cantităţi mari de vitamina C, compuşi fenolici cu acţiune antioxidantă, kaliu, cupru, fier, dar şi fibre dietetice, pectine, vitamina A, vitaminele grupului B, magneziu, calciu, substanţe astringente.
Gutuile în alimentaţie NU dăunează greutăţii corporale
Gutuile sunt fructe excepţionale în cazul în care doreşti să-ţi menţii greutatea sau să le incluzi în dietele de slăbire. Ele sunt bogate în vitamina C (indispensabilă în procesele de slăbire), scăzute în calorii (100g de gutui are 55 de calorii), bogate în fibre dietetice (2g per 100g produs), pectine şi fenoli antioxidanţi, care scad nivelul de grăsimi din sânge. Gutuile accelerează metabolismul, previn obezitatea şi îţi asigură în acelaşi timp un aport larg de vitamine şi minerale.
Gutuile sunt bogate în substanţe antioxidante şi vitamina C
Datorită conţinutului de fitonutrienţi fenolici antioxidanţi şi vitamina C, consumul de gutui menţine organismul tânăr, te apără de boli cardiovasculare, colesterol ,,rău’’, vene varicoase în zona picioarelor, diabet zaharat tip 2, protejează vederea, luptă împotriva cancerului. Un studiu al Aberdeen University, UK a arătat că fitonutrienţii fenolici au o acţiune potenţială supresoare asupra celulelor tumorale.
În plus, consumul de gutui, şi alte alimente bogate în kaliu, reduce riscul de hipertensiune arterială, aritmie, kaliul fiind binevenit pentru sănătatea inimii alături de fenolii antioxidanţi şi vitamina C.
Gutuile previn anemia
Cantitatea bună de vitamina C oferită de gutui (15 mg per 100 g produs sau 20% din cantitatea zilnică recomandată), care, se ştie, îmbunătăţeşte absorbţia fierului în organism, dar şi, însuşi conţinutul în fier al gutuilor (0,7mg/ 100g) previne anemia. În plus, cuprul, suficient în gutui, este esenţial pentru absorbţia şi metabolizarea fierului, având totodată efect imunostimulator, antiinflamator, reduce încărunţirea părului.
Gutuile te protejează contra infecţiilor virale
Vitamina C, prezentă în gutuie, creşte imunitatea, protejează contra răcelii, gripei, infecţiilor, iar pectinele uşurează expectoraţia în caz de tuse şi bronşită, totodată gutuile având şi proprietăţi antibacteriene.
Gutuile au proprietăţi anti-inflamatoare
Gutuile au proprietăţi antiinflamatoare graţie cantităţii mari de cupru, fitonutrienţi antioxidanţi şi vitamina C pe care o conţin.
Fibrele dietetice ale gutuilor reduc absorbţia intestinală de colesterol şi glucoză
Fibrele dietetice sunt o sursă buna de hrană pentru întreţinerea bacteriilor saprofite de la nivelul colonului, iar împreună cu pectinele împiedică absorbţia intestinală a colesterolului şi glucozei. Potrivit American Heart Association, “nivelul înalt de colesterol în sânge este un factor de risc major, dar CONTROLABIL, al bolii coronariene a inimii, infarctului miocardic şi accidentului vascular cerebral”.
Consumul de gutui previne disfuncţiile tractului digestiv
Substanţele cu acţiune astringentă, taninurile pe care le conţin gutuile, dar şi proprietăţile lor antibacteriene, calmează disfuncţiile tractului digestiv, diareea, reduc respiraţia urât mirositoare a cavităţii bucale.
Gutuile se consumă în stare naturală, crude sau preparate, factorul termic distrugând o cantitate oarecare de vitamina C.
Ele conţin multă pectină, de aceea gemul, jeleul sau marmelada rezultată din ele este superbă. Se mai folosesc în cofetărie pentru prepararea prăjiturilor, tartelor datorită gustului şi aromei lor unice. Plăcintă cu mere şi felii de gutui este delicioasă. Ele pot fi, de asemenea, asociate bucatelor din fructe de mare, carne de pasăre, miel pentru un plus de aromă şi o mai bună digestie a proteinelor din aceste alimente.
Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!